Gunilla Hultgren Karell: Sabrera med finess

Att sabrera en flaska champagne – bara löjligt eller en härlig känsla?

Foto: Dewald Kirsten / Dewald Kirsten Photography

1 av 2: Att sabrera en flaska champagne – bara löjligt eller en härlig känsla?

”Man behöver inte ens ha en sabel, jag har en gång lyckats sabrera en flaska med klacken av en sko. Och det kändes inte alls löjligt - det var härligt att stila inför omgivningen. ” skriver Gunilla Hultgren Karell.

Foto: MIKAEL SJÖBERG

2 av 2: ”Man behöver inte ens ha en sabel, jag har en gång lyckats sabrera en flaska med klacken av en sko. Och det kändes inte alls löjligt - det var härligt att stila inför omgivningen. ” skriver Gunilla Hultgren Karell.

KRÖNIKA. Sabrering – bara löjligt eller en härlig känsla? Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell om när hon provade på för första gången. Ibland behövs inte heller en sabel – en sko går utmärkt att sabrera med.

Andra har också läst

Vad löjligt! tänkte jag första gången jag hörde talas om att man kunde sabrera en flaska champagne. Att hugga av flaskans hals med en sabel! Varför då? Något som folk med fritidsproblem och som lever i det förgångna ägnar sig åt för att stila inför omgivningen. Det ska jag aldrig göra. Tänkte jag.

Så stod jag där i en trädgård hos en champagneproducent och det bars ut välkylda flaskor – och en sabel. Värden instruerade hur man skulle bära sig åt, han påpekade många gånger att det inte var kraft utan teknik som gällde för att få flaskhalsen att snittas strax under korken och av trycket snyggt flyga i väg i en båge. Han sa det flera gånger – finess före kraft. 

Flaskan smulades sönder – all champagne hamnade på backen 

En världsvan man i vårt sällskap var först ut. Han tog i för kung och fosterland, ja han högg mer än svepte med svärdet, flaskan smulades sönder och all champagne hamnade på backen. Ridå. 

Sedan var det dags för en spröd liten tant, som hade lyssnat mer på instruktionerna. Floff – där flög flaskhalsen av, inte en droppe gick till spillo och hon kunde fylla på i de framsträckta glasen ur en elegant sabrerad flaska.

Jo, jag testade också. Det är helt klart en speciell känsla när flaskhalsen ger med sig och trycket i flaskan gör jobbet. Man behöver inte ens ha en sabel, jag har en gång lyckats sabrera en flaska med klacken av en sko. Och det kändes inte alls löjligt - det var härligt att stila inför omgivningen. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!