Andreas Grube: Lägg några extra tior på vinet

Andreas Grube är en av Allt om Vins vinexperter.

Foto: Thomas Hjertén

1 av 2: Andreas Grube är en av Allt om Vins vinexperter.

Lägg ett par extra tior på vinet - för mer kvalitet, anser Andreas Grube.

Foto: kimsongsak - stock.adobe.com / 163324609

2 av 2: Lägg ett par extra tior på vinet - för mer kvalitet, anser Andreas Grube.

KRÖNIKA

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Hundra kronor var länge någon slags magisk gräns i vinvärlden. Under hundra – bra! Över hundra – för dyrt! Men det är dags att inse att den gränsen är historia. Inflation, höjda alkoholskatter och annat har gjort att mängden vettiga viner under hundringen har minskat – många av de säkra korten har trillat över hundraspärren. Äntligen! säger jag om det. Så varför är det något att jubla åt då? 

Den exakta prislappen på vin blir mindre viktig

Jo, helt enkelt för att jag hoppas att det luckrar upp våra konsumtionsvanor, och att den exakta prislappen blir mindre viktig framöver. Vilket i sin tur förhoppningsvis leder till att fler människor bryr sig mer om själva vinet än om prislappen. Skillnaden på 99 kronor och 101 kronor är så tydlig, eller hur? Men skillnaden mellan 109 kronor och 111, eller till och med 109 och 121 är inte alls lika markant. Det övre taket blir suddigare, och kanske kan det locka fler att lägga en extra tia eller två på sin upplevelse. 

LÄS OCKSÅ: Mikael Mölstad om en vinvärld i förändring 

För det vet vi ju: summan av skatter och avgifter är densamma för ett 79-kronorsvin som för ett 179-kronorsvin – Systembolagets prissättningsmodell gör alltså att du får mer vin för pengen när du betalar lite mer. Och, ärligt talat, de flesta av oss har inga problem att slanta upp rätt saftigt för vin och öl på krogen, så varför inte lägga lite extra på hemmanjutningen också? Två glas vin på krogen går lätt loss på 250 kronor – tänk vilka fantastiska viner man kan köpa för de pengarna!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer