Är ett rosévin med mörkare färg sötare än det ljusa?
Varför får jag ont i huvudet av rödvin? Vad betyder ordet ripasso? Smakar mindre alkoholstarka viner sämre?
Har du frågor kring vin? Ställ dem till vår vinexpert Gunilla Hultgren Karell som svarar på läsarfrågor.
Du hittar svaren här på sajten.
Mejla din fråga till: alltomvin@expressen.se
Är ett rosévin med mörkare färg sötare än det ljusa?
Hej!
Kan man se på färgen om ett rosévin är torrt eller har mer sötma? Har fått för mig att rosévin med mörkare färg är mer söta. Stämmer det?
Janne



Vinexpert Gunilla Hultgren Karell svarar:
Hej Janne!
Nej, man kan inte avgöra genom att endast titta på färgen huruvida ett rosévin har viss sötma eller ej. De flesta roséviner som säljs på Systembolaget är torra. De amerikanska varianterna med white zinfandel är dock mer eller mindre söta och där kan färgen skifta från blekt rosa till mer intensivt cerise-färgat. För att få reda på sötman är det bästa att kolla upp informationen på Systembolagets hemsida gällande sockerhalt för respektive vin.
Vänliga hälsningar,
Gunilla
MEJLA DIN FRÅGA TILL: alltomvin@expressen.se