Duger budgetvin till såsen?

Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre? 

Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.

Du hittar svaren här på sajten.

Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se

Andra har också läst

Vilket portvin kan jag använda till såsen? 

Hej Gunilla! Jag ska laga hjortfilé med portvinssås och funderar lite på vilken typ av portvin jag ska använda? Det finns ju en massa varianter. Går det bra med den billigaste varianten på bolaget? Tack för svar! Stefan K

Foto: MIKAEL SJÖBERG

Allt om Vins vinskribent Gunilla Hultgren Karell svarar återkommande på läsarfrågor.

Vinskribenten Gunilla Hultgren Karell svarar: 

Hej Stefan! Du behöver verkligen inte köpa något exklusivt portvin för att fixa till din portvinssås.Tvärtom – de dyraste portvinerna av exempelvis typen vintage, som behöver lång lagring på flaska för att bli riktigt tillgängliga och är inte att rekommendera. All finess och elegans försvinner när den typen av vin kokas ned i en sås med en massa andra smaker. Välj i stället någon av de billigare varianterna av typen ruby, det finns från runt 70 kronor för en halvflaska på Systembolaget. Ruby är till exempel ett ungt portvin som lagrats kort tid på fat och där den generösa, söta fruktigheten med russinkaraktär är utmärkande och den ger såsen den smak och skjuts den ska ha. Ett tips är att spara lite av portvinet och smaka av med en skvätt precis mot slutet av såskokningen – det ger en extra fin fruktighet åt hela anrättningen. Vänliga hälsningar, Gunilla

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!