1 av 2 Foto: Adobe Stock
2 av 2

Smakar vinet godare med hjälp av citron?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre?

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Blir vinet godare med citron i maten?

Hej!

Jag har hört att citron i maten ska vara bra om man serverar vin till. Att det på något sätt skulle göra vinet godare. I mina öron låter det konstigt och jag tänker att det i stället skulle skära sig. Är det något att testa?

/Linda

Gunilla Hultgren Karell

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej Linda!

Hur konstigt det än kan låta, så kan citron vara en välgörare i kombination med vin. Om man till exempel har ett vitt vin som uppfattas som mycket friskt, på gränsen till surt, kan man pressa lite citron över maten som serveras till. Citronens höga syra möter då vinets syra och gör att den plötsligt uppfattas som mjukare och inte så skarp och vinet som mer fruktigt och generöst. Testa! 

Vänliga hälsningar,

Gunilla

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se

Aktuellt just nu