Vinskribenten Gunilla Hultgren Karell
1 av 2: Vinskribenten Gunilla Hultgren Karell Foto: MIKAEL SJÖBERG
Passar rött vin till grönmögelosten? Det frågar sig en av våra läsare - och får svar av vinskribenten Gunilla Hultgren Karell.
2 av 2: Passar rött vin till grönmögelosten? Det frågar sig en av våra läsare - och får svar av vinskribenten Gunilla Hultgren Karell.

Rött vin och grönmögelost - passar det ihop?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre?

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Kan jag servera rödvin till grönmögelosten? 

Hej Gunilla. Jag vet att man egentligen inte ska servera rödvin till grönmögelost. Nu är det så att jag råkar gilla både rödvin och grönmögelost stenhårt - ska jag inte servera det då till mina gäster som jag ska ha på middag? Vad kan gå fel? Är det något rödvin som passar bättre än något annat? Tack för svar/Fredrik. 

Allt om Vins vinskribent Gunilla Hultgren Karell svarar återkommande på läsarfrågor. Foto: MIKAEL SJÖBERG

LÄS OCKSÅ: Har du vintips till vår provning? 

Vinskribenten Gunilla Hultgren Karell svarar: 

Hej Fredrik! Smaken är ju som tur är olika och alla har sina favoritkombinationer. Jag tycker absolut att du ska servera rödvin och grönmögelost till dina gäster! Man ser ibland att det varnas för kombinationen och det kommer sig av att om man har ett strävt rödvin och serverar det till en lagrad mögelost kan det bli ett bråkigt möte i munnen som i värsta fall kan locka fram lite hårda, metalliska smaker. Men om du väljer en krämig mögelost och matchar det med ett rödvin, som naturligt har en generös fruktsötma, så kan det bli ett ljuvligt möte. En vintyp jag tänker på är italienska amarone eller ripasso. Lycka till! Gunilla. 

LÄS OCKSÅ: 7 goda starkviner till ostar och desserter  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande