Tyska vintrenden: Ju torrare desto bättre

Nu ökar intresset för de torra vinerna från Tyskland.

Foto: Adobe Stock

Nu ökar intresset för de torra vinerna från Tyskland.

Den tyska trenden att göra torrare viner verkar inte vilja avta. Kanske är en söt riesling snart ett minne blott? Allt om Vins Åsa Johansson har spanat in den tyska torra vintrenden. 

Andra har också läst

– Trenden startade i början på nittiotalet men 1995 vara bara sexton procent torra viner. Sedan dess har det gått stadigt framåt, år 2000 var vi uppe i en tredjedel och 2018 var hela fyrtioåtta procent torra viner, berättar Ernst Büscher från det tyska vininstitutet, Wines of Germany. 

Minskat intresse för de söta vinerna 

De torra vinerna, tillsammans med de halvtorra, står i dag för två tredjedelar av Tysklands totala produktion av Prädikatsviner. De torra vinerna har tagit marknadsandelar från söta viner, som fortsätter att minska. De halvtorra vinerna däremot, halbtrocken, med upp till 18 g restsocker per liter, ligger stabilt på cirka tjugo procent sedan nästan tjugo år tillbaka. 

– Vi vill ju inte förlora traditionen med söta viner men det handlar om efterfrågan och söta viner är svåra att sälja i dag. Skandinavien har redan anammat den nya trenden med torra tyska viner men i USA, till exempel, har vi fortfarande mycket att göra för att förklara att tyska viner är mer än söt Riesling, berättar Ernst Büscher. 

Johan Lund kategorichef på Systembolaget bekräftar också denna teori även om statistiken i Sverige visar att de stora volymerna som säljs i Sverige fortfarande domineras av halvtorra viner.

 – Kundernas smakpreferenser förändras och många väljer viner med mindre sötma. Konsumenter som föredrar lite sötare produkter väljer ofta cider, blanddrycker och smaksatta viner, berättar han.

LÄS OCKSÅ: Enkel snabbguide - tysk riesling  

Han säger att riktigt söta viner har under många år haft en vikande trend och söta viner från exempelvis sauternes, Tokaij och Tysklands Spätlese har varit svåra att sälja. 

– Detta har gjort att många producenter med tiden minskat sin produktion av söta viner och ökat produktionen av torra, fortsätter Johan Lund. 

Vad trenden att göra torrare viner beror på frågar jag en ung vinmakare som heter Martina Bernhard. Tillsammans med sin pappa arbetar hon med traditionella tyska druvsorter på gården Weingut Bernhard i Pfalz. Hon är också medlem i Generation Riesling, en organisation som startades av det tyska vininstitutet 2006 och som riktar sig till personer inom den tyska vinindustrin som är yngre än 35 år. 

Martina började arbeta med sin pappa på familjens gård för ett par år sedan och ändrade en hel del saker när hon kom in i bilden.

– Min pappa tycker många av mina idéer är väldigt bra. Först gick vi över till ekologisk odling, sedan började vi arbeta med naturlig jäst och våra viner har blivit allt torrare, berättar hon.

Martina säger att hennes pappa också gjorde torra viner men alltid låg nära den tillåtna gränsen på nio gram restsocker per liter.

Torra viner visar ursprunget bättre 

– Mina viner är snustorra utan restsocker. Jag tycker att torra viner visar sitt ursprung på ett bättre sätt och jag tycker mer intressanta aromer och mineraltoner kommer fram i vinerna, säger Martina.

Många av de yngre vinproducenterna gör den nya, torrare stilen av viner.

– De unga vinmakarna drar till sig yngre konsumenter som anammar den torrare stilen, tror Ernst Büscher.

Men det finns de som är oroliga för att Tyskland som vinland förlorar sin identitet genom att överge vinerna med restsocker. Band annat frågar vinjournalisten Andrew Jefford, i den engelska vintidningen Decanter, om det inte finns det en risk för att vinerna från Tyskland blir mer likartade både doft- och smakmässigt om man övergår till den torra stilen.

– Det är jag inte orolig för. I de torrare vinerna kommer ursprunget fram mer, de unga vinmakarna är väldigt noga med att framhäva sin terroir och vinets ursprung, säger Karin Pontén som representerar Wines of Germany Sverige. 

Stort intresse i Sverige för torra viner 

Hon berättar att Sverige varit snabba med att anamma de torra tyska vinerna.

– Det är en global trend att dricka torrare viner med låg alkoholhalt och vi i Sverige är nyfikna och snabba med att ta oss an nya trender, fortsätter hon. 

En annan ung producent är Marcel Idler som 2012 startade vingården Weingut Idler strax utanför Stuttgart i vinregionen Wurttemberg. Han arbetar ekologiskt på sina sju hektar vinodlingar. Innan han startade eget arbetade han på vingårdar i Frankrike, Sydafrika och Schweiz.

– Jag tror man måste vara försiktig med att säga att torra viner alltid är bättre. Nästan alla mina viner är torra men det är för att vi har mycket lera i våra jordar. Det gör att vinerna har en tendens att bli kraftiga. Skulle jag ha kvar restsocker så skulle vinerna bli rustika och platta utan elegans, berättar Marcel.

Men han säger också att till exempel i Mosel, där jordarna är lättare och klimatet svalare, får man viner med högre syra. 

– Där kan en viss del restsocker göra vinet balanserat. Förr i tiden var vinerna av låg kvalitet och för att maskera detta sötade man vinerna precis innan buteljering. På det sättet började konsumenterna identifiera söta viner med låg kvalitet, berättar Marcel och tillägger:

– Jag tycker inte man ska vara fanatisk vad det gäller restsocker eller alkoholhalt, det viktiga är att vinet är balanserat”.

Han gör ett sött vin, en riesling Auslese gjord på sent skördade druvor.

– Det är perfekt som aperitif eller till dessert. Jag tycker det är jättegott, fortsätter Marcel. 

Även stort intresse för låg alkoholhalt 

Martina Bernhard tror att yngre personer har en annan livsstil och föredrar torrare viner och också viner med lägre alkoholhalt. 

– Jag och mina vänner vill kunna dela en flaska vin till lunch under en picknick och sedan cykla hem utan att vara fulla, säger hon och skrattar.

Hon säger också att det är en hälsotrend: 

– Vi vill inte ha restsocker i våra viner och vi vill veta varifrån vinet kommer och hur det är gjort. Precis som när det gäller mat. 

Ernst Büscher håller med och säger att de torra lättare vinerna också passar bättre till en mer modern stil av mat, vegetariskt till exempel, som blir allt mer populär. 

– Det varma året 2018 skördade många producenter tidigare än vanligt just för att behålla alkoholen kring 12,5 procent för det är så man vill göra viner i dag i Tyskland, berättar han.

LÄS OCKSÅ: Följ med till det tyska vindistriktet Mosel  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!