Foto: Adobe stock

Ska även billiga viner luftas i karaff innan de ska drickas?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre? 

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår Vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Bör alla viner dekanteras?

Hej,

Jag har fått lära mig att alla viner egentligen borde dekanteras innan de serveras. Håller du med om det? Ett enklare vitt vin som jag tar direkt från kylskåpet, till exempel? Är det värt mödan att hålla på att hälla över i karaff?

Lat-Maja

Gunilla Hultgren Karell

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej! Jag brukar skilja på dekantering och luftning. Många viner vinner på att få en ordentlig genomluftning innan de hälls upp i glasen. Genom att hälla över vinet i en karaff och skaka om så kommer luft i kontakt med vinet som gör att smaken vecklas ut och i de allra flesta fall känns mer generös, fruktig och avrundad. Det gäller framför allt unga och kraftfulla viner, både vita och röda. Det handlar alltså om att ge vinet en ordentlig genomluftning. Så ja, jag tycker att det är värt mödan att lufta även ett billigare vitt vin som tas direkt från kylskåpet. Alternativt servera vinet i generösa kupor, så att det går att vispa runt vinet i glaset och på så sätt låta det komma i kontakt med luft.

Om man däremot har ett äldre vin passar det bättre att dekantera det. Det vill säga att försiktigt hälla över vinet i en karaff för att skilja bort eventuell fällning som bildats under vinets mognadsprocess.

Vänliga hälsningar, Gunilla

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se