1 av 2 Foto: Shutterstock
2 av 2 Foto: Fotolia

Njut av lugnet i Tulbagh i Sydafrika

Moderna, fräscha viner och en himmel som färgas röd bakom de storslagna bergen. Allt om Vins Marie Oskarsson blev förälskad i den lilla staden Tulbagh, Sydafrika, och bjuder dig på sina bästa resetips.

Berget reser sig framför oss som en lång vägg. När vi kommit över krönet breder Tulbaghdalen ut sig framför oss, omgivet av berg i både öst, väst och norr. Där ligger målet för vår resa, den lilla staden Tulbagh,  som nästan utplånades helt i en jordbävning 1969, men där de historiska delarna sedan dess restaurerats till ett av Sydafrikas finaste exempel på kolonial arkitektur.

När vi kör in på den sömniga lilla småstadens huvudgata som kantas av låga hus hör man nästan Ennio Morricones klassiska cowboyfilmsmusik i bakhuvudet. Ja, nu har vi verkligen flyttat oss långt från det mer myllrande livet i Sydafrikas mer kända vinstäder Stellenbosch och Franschoek. Nu är vi på landet, bland vinmakare och konstnärssjälar som vill ta livet i ett lite lugnare tempo.

Hitta hit:

Tulbagh ligger ca 45 minuters bilkörning från både Franschoek och Stellenbosch, och 1,5 timme från Kapstaden. Kör väg R44 norrut, förbi Wellington, Hermon och Gouda. Sväng väster på R46, genom Nuwekloofpasset mot Tulbagh.

Winterhoekbergen omsluter dalen på tre sidor. Bara den södra delen av dalen öppen. Där kan de svala sydvindarna svepa in och svalka ner det varma medelhavsklimatet under de heta sommarmånaderna. Klimatet, temperaturskiftningarna och de många olika jordmånderna i denna vulkaniska mark gör detta till ett område som lämpar sig väl för vinodling.

LÄS OCKSÅ: Champagne och mousserande – världens bästa festfixare 

"Det känns inte alls fel att börja besöket med ett glas mousserande"

Det är inte långt mellan egendomarna i dalens norra delar. Vi kör förbi en grupp medelålders turister på mountainbikes innan vi svänger in på den lilla grusvägen till Saronsberg. Det är hett, men på gräsmattan utanför den moderna, byggnaden kan man sitta i skuggan under träden med sin picknickkorg och titta ut mot de höga bergen i fjärran. Just när korken dras upp, parkerar de lycrasvettiga cyklisterna och klapprar förbi med sina cykelskor. De kastar ett avundsjukt öga på vinglasen och picknickkorgen, och muttrar ”jaha, så kan man också vinturista”.

Saronsberg är en relativt ny producent – den första årgången som släppts var 2004. Här odlas bland annat sauvignon blanc, viognier, grenache och shiraz, och blir i vinmakaren Dewalt Heyns händer till moderna, fräscha viner i Rhône- och Bordeaux-stil. Det känns inte alls fel att börja besöket med ett glas mousserande, och vandra runt i den vackra byggnaden som också är konstgalleri. Här visar familjen en del av sin konstsamling med verk av kända sydafrikanska konstnärer som Angus Taylor, Claudette Schreuders och Jacques Coetzer.

Tulbagh ligger i en dal omgiven av berg på tre sidor. Foto: Shutterstock

Husen på Church street i Tulbagh har renoverats efter jordbävningen 1969 

När himlen färgas röd av den nedåtgående solen bakom bergen i fjärran känner vi verkligen att vi flyttat oss till en helt annan plats än Stellenbosch. Vinrankorna växer precis intill huset, några hästar går och betar på ett fält längre bort och det är så stillsamt och storslaget att man inte kan annat än njuta av stunden.

Men hungern gör sig påmind. Vi behöver äta middag. Färden går tillbaka in i staden. Readers Restaurant ligger på Church street, där alla 32 husen längs gatan renoverats till det skick de hade före den stora jordbävningen 1969. Nu är det en vacker gata med hus i Dutch Cape-, edvardiansk och viktoriansk kolonial stil. Huset som Readers ligger i är det äldsta på Church Street, byggt 1754 av distriktsläkaren Nicholaas Fuchs. När han dog såldes det till kyrkan, för ”the Reader” som tog hand om församlingens sjuka och drev en skola.

Nästa dag ligger värmen som ett hett lock över dalen redan tidigt på morgonen

Här serverar Carol Collins sina personliga tolkningar av det sydafrikanska köket med oväntade kryddkombinationer som lamm med lime och lavendel eller struts med amarula- och bärsås. I huset finns också Curious Cats Café med fler prydnadskatter än en människa kan tänka fram – och presentshop för den som vill köpa hem en egen katt till bokhyllan.

Nästa dag ligger värmen som ett hett lock över dalen redan tidigt på morgonen. Vi kikar in i ett av de vackra husen på Church Street. Det visar sig vara ett av många gallerier i staden, Christo Coetzee Art Gallery, ett kombinerat konstgalleri och museum över den sydafrikanske konstnären Christo Coetzee. När vi vandrat genom det lilla museets alla rum kliver vi ut på andra sidan huset, på Tulbaghs huvudgata Van Der Stel Street.

LÄS OCKSÅ: Skörda för hand eller med maskin?

"I det tidigare tingshuset byggt 1804 finns nu ett litet museum"

En liten bit utanför staden väntar nästa museum, på välkända vinegendomen De Oude Drosty. I det tidigare tingshuset byggt 1804 finns ett litet museum som berättar om hur livet såg ut under den koloniala tiden, samt om vinmakartraditionen i området.

Men nu har vi fått dagens dos av museer. Vi vill se mer av dalen och omgivningarna. Visst fanns det en turistbyrå i södra änden av Church Street? Jodå, och vi har tur. Turistbyrån ser ut som en gammeldags rektorsexpedition, men den är öppen.

Vad vill ni göra? frågar damen bakom disken.

Ja, vad vill vi? Det är varmt som i en bakugn, men naturen är spännande och lockar.

Vi skulle gärna bada i ett vattenfall, säger en i sällskapet, mest på skämt.

Hmm, svarar damen. Ja, med tanke på vad klockan är rekommenderar jag i så fall det här.

Hon pekar ut det lämpliga vattenfallet på en karta, och vi sätter oss i bilen igen. En avfart in på en dammig grusväg, och tio minuter senare parkerar vi vid en stig som leder uppåt mot bergen. Badkläder, frukt och vatten är nedpackade. Vi vandrar tysta i den stekande solen. Då ser vi en vattenstril som porlar ned vid sidan av stigen. Snart hör vi ljudet av fallande vatten – och röster i tyst småprat. Ett par nakna herrar sitter som näcken tre steg från oss i var sin naturlig bassäng med friskt vatten. Och en bit högre upp – vattenfallen!

Rijk’s Country House ligger vid vångårdarna

Vattnet visar sig vara iskallt, men platsen där vattnet sprutar fritt ned från bergen till en svalkande pool är som vår egen hemlighet. En fridfull plats med svalka och utblick, där vi vill bli kvar.

Till slut måste vi i väg. Det gäller att hinna duscha under mer organiserade former inför middagen på Tulbaghs ”finkrog”, Rijk’s Country House. Det är en vacker kolonial byggnad mitt bland Rijk’s Cellars vingårdar. Där finns också Rijk’s Private Cellar, där man kan provsmaka vinerna från Rijk’s. När vinproducenten Neville Dorrington och hans familj gjorde ett lappkast i livet efter 20 år i Kapstaden, bestämde de sig för att  flytta till Tulbagh. Vingården grundades 1996, de första vinerna släpptes fyra år senare. Sedan dess har gården gjort sig ett namn med flera prisbelönta viner.

Njut av utsikten över vinfält och berg

Vi tar ett glas chenin blanc på terrassen innan middagen, och njuter av utsikten över vinfälten och bergen. Servitören rekommenderar huset specialitet, viltkött. Just i dag serveras en hjortlägg med mustig rödvinssås.

Nästa morgon hinner vi med en frukost på stan innan det är dags att återvända till ”civilisationen”. På huvudgatan har det personliga kaféet/delibutiken/prylaffären Things I Love just öppnat. När servitrisen får höra att en i sällskapet fyller år bjuder hon på ett gigantiskt smoothie med påstått energigivande egenskaper. Vänligheten är översvallande och uppriktig.

Så det är med lite sorg i hjärtat vi kör ut från Tulbagh. Vi är inte klara än! Ja, vi måste tillbaka.

Av: Marie Oskarsson

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om vin, juli 2016.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande