Vill man att det ska skumma eller inte?
Vill man att det ska skumma eller inte? Foto: Adobe Stock

Hur ska man egentligen hälla upp bubbel i glaset?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre? 

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Hur ska man egentligen hälla upp bubbel i glaset?

Fråga:

Hej!

Jag är helt nybörjare i vinvärlden. Jag gillar bäst all form av bubbel och har nu en fråga angående mousserande vin. Hur ska man hälla i glaset, så att det skummar så mycket som möjligt eller mer försiktigt?

Tack för svar!

Sanna 

Vinexperten Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej Sanna!

Välkommen till vinets underbara värld! Mousserande vin har en tendens att skumma ordentligt när man häller upp det i glas – till och med så att det lätt skummar över och det är ju inte så kul. Det bästa är att börja med att hälla lite grand, några centiliter, i glaset och låta bubblorna stilla sig och sedan försiktigt fylla på glaset till ungefär två tredjedelar. På det sättet slipper man eventuell översvämning och kladd.

Vänliga hälsningar,

Gunilla 

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!