Sonoma - San Franciscos svala vindistrikt

Svala vindar från Stilla havet och dimma, på grund av en lucka i bergen ger Sonoma i Kalifornien fantastiska förutsättninar för vinodling.

Foto: Adobe Stock

1 av 2: Svala vindar från Stilla havet och dimma, på grund av en lucka i bergen ger Sonoma i Kalifornien fantastiska förutsättninar för vinodling.

I Sonomas vingårdar är pinot noir kungen bland druvor.

Foto: Adobe Stock

2 av 2: I Sonomas vingårdar är pinot noir kungen bland druvor.

I vindistriktet Sonoma, strax norr om San Francisco görs vin på druvor som brukar förknippas med nordligare breddgrader. Tack vare närheten till Stilla havet och en liten lucka i bergskedjan skapas fantastiska förutsättningar för pinot noir och chardonnay.

Andra har också läst

När Padre Jose Altimira 1812 planterade sina första vinstockar i Mission San Francisco Solano, numera staden Sonoma, hade han ingen aning om att Sonoma county skulle få sin 18:e AVA (American Viticultural Area, officiell vinregion motsvarande en appellation) 205 år senare. Något som alla pratar om här just nu. Petaluma Gap AVA är den senaste av alla AVA i USA och det enda som har som krav att det ska blåsa 3,57 m/s i genomsnitt under odlingsperioden. Nördigt? Nej, det är vinden som definierar området som använder ”wind” som mellan-namn. Anledningen är att det just här är ett glapp i bergskedjan som löper längs kusten och den släpper in de kalla vindarna och dimman från havet morgon och kväll. När det blir mer än 32° C i dalen stiger den varma luften och suger in de kalla havsvindarna, det här är något som de flesta vinodlarna i Sonoma är väldigt glada för. 

Fler jordmåner än i Bourgogne 

Russian River Valley AVA är en av de svalaste områdena men lite längre norrut blir det gradvis varmare, förut såg man här mest stora äppelodlingar men nu har vinodlarna invaderat området sedan länge och i stället för äpplen produceras här pinot noir och chardonnay i burgundisk stil, ja faktum är att i Sonoma finns det fler olika jordmåner än i Bourgogne. Sonoma sträcker ut sig som en katt längs stilla havskusten, de olika mikroklimaten, de svala havsvindarna, de varma dagarna, och de skiftande jordmånerna skapar perfekta förutsättningar för att odla och producera vin. Det är med andra ord ett mycket spännande vinland vi besöker. På sätt och vis är den här vinregionen både storasyster och lillebror till sin granne Napa Valley och en av USA:s absolut viktigaste vinregioner. Storasyster på det viset att man är mer än dubbelt så stor som Napa och producerar betydligt mer vin. Lillebror för att Napa är flådigare, dyrare och mer känt än Sonoma. Båda är dock kända för sina högkvalitativa viner, i Sonoma är man framför allt kända för sina pinot noir, chardonnay och cabernet sauvignon men här odlas även zinfandel och syrah med stor framgång ovanför dimbältena, samt 61 andra druvsorter. 

– Druvorna till det här pinot noir-vinet odlar jag själv, jag kallar den Frati Lane, det är en 2014. De kommer från en otroligt vacker odling som är omgiven av redwoodträd. Det är ett fantastiskt matvin nu, balanserad syra, jordig, du känner mossa och skogig undervegetation. Jag älskar det här vinet, men det var väldigt nära att vi hällde ut allt, säger Giovanni  ”Gio” Balistreri, en av ägarna till Russian River Vineyards och tillika President för The Russian River Valley Wine Growers, en intresseorganisation för vinodlarna i Russian River Valley AVA.

Pinot noir - en knepig druva 

– Pinot kan vara en knepig druva, efter buteljering så smakade jag vinet flera gånger och det var i princip odrickbart. Hårt, stängt och inte alls gott, den hade fått vad vi kallar bottle shock, slutit sig helt och slutat att utvecklas. Men efter några månader på flaska så hade vinet öppnat sig igen och nu är jag väldigt glad att vi inte hällde ut det. Med zinfandel, cabernet sauvignon eller syrah har man i stort sett aldrig det här problemen men pinot är knepig. Det är därför jag gillar den så mycket skrattar han. 

Vi sitter och provar Gios viner i skuggan av några ekträd, och i sammanhanget, små redwoodträd, på vingårdens uteservering. Kocken Ben Davies kommer ut med den ena läckerheten efter den andra som går som hand i handske med vinerna vi provar. Som om inte det vore nog så odlar man i princip alla grönsaker själv. Trädgårdsmästaren, Kayta Bradey och Ben sätter sig ner inför varje odlingssäng och drar upp riktlinjerna för menyn och vad som behöver odlas, allt för att få till en meny som passar vinerna som Gio och hans kompanjon Chris Neill tar fram. Man har öppet fredag och lördag då man serverar en meny bestående av ekologiska smårätter, och de är helt fantastiska. 

– Jag ser mig själv som en hjälpreda för vinet, jag vill inte lägga mig i för mycket utan bara styra vinet i rätt riktigt. För oss är det viktigt att terroiren kommer tydligt fram. Vi jobbar också med olika kloner, speciellt när det gäller pinot, men även med olika lägen. Jag vinifierar alltid de olika lägena var för sig och gör sen en blend, men vissa lägen är så speciella, då gör jag ibland ett separat vin från just det läget. Jag jobbar med en odlare i Petaluma Gap, det är en pytteliten lott och här har han fem olika kloner i en östlig sluttning som får mycket eftermiddagssol. Jag vinifierade de olika klonerna för sig och smakade, en av lotterna med klonen Dijon 777 smakade helt annorlunda trots att den hade samma förutsättningar som de andra. Jag beslutade mig för att göra ett separat vin av det och av de andra en blend. 

Ett hotell värt varenda krona 

Efter att ha sovit i bilen natten före så slår vi på stort och övernattar på Fairmont Sonoma Mission Inn i staden Sonoma. Det kostar skjortan men är värt varenda krona. Sonoma är en sömning liten stad med väldigt många vinbarer per capita och med en alldeles underbar charm, arvet från tiden då Kalifornien tillhörde Mexiko är påtaglig. Efter en massage av stela ryggmuskler, ja det blir så när två vuxna män sover i en alldeles för liten bil, så äter vi frukost på en ombyggd bensinmack och planerar dagens vinprovning. Vi ska söderut och besöka Ram’s Gate, en relativ ny producent som öppnade portarna 2011 men redan gjort sig ett namn.

Ram’s Gate Winery överraskar. Vi kör upp längs en allé av olivträd och möts av en supermodern anläggning med värdinnor som tar emot och ledsagar oss till bordet genom en arkitektonisk dröm i kalifornisk stil, ömsom skugga ömsom ljus och en långsträckt vy över Carneros AVA, det är en helt annan känsla än Russian River Vineyards mycket mer personliga stil.

Mitt jante-jag har slagit på sitt allra mest skeptiska läge, jag blir serverad en avsmakningsmeny i skuggan av ett parasoll på terrassen och sakta men säkert bryts jante ner och när vinerna kommer in en efter en så inser jag att jag måste jobba med mina förutfattade meningar. Det är mycket bra, både mat och vin. Utsikten, servicen och arkitekturen som först hade gjort mig på min vakt är nu plötsligt en del av vinupplevelsen och jag ger upp, det är mycket trevligt – och bra.

När jag efter provningen vandrar runt i vingården, hoppar över en vacker ”garden snake” och läser på de olika etiketterna som berättar om vilka kloner som odlas, stöter jag på den store och skäggige Luke Stanko, assisterande vinmakare på Ram’s Gate.

– Hej hur var vinerna? Frågar den genomtrevlige vinmakaren. 

– Mycket bra, och maten gick ner den också, skrattar jag.

 – Vårt huvudfokus är pinot noir och chardonnay som du kanske märkt, men gör även en del småbatcher av syrah, grenache, cabernet sauvignon och lite annat också. Ibland krånglar vi till det mer än nödvändigt, men det är så svårt att säga nej när det ringer en odlare och säger ”Hej, vi har några fantastiska druvor i år, är du intresserad?” då  blir svaret ofta ja och vi gör ibland så lite som fyra fat säger Luke. Men, fortsätter han, om du älskar vin så kan du inte motstå frestelsen. 

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om pinot noir 

Som många andra vinmakare så köper man druvor av olika odlare, Ram’s Gate har en tiotal leverantörer spridda över Sonoma county samt odlar en del själva i Carneros som de kallar för sitt Estate Wine. 

– Vi skördar från augusti till oktober så det är lugnt nu, på hösten är det lite mer action. De mer kustnära odlarna skördar senare på året. Även Cabernet och Syrah skördas sent, det mesta av pinot noir och chardonnay får vi in tidigt. Det mesta jäser på fat och vi använder i princip bara ståltank till att lagra de färdiga vinerna. Vi håller oss sysselsatta om man säger så. 

När vi provar oss igenom vinerna igen kommer en fin fatton fram, och det är en tydlig fräschör i vinerna. Man anar en burgundisk inspiration, i synnerhet i de vinerna som är gjorda på chardonnay.

– Vin är spännande, nu på våren till exempel så börjar faten vakna till liv igen. Under de svalare månaderna så har jäsningen avstannat och de har på sätt och vis gått i ide, men nu börjar det hända grejer igen. Man måste ha tålamod, lita på processen och ha tro på att det går rätt väg.

Ram’s Gate är i alla fall på rätt väg, även Russian River Vineyards gör viner som man inte glömmer i första taget. Problemet är att vi har åkt förbi så många vingårdar som vi gärna hade besökt, men att resa är lite som att göra vin, man får prova sig fram och det man inte får till det ena året får man testa det andra.

LÄS OCKSÅ: Fler vinupplevelser i Nya världen  

 

Goda viner från Sonoma - 4 tips 

2014 Rodney Strong Chalk Hill, Chardonnay, nr 6471, 169 kr

En lite mer stringent chardonnay än vad man brukar hitta i Kalifornien, lite i burgundisk stil. Tydlig citruskaraktär, bra syra, mineralitet och välintegrerade fattoner gör det här till ett friskt och fräscht vin med en tydlig kropp. Funkar bra att dricka som den är men även ett bra matvin, varför inte en torskrygg med brynt smör och kokt färskpotatis och friterad kapris.

De Loach Russian River Pinot Noir, nr 2222, 209 kr

Chefsvinmakare Brian Maloney och Jean-Charles Boisset från ägarfamiljen Boisset har här tagit fram ett mycket trevligt vin. Klassiska pinotkaraktärsdrag som smultron, mynta, kaffe och choklad. Man har lagrat vinet på franska ekfat i 12 månader varav 15% var nya, det ger vinet en trevlig fatton utan att den tar över. Drick som den är eller till ljust kött eller lamm. 

2014 Buena Vista Carneros Pinot Noir, nr 6380, 199 kr

Här är vi i södra Sonoma, i Carneros. Buena Vista är ett av de äldsta vinhusen i Sonoma och gör kvalitetsviner. Vinet har en underbar smak av choklad, sötlakrits, salvia, smultron och fat. Mycket prisvärt.

2015 Buena Vista Carneros Chardonnay, nr 6240, 185 kr

Ett ursprungstypiskt vin med tydligt fat, smör, ananas med en bra syra som balanserar vinet. Det här är ett matvin, vit fisk eller varför inte till en försiktigt grillad fläskfilé med grillade citroner och sparris. Släng ihop en färskpotatissallad och du är hemma.

Text och vintips: Jonas Larsson 

LÄS OCKSÅ: Andreas Grube tipsar om fler goda pinotviner 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!