EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Det här dricker vinskribenterna själva på semestern

Vilket är Linda Pérez favoritvin i hängmattan och vad väljer Håkan Larsson till köttbiten? Här är Allt om Vin-experternas personliga semesterval.

Foto: Adobe Stock

1 av 5

Håkan Larsson har numera en omtyckt blogg på Allt om Vins sajt. Missa inte Håkans vin och mat.

Foto: THOMAS HJERTÉN

2 av 5

Gunilla Hultgren Karell är välkänd både bland Expressens och Allt om Vins läsare.

Foto: Mikael Sjöberg

3 av 5

Linda Pérez är en av de erfarna vinprovarna i Allt om Vins provningsgrupp.

Foto: Cornelia Nordström

4 av 5

Mikael Mölstad skriver återkommande i krönikor i Allt om Vin.

Foto: Thomas Hjerten

5 av 5

Läskande rosévin, rödtjut till grillkvällen och lyxigt bubbel. Här berättar några av våra vinskribenter om sina personliga semesterfavoriter. Glad och god sommar önskar Allt om Vin-gänget. 

Andra har också läst

Linda Pérez: ”Det blir rackarns god, personlig och elegant champagne”

– Om sommaren vill man ju helst vara spontan. Öppna kylen lite nonchalant på eftermiddagen när vänner från grannstugan kikar förbi. Plocka fram potatis, gräddfil, någon god bit fisk att grilla och nyplockat från salladslandet. I vår sommarstuga ligger det alltid ett par flaskor Bourgogne Blanc Jurassique, nr 5688, 119 kr och väntar. Så krispigt och gott med härlig mineralsälta. Ingen fara på torpet om du glömmer kvar några buteljer – det här kan lagras länge! Utöver de härligt spontana stunderna brukar jag motsägelsefullt planera mina vininköp inför hela sommaren, det blir ett par klick då och då i beställningssortimentet för att smidigt hämta upp en låda eller två på bolaget i byn närmast stugan. I år har jag bland annat beställt; champagnen Laherte Frères, nr 78299, 438 kr – för att den är så rackarns god, personlig och elegant, och så ett par flaskor Château Nardou, nr 74141, 131 kr - för att det är en riktigt schyst prissatt sommargrills-bordeaux med fin balans och härliga toner av svarta vinbär, peppar och sötlakrits. Glad Sommar!

LÄS OCKSÅ: Gunilla Hultgren Karell tipsar om sommarens bästa presentviner

Håkan Larsson: ”Det blir vin från Rhône till kraftiga köttbitar”

– Rosévin dricker vi mycket av, inte bara på sommaren, och väljer olika sorter beroende på tillfälle och budget. 2018 Les Fumées Blanches Rosé, nr 22138, 89 kr , finns dock alltid i kylen. Tillräckligt frisk och ren för att funka som drink, och med tillräcklig karaktär och struktur för att vara matvänlig. Allt till vad som måste betraktas som fyndpris. Grillen går förstås varm, inte minst då vi är på landet och inte behöver störa radhusgrannarna. Stående favorit sen flera somrar, särskilt till lite kraftigare köttbitar, är ekologiska 2016 Santa Duc Côtes-du-Rhône Vieilles Vignes, nr 73018, 119 kr. Maffig frukt, fin kryddighet och härlig struktur som biter tag i den rökiga köttet. Egentligen kommer vinet att smaka ännu bättre nästa sommar, men med ett par timmars dekantering öppnar det stora famnen. Servera vid 17-18 grader. 

Mikael Mölstad: ”På sommaren serverar jag gärna vindrinkar”

– Jag har alltid några flaskor riesling från Gustave Lorentz, nr 22257, 99 kr på lut för alla eventualiteter. Får vi lunchgäster blandar vi gärna till en Salade Niçoise och ställer fram en välkyld rosé från Jurtschitsch, nr 5600, 99 kr . På sommaren är jag annars mycket förtjust i att servera vindrinkar.  Det fixar jag med hjälp av iskall vit Fumées Blanches, nr 22138, 89 kr – eller som box nr 22139, 255 kr som ofta blandas med lite hemgjord flädersaft, några centiliter campari och toppas med sodavatten. Läskande. Ingen Aperol Spritz denna sommar, om jag får bestämma!

LÄS OCKSÅ: Mikael Mölstad: ”Naturvin är inte lösningen på allt”

Gunilla Hultgren Karell: ”Sommarens husvin är friskt, fräscht och kallt”

– På semestern blir det mycket vitt vin för min del. Friskt, fräscht och kallt, ska det vara. Druvan riesling är en återkommande favorit och i början av sommaren lanserades ett nytt vin från Österrike, som jag föll pladask för – 2018 Wiener Gemischter Satz, nr 2515, 119 kr . Det är gjort av en druvblandning där riesling ingår tillsammans med ett gäng andra druvor. Ett riktigt kul vin med egen personlighet, som passar till sommarens lätta rätter. Det kommer att vara sommarens husvin för min del. Lite öl finns alltid på lut i kylskåpet också. En gammal favorit, som jag ofta faller tillbaka på, är Oppigårds Amarillo, nr 1442, 21, 90 kr. Fint både med och utan mat till.