Vinlandet Spanien är på frammarsch igen.
Vinlandet Spanien är på frammarsch igen. Foto: Adobe Stock

Svenskarnas gamla favorit trendar på Systemet igen

Under många år var Spanien nummer ett på Systembolaget. 

Efter några tuffare år är landet på frammarsch igen. 

Flera experter ser en intressant utveckling och spår en renässans för det spanska vinet i Sverige. 

När det kommer till vin i dag så är Italien störts och mäktigast inom en rad områden. Landet producerar mest vin i världen och dominerar den svenska marknaden totalt. 

På 90-talet såg det däremot annorlunda ut. Då var det i stället Spanien som var ledande, och många kommer säkert ihåg vurmen för vinerna från Rioja. 

Mycket har hänt sedan dess. Italien har accelererat likt en raket samtidigt som spanjorerna haft ett par lite tuffare år. Och det är längesen som de spanska vinerna låg högst upp på den svenska försäljningslistan, närmare bestämt 13 år sedan. 

Ökad nyfikenhet bland konsumenter

Men nu har det börjat hända saker. Landet har börjat röra på sig, och sedan 2015 har kurvan bara pekat uppåt. Mellan åren 2017 och 2018 ökade försäljningen till exempel med närmare 1,5 miljoner liter, och bland de riktigt stora vinländerna har de haft den klart starkaste utvecklingen.

Många tror att Spanien verkligen blir att räkna med framöver. 

– Det händer definitivt mycket kul i Spanien, och det mest i områden som tidigare levt i skuggan av giganten Rioja. Dels har vi till exempel Teneriffa som går från klarhet till klarhet vad gäller kvalitet, och som blivit riktigt trendigt. Men även äldre områden som exempelvis Ribeira Sacra och Priorat går framåt, både tack vare en ökad nyfikenhet bland konsumenter, men också nya vinmakare som gör viner i lite fräschare, modernare och renare stilar, säger Allt om Vins expert Andreas Grube. 

En spansk renässans på Systembolaget

Även Systembolaget spår ett uppsving för det spanska vinet.  

– Vi ser lite av en spansk renässans i Sverige. Intresset kommer både från äldre kunder som återvänder till en gammal kärlek och nya kunder som inte var med när Spanien var som störst, säger Marcus Dahlin, inköpare på Systembolaget, i en artikel på sajten.

Han menar också att det just nu pågår en stor experimentlusta i Spanien där fler odlar ekologiskt, utesluter användandet av svavel och testar nya sätt att lagra vin på. Många mer eller mindre okända områden är på stark frammarsch, och samtidigt görs satsningar på exklusivare viner från klassiska jättar som Rioja. 

Men framför allt är trenden vita spanska viner. 

– Vitvinslandet Spanien visar en stor bredd med en mångfald av ursprung och en del okända lokala druvor börjar hitta en större publik. Några av de senaste årens trendigaste gröna druvor, till exempel albariño och godello, kommer från Spanien, säger Marcus Dahlin till Systembolagets sajt

Italien sålde 57 miljoner liter vin

Det ska nämnas att även länder som Portugal, Österrike, Nya Zeeland och Bulgarien har vuxit sig starkare på senare år. Men de har en bra bit upp till Spaniens storlek. 2018 sålde spanska viner över 23 miljoner liter vin på Systembolaget. En bra siffra, som om man ska tro många i branschen alltså kommer att stiga framöver. Men spanjorerna har dock i sin tur fortfarande långt upp till den italienska förstaplatsen på närmare 57 miljoner liter från förra året. En hisnande siffra. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!