Det står att vinet har fatkaraktär – vad betyder det?
Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre?
Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.
Du hittar svaren här på sajten.
Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se
Det står att vinet har fatkaraktär – vad betyder det?
När jag läser smakbeskrivningar på viner står det ibland att det är fatkaraktär. Vad innebär egentligen det? Hur smakar det?
Nybörjare på vin
Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:
Hej!
När doft och smak på ett vin beskrivs med ordet fatkaraktär innebär det oftast att vinet jäst och/eller lagrats en kortare eller längre tid i träfat, vanligen gjorda av ek. Det kan ge vinet en extra komplexitet, lite flera nyanser. Man kan exempelvis känna en lätt vaniljkrydda eller mer eller mindre rostade toner beroende på vilken typ och storlek av träfat som använts, om och hur mycket de rostats invändigt och om de är nya eller gamla. Nya fat ger en mer distinkt kryddighet, gamla i princip ingen alls. Stora fat har mindre inverkan på smaken än mindre. Slutligen ger faten lite extra strävhet till vinet. Allt detta, om det görs rätt, bidrar till att vinet får en nyansrik, avvägd smak.
Vänliga hälsningar,
Gunilla
MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se