Fungerar det att dricka vin till kladdkakan?

Det gäller att välja ett vin som matchar den starka chokladsmaken.

Foto: iuliia29photo - stock.adobe.com / 107492492

1 av 2: Det gäller att välja ett vin som matchar den starka chokladsmaken.

2 av 2

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre? 

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår Vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Andra har också läst

Tänkte ha kladdkaka till efterrätt, vilket vin passar?

Vin och choklad, hur funkar det? Har hört att det kan bli beskt och att chokladsmaken blir för stark. Tänkte göra en chokladkaka, typ kladdkaka, och ha som efterrätt med grädde efter en ganska lätt middag med fisk och skaldjur. Vill gärna ha ett vin till, har du förslag? Lena A

LÄSA OCKSÅ: Så kombinerar du vin och mat 

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej Lena! Det stämmer att chokladsmaken kan bli lite väl dominerande det handlar om choklad med hög kakaohalt och ett alltför skirt och elegant vin. Det gäller att hitta ett vin, som matchar den rika smaken. Just till en seg, maffig chokladkaka blir det mycket gott med ett sött starkvin, till exempel ett portvin av typen tawny. Ett favoritvin, som jag har till just chokladkaka, är det spanska starkvinet Castano Dulce Monastrell 2013, nr 8412, från Spanien. Pris 99 kronor för 50 cl. Ett rött, sött vin med en liten strävhet, som matchar den rika chokladsmaken på ett raffinerat sätt. Vänliga hälsningar, Gunilla.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer