Det finns mycket fint att upptäcka på sidan av Rioja, Ribeira Sacra till exempel.
1 av 2: Det finns mycket fint att upptäcka på sidan av Rioja, Ribeira Sacra till exempel. Foto: Guimaro
Berg och dalar väntar den som reser till spanska vinregionen Ribeira Sacra
2 av 2: Berg och dalar väntar den som reser till spanska vinregionen Ribeira Sacra Foto: Guimaro

Upptäck vilda vackra Ribeira Sacra

 

Den spanska vinkartan är omritad och i dag är det många regioner bortom Rioja som välförtjänt får konsumenternas uppmärksamhet. Ett av de hetaste namnen just nu är Ribeira Sacra. I Andreas Grubes guide får du veta mer om vinregionen. 

Makalöst vackert, med slingrande floder och branta sluttningar med terrasser där vinrankorna klänger fast och borrar rötterna djupt ner i den karga skifferjorden. Ribeira Sacra, som blev en egen appellation 1996, är ett område som också är en illustration över förändringarna inom den spanska vinnäringen de senaste tjugo, tjugofem åren. Området kombinerar historia och anor med modernitet och utveckling: de första terrassodlingarna här skapades av romarna för ungefär tvåtusen år sedan, och även om det än i dag vilar en lantlig jordbrukskänsla över landskapet så har många av vinerierna, varav somliga länge varit totalt övergivna, moderniserats och föryngrats. Och inte minst har vinnäringen här vuxit rejält, såväl ekonomiskt som storleksmässigt.

Högintressanta vita viner

Druvan som regerar i Ribeira Sacra är den röda mencía, även om det också görs en del högintressanta vita viner på både godello och albariño. Mencía har blivit en druva på mångas läppar mycket tack vare grannregionen Bierzo, men här i Ribeira Sacras betydligt svalare klimat får vinerna en helt annan karaktär – elegantare och lättare. Vanligtvis brukar mencía liknas vid cabernet franc, men vad gäller Ribeira Sacra-mencía brukar många mena att den får en dragning åt pinot noir. Och jag förstår vad de menar: de bästa exemplen härifrån har samma suveräna kombination av lätt kropp, saftiga röda bär, kryddor och en påtaglig jordighet.

Det var någonstans i skiftet mellan 1980- och 90-talet som utvecklingen i det som skulle komma att bli det moderna Ribeira Sacra inleddes. Pedro Manuel Rodriguez driver vinhuset Guímaro, ett vineri som varit familjeägt i fem generationer. Han berättar att familjen startade sitt eget vineri först 1991, innan dess hade man bara gjort lite vin för husbehov och sedan, som så många andra, sålt resten som bulk till restauranger. Den första årgången Guímaro lanserades samma år som Ribeira Sacra blev en egen DO, alltså 1996.

Ett av de bästa vinhuset i regionen är Guimaro, ett familjeägt vineri. Foto: Guimaro

– Det var lite olika saker som hände där i början av nittiotalet. Dels etableringen av demokratin, vilket blev en drivkraft för många, Samtidigt började också en export av grödor och boskap till framför allt Sydamerika komma i gång, och där fick även vinet lite hjälp på traven, säger Pedro.

Under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet togs många övergivna gårdar åter i drift.

Det har varit en tung resa att komma dit vi är i dag

– Men det har varit en tung och ganska trög resa att komma dit vi är i dag. De första femton åren från det att vi startade vineriet var tuffa men det var bara att fortsätta arbeta. Först för ungefär tio år sedan började det lossna och världen fick upp ögonen för Ribeira Sacra som region.

Mer än etablerade Rioja 

Det som hände då för tio år sedan var frukten av många års målmedvetet hårt slit, där också regioner som Rias Baixas gått i bräschen och gjort vinkonsumenter intresserade av annat än etablerade Rioja. Men det som också hände var att ledande vinskribenter, däribland inflytelserika Robert Parker, hyllade regionen i tidningar och magasin.

– Det gav stort genomslag och plötsligt började vinvärlden få upp ögonen för Ribeira Sacra. Det var i sin tur en skön bekräftelse på att det man jobbat för var rätt. Självförtroendet höjdes och vi vågade börja sälja oss och tro på att vi verkligen hade konkurrensmässiga viner, säger Pedro.

Paradoxalt nog står appellationen ganska still vad gäller odlingsareal och antalet vinerier: i stort sett står man på samma nivå i dag som år 2008, det vill säga ungefär 1250 hektar – plus ytterligare 3000 hektar som finns i regionen men som inte klassas under DO Ribeira Sacra. Pedro Manuel Rodriguez tror att det delvis beror på att medelåldern bland vinodlarna i regionen är så pass hög.

– Det finns gott om riktigt gamla vingårdar med fantastisk potential, men eftersom medelåldern är så pass hög är det inte alla som orkar fortsätta, utan man släpper taget och lägger ner. Istället köps gårdarna upp av intressenter från andra områden. En tydlig trend i Ribeira Sacra generellt i dag är att större producenter tar över och slår ihop vingårdar som inte är så branta, så att de kan mekanisera arbetet och sälja viner som inte fokuserar på vingårdslägen utan är blends från hela området, säger han.

Branta sluttningar i Ribeira Sacra

Just det branta sluttningarna är centrala i vinproduktionen i Ribeira Sacra, och klimatskillnaderna inom regionen är stora – det kan till exempel skilja ett par hundra meter i altitud mellan en vingård och en annan, och de bästa vingårdarna ligger högt upp i de brantaste kanjonerna. Pedro och hans Guímaro är en av de producenter som lyckats få bra genomslag med sina viner internationellt, och han har sin vision klar inför framtiden: det handlar om att anpassa metoder och tekniker för respektive vingård för att få fram bästa möjliga resultat.

– Ibland jobbar jag med hela klasar, ibland inte. Även aspekter som lagringstider varierar från läge till läge, säger han.

Och mycket experimenterande – och många fel – på vägen blir det:

– Ribeira Sacra är ju en appellation som fortfarande går i blöjor. Vi har inte den historiska kännedomen, det finns inget nedtecknat arkiv över gamla årgångar. Så självklart har vi tillåtit oss själva en massa experiment, vi har varit tvungna att själva uppfinna de bästa metoderna. Men det vi har är en tydlig vision om kvalitet, säger han.

Pontentialen är stor och populariteten bland sommelierer och konsumenter stiger

Ja, i det stora perspektivet är Ribeira Sacra onekligen en region i blöjor, men potentialen är stor och populariteten bland både sommelierer och konsumenter stiger, såväl i Sverige som på andra håll i världen, inte minst i USA. Pedro Manuel Rodriguez påpekar samtidigt att Ribeira Sacra rent geografiskt är ett hårt och krävande område att jobba i – med stora avstånd mellan byarna och ofta väldigt branta gårdar – och han hoppas att de vinmakare som söker sig hit verkligen har en långsiktig ambition.

– Hittills har det varit en del producenter och odlare som dragit i gång saker men som också redan är på väg härifrån. Men framtiden ser lovande och ljus ut för dem som har viljan. Personligen ser jag en stor potential i utvecklingen av mikroklimaten och skillnaderna mellan de olika subzonerna.

Litet men naggande gott brukar man ju säga. Ett uttryck som i allra högsta grad gäller för Ribeira Sacra som vinregion.

Ribeira Sacra i korthet

* Namnet betyder ungefär ”den heliga stranden”

* Regionen delas in i fem subregioner: Chantada, Amandi, Ribeiras do Miño, Ribeiras do Sil-Ourense och Quiroga-Bibei.

* Totalt finns cirka 1 250 hektar vinodlingar, cirka 90 aktiva vinproducenter och 2 600 odlare (2014 års statistik)

* Klimatet i Ribeira Sacra är mer påverkat av Atlanten än de andra regionerna i Galicien och vinerna här får en elegant fräschör.

* Mencía är den överlägset viktigaste druvan med ungefär 80 producent av den totala arealen. Andra druvor värda att nämna är godello, albariño och brancellao.

3 goda vintips från Ribeira Sacra 

2015 Lapola, nr 76027, 170 kr, bs. Fylligt och runt vitt med, päron, honungsmelon, grapefrukt, gula äpplen och lätt fatton. I smaken även lite flintamineralitet, vanilj och aningen nötighet.

2012 Lalama Mencía, nr 70416, 199 kr, bs. Fräscht och saftigt och med bra ryggrad. Smultron, hallon, svartpeppar, blomjord och torkad timjan. Elegant och snyggt med tydliga men silkiga tanniner.

2016 Guímaro Mencía, nr 71399, 153 kr, bs. Ungdomlig, klunkvänlig, läskande och enkelt rättfram med hallon, körsbär, viol tillsammans med chokladtoner och färska örter.

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin juni 2017.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!