Foto: Dasha Petrenko / Adobe Stock

Gör jag fel om jag serverar mitt vita vin för kallt?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre?

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Gör jag fel om jag serverar mitt vita vin för kallt?

Hej!

Jag har fått lära mig att vita viner av lite högre kvalitet inte ska serveras lika kalla som enklare vita viner. Men jag tycker att vinet blir för jolmigt om jag inte tar det direkt från kylskåpet. Gör jag fel om jag serverar min favoritchablis kylskåpskall?

Helena

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej Helena!

Nej, du gör inte fel. Det här med serveringstemperatur är ju verkligen personligt och jag tror att det är många med dig som vill att vitt vin ska vara riktigt kallt, oavsett kvalitet. Kyla dämpar ju smaken en del och det är därför man många gånger ser rådet att inte servera viner av högre kvalitet för kallt eftersom en del av nyanserna inte riktigt kommer fram på en gång. Vinets temperatur när det är upphällt i glaset blir ju sedan varmare successivt. Var och en måste få prova sig fram till vad som passar den personliga smaken. 

Vänliga hälsningar,

Gunilla 

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se