Upplev Franken – Tysklands dolda pärla

Vinerna från Franken har en rustik, något jordigare stil och är ofta torrare än vinerna från andra tyska vinregioner.

Foto: Claes Löfgren

1 av 2: Vinerna från Franken har en rustik, något jordigare stil och är ofta torrare än vinerna från andra tyska vinregioner.

Silvaner är stoltheten i Franken. Andra vita druvor som odlas här är Rivaner, Bacchus och riesling.

Foto: Claes Löfgren

2 av 2: Silvaner är stoltheten i Franken. Andra vita druvor som odlas här är Rivaner, Bacchus och riesling.

 

Längs floden Mains sicksackbana frodas Franken – Tysklands dolda pärla som är ett mecka för konst och vinälskare. Här tornar såväl barockpalats som särskilt rundmagade vinflaskor och säregna druvsorter.

Följ med Anders Levander till en vinregion där det bubblar lite extra. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Om vi går tillbaka mer än hundra år i tiden så var vinerna från Franken riktig hårdvaluta. De kallades Steinwein efter Frankens mest kända vinmark – den vackra vingården Stein som ligger mitt i staden Würzburg. Den tyska vinmarknaden blomstrade på den här tiden, så till den grad att priserna per butelj till och med översteg de stora slotten i Bordeaux. Detta är dock ett förhållande som ser helt annorlunda ut i dag, till fransmannens stora fördel. De tyska vinernas anseende har framför allt fått ta stryk från den ihärdiga fördomen om att tyskt vin bara är billigt och sött. Men glöm det. Tyskland är tillbaka och på stark frammarsch över den internationella vinmarknaden. Landet står för en relativt liten del av världens vinproduktion, men styrkan ligger i att hög kvalitet genomsyrar merparten av Tysklands viner. Så det har blivit hög tid att släppa tanken på Liebfraumilch och andra mediokra bulkviner för att lyfta fram de fantastiska kvalitetsviner landet ger. 

Viner av hög kvalitet till behagliga priser

Vad är då så speciellt med just Franken? Jag lärde mig en gång att man i Alsace gör franska viner på tyskt vis. Och tycker därmed vi kan säga att man i Franken gör tyska viner på fransk vis. Vinerna har en rustik, något jordigare stil och är ofta torrare än vinerna från andra tyska vinregioner. Vi kan dock inte förneka att Franken är ett vinområde som stundvis hamnat i skymundan, till och med av tyskarna själva. Men allt fler av framför allt yngre vinkonsumenter har börjat återupptäcka området, en trend som också svenska vinentusiaster hakat på. För här görs fullgoda viner av hög kvalitet och till behagliga priser. 

Vad gäller druvsorter så stoltserar Franken med en ädel gåva. De är nämligen världsmästare på Silvaner, en druva som än så länge är hyfsat okänd i Sverige. Det är den frankiska jordmånen med kalk och lera kring floden Main som passar Silvaner så väl. Vad gör då denna druva så ädel? Jo den ger, som någon elaking sa, – En härlig doft av, ja ingenting. Druvans aromer må vara svårfångade, men ack så förföriskt goda. Särskilt till vårens vita tyska sparrisar. Andra vita druvor som odlas här är Rivaner, Bacchus och riesling.

Foto: Claes Löfgren

I Franken finns många pittoreska byar eller mindre städer som är väl värda ett besök. En stor sevärdhet är Frankens huvudstad Würzburg, en gammal barockstad med ett känt universitet.

Mer priskänsligt alternativ till röd Bourgogne

Även på den röda sidan bjuder Franken upp till dans. Och här styr Spätburgunder, druvan känd som Pinot Noir i Frankrike. På senare år har tyskarna verkligen fått bukt på sin Spätburgunder. Detta främst genom att arbeta sparsamt med ekfatslagring och låta druvan allena få skina i prakt och elegans. Så söker du ett mer priskänsligt alternativ till röd Bourgogne – var inte rädd för att se tyskt. 

Förutom sina särpräglade smaker har Franken en hel del egenheter. En av dem är de speciella vinflaskorna. Den platta, rundmagade Bocksbeutel-flaskan infördes så tidigt som 1726 och var ursprungligen ett sätt att visa ursprunget från Franken. Förfalskade viner är ju inget nytt under solen och då vinerna var så populära och dyrbara ville många tjäna pengar, vilket ledde till att steget mot förfalskning var nära. Bocksbeutel, den korthalsade flaskan som ser ut som ett tillplattat klot, är populär i Franken. Flaskans form tillskrivs Kelterna och är i dag varumärkesskyddad. Personligen tycker jag den är charmig men besvärlig att hantera. Svår att stapla i vinkällaren och för att kyla vinet krävs en speciell ishink. Men då flaskan på ett personligt sätt visar sitt ursprung, ser det inte ut att bli någon likriktning till de mer traditionella buteljerna.

Juliusspital är ursprungligen ett sjukhus, och avkastningen från vinproduktionen driver än i dag ett välskött sjukhus mitt i stadskärnan.

För er läsare som färdas på autobahn på väg söderut har jag ett råd: Stanna till och vik av några mil från den stressande motorvägen. Det är lätt att nå Franken, som ligger cirka tio mil österut från Frankfurts flygplats. Det är billigt att bo på de rikligt förekommande gästhusen som finns i varje vinby. Rent och snyggt och frukosten är oftast en rejäl sak, tysken vill ha valuta för sina pengar. Res gärna hit under våren, under sparristiden i april - maj eller under tidiga hösten då kantarellerna är populära och ingår i många menyer.

Systembolagets utbud – inte speciellt stort

I Franken finns många pittoreska byar eller mindre städer som är väl värda ett besök. En stor sevärdhet är Frankens huvudstad Würzburg, en gammal barockstad med ett känt universitet. Würzburg har en vacker bebyggelse och är mycket promenadvänlig med många vattenhål att släcka törsten vid. Vinodlingarna ligger på bägge sidor av den vackra floden Main som slingrar sig genom landskapet med små vinbyar på ömse sidor. Vi svenskar har tyvärr en fördom avseende tysk gastronomi, vilket är synd. Maten är betydligt bättre än sitt rykte och passar utmärkt tillsammans med Frankens fina viner.  

Tyvärr är Systembolagets utbud inte så stort som man skulle önska men en av favoriterna finns. Juliusspital, som är en av Frankens bästa producenter med rena och välgjorda viner. Juliusspital är ursprungligen ett sjukhus från medeltiden. Avkastningen från vinproduktionen driver än i dag ett välskött sjukhus mitt i stadskärnan. Besök gärna de olika vinproducenterna i staden som ligger på promenadavstånd från varandra.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer