Så njuter italienarna av vin och mat på ett opretentiöst sätt.
1 av 2: Så njuter italienarna av vin och mat på ett opretentiöst sätt. Foto: Lukas Gojda / Kesu
Vinskribent Åsa Johansson bor sen 20 år tillbaka i Italien med sin familj.
2 av 2: Vinskribent Åsa Johansson bor sen 20 år tillbaka i Italien med sin familj.

Drick vin som en italienare och njut av maten

Vi svenskar gillar vin från Italien. Italienska viner toppar försäljningen på Systembolaget.

Vinskribenten Åsa Johansson bor med sin familj i Toscana sen många år.

Hon kommer regelbundet rapportera om vinlandet Italien här på Allt om Vin.

Här berättar hon om hur italienarna själva dricker sitt vin till maten och tipsar om tre utmärkta och matvänliga viner.

Åsa Johansson

”Vinet på bordet ska aldrig vara viktigare än de som sitter runtomkring det”, sa en av Italiens mest berömda vinproducenter under en intervju. Och det är ett bra sätt att sammanfatta italienarnas vinkultur. 

De livsglada italienarna njuter av vin på ett opretentiöst sätt. Vin ska göra livet roligare, lättare och ge nya upplevelser men det ska inte vara kvällens höjdpunkt. Vinet är en del av en upplevelse, tillsammans med den goda maten, sällskapet och situationen man befinner sig i. 

Italienare krånglar inte

Vin dricker man tillsammans med andra. Även den bästa, dyraste flaskan som legat och väntat i skåpet, delar man med goda vänner. Det gör inget om ens eget glas bara fylls upp till hälften, trots att man har gått och längtat efter att öppna just den flaskan. Det är upplevelsen som räknas och den blir större om man delar. Inget krångel. 

Precis som när man delar nota. En italienare skulle aldrig dela upp notan efter det var och en har ätit. Nej, i Italien delar man alla romana, i lika delar, trots att du kanske bara ätit en förrätt medan dina kompisar ätit en fyrarätters. Men nästa gång är det tvärtom så det jämnar ut sig i det långa loppet. 

LÄS OCKSÅ: Det dricker italienarna till pizzan 

Det är tillåtet att dricka vin till vardags. För i Italien är det tillåtet att njuta. Med måtta. Lite varje dag. Ett glas vin till lunch eller middag är inget konstigt. Konstigare är det att se någon dricka för mycket. Under mina tjugo år i Italien har jag faktiskt aldrig sett någon bli redlöst berusad. 

Vin berättar en historia

”Vin är annorlunda än andra drycker för det är så starkt förknippat med vår jord och kultur. Ett hantverksmässigt vin berättar en historia”, säger Giovanni Gaja, son till kultförklarade producenten Angelo Gaja från Barbaresco. Sedan frågar han om jag vill ha en kaffe eller ett glas Barbaresco, trots att klockan bara är halv elva på förmiddagen och Gajas viner är några av de mest berömda i hela i världen. Opretentiöst är ordet. 

Alla tycker olika. För i Italien har alla en egen åsikt. Och man är inte rädd att berätta vad man tycker, vare sig det gäller politik, mat eller vin. Det händer ofta att man diskuterar maten under en middag och gästerna säger rakt ut vad de tycker. Du kunde ha haft i lite mer salt. Jag tycker om köttet mer välstekt. Och ingen tar illa upp, för alla har rätt till sin åsikt. Jante, vem är det? 

LÄS OCKSÅ: Viktigaste italienska druvorna

Samma sak när det gäller vin. Ingen italienare skulle tycka om ett vin bara för att det är dyrt eller känt. Eller för att andra tycker om det. Få är så kategoriska att till exempel säga att, ”jag dricker bara naturviner”. En italienare skulle säga: ”jag dricker bara naturviner jag tycker om”. 

Gör som man tycker 

En fråga som ofta dyker upp under vingårdsbesök och provningar är hur länge ett visst vin ska lagras? De flesta italienska vinproducenter svarar att det beror på din smak. Ett svar vi svenskar inte tycker om. Vi vill veta. Ha en precis tid. Men dricker du vinet yngre är det mer fruktdrivet, tanninerna tuffare och syran högre. Väntar du blir tanninerna mjukare, syran lägre och frukten övergår till jordiga, balsamiska toner. Bestäm du. 

Italienarna själva har en tendens att dricka vinerna yngre. Kanske är det mottot, ”lev nu, vem vet vad som händer imorgon”, eller kanske bara för att de tycker om de där tanninerna och syrligheten (och italienare är ju inte heller jätteberömda för att ha tålamod). 

Samma sak gäller när man kombinerar vin och mat. Man gör som man tycker. Det finns inga fasta regler om vad som är rätt eller fel. Rött vin till fisk, vitt vin till kött. Gör som du vill. Det viktiga är att du tycker om det.

Åsas tre matvänliga italienska viner som hon gillar:

Chianti Classico, nr 95883, 199 kr

En härlig Chianti Classico gjord på sangiovese. Ett körbärsdoftande, stramt vin med elegant fatkaraktär. 

Langhe, nr 72385, 199 kr

Langhe Nebbiolo är Barolo och Barbarescos lillebror. Härlig friskhet, lagom stramt och med inbjudande dofter av torkade körsbär, rosor, kakao och kardemumma. 

Col d'Orcia, nr 2576, 149 kr

Rosso di Montalcino, smakrik sangiovese från gården Col d´Orcia. Härligt mogen frukt, bigarråer, choklad, mjuka tanniner och fint välbehållen friskhet. 

Aktuellt just nu