Varje vecka svarar Allt om Vins expert Gunilla Hultgren Karell på läsarfrågor.
1 av 2: Varje vecka svarar Allt om Vins expert Gunilla Hultgren Karell på läsarfrågor. Foto: MIKAEL SJÖBERG
Varje vecka svarar Allt om Vins expert Gunilla Hultgren Karell på läsarfrågor. Denna vecka undrar en läsare om rött eller vitt vin passar till risotto.
2 av 2: Varje vecka svarar Allt om Vins expert Gunilla Hultgren Karell på läsarfrågor. Denna vecka undrar en läsare om rött eller vitt vin passar till risotto. Foto: Anna Shepulova / anna_shepulova - stock.adobe.com

Ska jag servera rött eller vitt vin till risotto?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre? 

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Ska göra min paradrätt risotto – passar rött eller vitt vin? 

Hej!

Jag planerar en middag lite längre fram där jag ska bjuda på min paradrätt som är risotto. Eftersom flera av mina gäster är vegetarianer gör jag risotton med grönsaksfond och svamp. Vad tycker du, ska jag servera vitt eller rött till? Jag vet att de flesta gillar rödvin men blir det för kraftigt till den här risotton? Kan du ge tips på vin, max 120 kronor? Tacksam för svar, Ulrika    

Vinskribenten Gunilla Hultgren Karell svarar: 

Hej Ulrika!

Risotto är en rätt som passar så fint till vin. Jag tycker absolut att du kan servera rött vin till din svamprisotto. Det är en fyllig, generös smak med god sälta och med en krämig känsla och om du väljer ett balanserat rödvin i medelfyllig stil, kommer det att matcha risotton på ett utmärkt sätt. Ett vin som passar mycket bra till är Borgogno Langhe Rosso nr 70384, 109 kr. Här finns drag av mörka, saftiga bär och ett fint kryddigt stråk. Ett annat förslag är Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo, nr 22300, 119 kr. Smakrikt, lätt kryddigt och med balanserade syror. 

Vänliga hälsningar, Gunilla

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!