Vinskribent Åsa Johansson om den nya generationen vinmakare på Sicilien.
1 av 2: Vinskribent Åsa Johansson om den nya generationen vinmakare på Sicilien.
2 av 2 Foto: Kristina - stock.adobe.com

Rött vulkanvin – 5 toppviner från Sicilien

Vi svenskar gillar vin från Italien. Italienska viner toppar försäljningen på Systembolaget.

Vinskribenten Åsa Johansson bor med sin familj i Toscana sen många år.

Hon kommer regelbundet rapportera om vinlandet Italien här på Allt om Vin.

Här berättar hon om sina egna favoritviner från Medelhavets största ö, Sicilien.

Vad är bättre än att öppna en flaska vin från Sicilien som för tankarna till ljusblått hav, solmogna tomater och skinande sol?

På Sicilien finns det något för alla. Syrligt vitt, bärigt rosé, strama röda och härliga dessertviner. Välj själv. Att öppna en flaska vin från Sicilien är som att stiga in i garderoben i Narniaböckerna och gör att du kommer till en annan värld. En värld av höga berg, milslånga vidder över ett ständigt närvarande ljusblått hav och så klart underbara råvaror och maträtter.

Blandad matkultur

För maten är viktig på Sicilien. Den sicilianska matkulturen är en fantastisk blandning mellan olika kulturer, inland och hav, smak och doft.

Araberna tog med sig apelsiner, kronärtskockor och ris. Grekerna oliver och druvor. Spanjorerna nya sätt att tillaga fisk. Perserna couscous som tillagas med fisk på den Siciliens västra sida. Recepten och traditionerna är många.

LÄS OCKSÅ: Vin till pizza – det här dricker italienarna själva 

Man behöver inte äta på fina krogar för att äta gott på Sicilien. Öns snabbmat är ett potpurri av färg och smak. I barer och stånd säljs arancini, risbollar med olika fyllnader som sedan friteras. Eller varför inte prova en sfincione? Ett pizzaliknande bröd med sardeller, lök och tomat.

Vulkanen Etna

Medelhavets största ö har tagit sig i kragen de senaste åren och gör bättre viner för varje år. Glöm mosiga, marmeladdoftande Nero d´Avola från förr. Den nya generationen vinmakare på Sicilien har elegans och friskhet som ledord och de gör allt de kan för få en plats bland de stora spelarna i vinvärlden. Och de är på god väg. Inte minst tack vare producenterna på vulkanen Etna, som med sin svarta mineralrika jord, höga höjd och karaktärsfulla druvsorter har visat vägen och fler och fler av öns vinmakare följer efter. 

LÄS OCKSÅ: 5 spännande vinstilar från Italien 

Den västra delen, där man tidigare gjorde starkviner som Marsala, är i dag hemvist för druvan Grillo som blir allt mer populär. Grillodruvan ger fruktiga, medelsyrliga viner som passar till fisk och ljust kött. De örtiga, strama, eleganta röda vinerna från Etna, gjorda på druvan Nerello Mascalese, påminner om Barolo eller Bourgogne och bjuder på smakupplevelser så det står härliga till. 

En annan personlig favorit är det bärnstensfärgade dessertvinet Passito di Pantelleria. Det doftar torkade aprikoser, honung och fikon och jag brukar beskriva det som ett vin som doftar sol. Och det är precis vad man behöver emellanåt. God mat och härliga soldoftande viner från Sicilien. 

Åsas sicilianska favoritviner

Etna Rosso Santo Spirito, nr 92866, 350 kr

Ett örtigt, stramt och komplext vin som för tankarna till Piemonte eller Bourgogne men som är gjort på vulkanen Etna. 

Släpps i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget 14 februari 2020. 

Etna Rosso, nr 92865, 159 kr

Ett fylligt rött vin från vulkanen Etna med rökig ekfatskaraktär och dofter av vilda örter. Det passar perfekt till krämiga pastarätter eller rött kött. 

Släpps i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget 14 februari 2020.

Torre Mora Scalunera, nr 74737, 169 kr

Ett bärigt rosévin från Etna med hög syra och mycket sälta som passar till det mesta vare sig det är en aperitif, tapas eller risotto.  

Mandrarossa, nr 73155, 119 kr

Enkelt, friskt och med fruktiga aromer som påminner om Sicilien. Ett vitt vin med dofter av apelsin och mandarin och medelhav. Passar utmärkt som aperitif eller till förrätter. 

BS, ett beställningsvin som inte finns i ordinarie sortiment, men som kan beställas på Systembolaget.se.

Kabir, nr 4623, 375 ml, 149 kr

Ett dessertvin som doftar sol. Torkade aprikoser, fikon och en härlig friskhet som väger upp sötman. Istället för att servera en efterrätt så räcker det med ett litet glas av det här bärnstensfärgade vinet och möjligen en chokladpralin. Viktigt att vinet serveras svalt.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande