Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Shutterstock

Kan jag använda ett och samma vin till räkfrossan?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre?

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår Vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Kan jag använda ett och samma vin till räkfrossan?

Fråga:

Jag ska ordna räkfrossa för några vänner och både färska och rökta räkor står på menyn. Till det lite olika tillbehör som aioli, några röror och bröd och ost. Nu är jag lite fundersam på vin till. Kan jag ha ett och samma till allt eller olika? Jag vill helst inte krångla till det för mycket och skulle gärna vilja bara ha bara ett vin. I så fall, har du något förslag för max 100 kr? Tacksam för svar!

Viktoria

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej Viktoria!

Räkfrossa låter härligt! Visst går det att hitta ett och samma vin till din generösa meny. De rökta räkorna har ju en annan och lite mer dominerande smakkaraktär än de färska räkorna så jag skulle vilja tipsa om att styra in vinvalet på ett vitt vin med aromatiska toner, gärna av druvan sauvignon blanc i tydligt fruktig stil. Det klarar av den rökta karaktären men kör inte över den lite mer stillsamt eleganta smaken av de färska räkorna.  

Saint Clair Vicar´s Choice Sauvignon Blanc, nr 12000, 99 kr är ett förslag.

Vänliga hälsningar,

Gunilla

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se