Foto: Shutterstock

Förstörs vinet om man snabbkyler flaskan i frysen?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre?

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Förstörs vinet om man snabbkyler flaskan i frysen?

Hej!

Jag har nu flera gånger glömt att i god tid kyla vitt vin och rosé. Kan man snabbkyla i frysen eller förstörs vinet då? Har du något annat tips på hur man relativt snabbt kan få anständig temepratur på vinet när det är varmt ute?

Krister

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej Krister!

Ja, det är förargligt när man bespetsat sig på ett glas kallt, vitt vin och upptäcker att vinet står ljummet på köksbänken. Det går fint att snabbkyla vinet i frysen, det påverkar inte smaken på något sätt. Men tänk på att sätta ett alarm så att vinet inte glöms bort. På runt en halvtimme brukar vinets temperatur ha blivit betydligt svalare. Ett annat sätt att snabbkyla vin är att ställa flaskan i ett ordentligt isvattenbad. 

Vänliga hälsningar, 

Gunilla 

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se