Foto: Shutterstock

Finns det något vitt vin som passar till både fisk och kött?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre?

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Christofer Bernestål

Finns det något vitt vin som passar till både fisk och kött? 

Hej! 

Finns det något vitt vin, som enligt dig, passar till både fisk och kött med ganska milda tillbehör som kokt potatis, örtsmör och sallad? Jag ska nämligen bjuda släkt och vänner och tänkte att de skulle få välja mellan antingen ugnsbakad torskrygg eller fläskschnitzel och jag skulle vilja ha ett vin som funkar till båda rätterna, helst vitt.

Hälsningar,

Gunnel Andersson

Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:

Hej Gunnel!

Jag kommer direkt att tänka på vitt vin från Österrike gjort av druvan grüner veltliner. Druvan brukar ge ganska smakrika viner med en lätt kryddighet och bra fräschör som matchar både fisk och lättare kötträtter på ett utmärkt sätt. I Österrike är det vanligt att det serveras just till deras klassiska wienerschnitzel. Det finns ett antal att välja mellan på Systembolaget, exempelvis Leth Grüner Veltliner Familien Reserve, nr 76570 för 129 kr.  

Vänliga hälsningar,

Gunilla

MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se