139613028
1 av 2: 139613028 Foto: Filipe Frazao / gustavofrazao - stock.adobe.com
Maya Samuelsson är en av Allt om Vins återkommande vinskribenter. Hon är sommelier och utbildar också andra inom ämnet i familjeföretaget Vinkällan.
2 av 2: Maya Samuelsson är en av Allt om Vins återkommande vinskribenter. Hon är sommelier och utbildar också andra inom ämnet i familjeföretaget Vinkällan.

Nya viner från Rioja smakar inte som förr

Vin från Rioja är på väg att bli hett igen.

Många producenter har bytt stil för att ta fram modernare viner.

Vinexpert Maya Samuelsson tipsar om fyra goda spanska riojaviner och berättar om varför de traditionella och de nya vinerna smakar så olika.

Rioja i norra Spanien är inte bara ett av det mest ansedda vindistrikten i Spanien. Rioja är också känt över hela världen. Spanien är det tredje största vinlandet när det kommer till produktion.

Vi svenskar kom i kontakt med landets viner när charterresorna hade sitt uppsving på 60-talet. Och vi svenskar gillade de spanska vinerna.

Lätta att tycka om

Vin från klassiska distriktet Rioja är lätta att tycka om. Traditionellt lagras vinerna länge på ekfat.

– Mest kända är de röda vinerna. Klassificeringen i detta område baseras på hur länge vinet legat på fat. Enkelt uttryckt, ju längre lagring, desto högre klassificering. Traditionellt lagrades vinerna på amerikanska ekfat. Amerikansk vitek innehåller vanillin och då får vinet smak av vanilj och dill, säger Maya Samuelsson. 

På 90-talet dominerade de spanska vinerna på Systembolaget, och riojaviner blev populära, för att sen falla tillbaka. 

Men nu börjar det hända saker.

LÄS OCKSÅ: 10 spanska fyndviner i olika stilar 

I dag har trenden gått mot mer koncentrerade och mer fruktdrivna viner än de med mycket mognad och fat. Och detta har Rioja uppfattat. 

Nya tillverkningsmetoder

De spanska producenterna använder inte längre bara de traditionella tillverkningsmetoderna. Många producenter har gått över till nya sätt att ta fram vin. Det experterna i dag kallar för de moderna riojavinerna.

– De moderna vinerna från Rioja är mer nutida. Det är mörka viner med hög fruktkoncentration och de är ganska sträva. Vi jobbar till exempel i stället med franska fat som inte ger någon vaniljkaraktär, säger Maya Samuelsson.

De röda vinerna tillverkas främst av druvan tempranillo som är landets mest odlade druva. Denna druva hittar du i hela landet även om den ha en tendens att byta namn, vilket så klart kan göra det lite rörig. I de traditionella vinerna blandas denna druva normalt med andra druvor som garnacha, graciano och mazuelo. Men i de moderna vinerna står den ofta stolt själv.

LÄS OCKSÅ: Tempranillo - spanska druvan med många namn 

Vingårdar som sticker ut

Men det är inte bara vinerna Rioja har att erbjuda utan det är även ett fantastiskt resmål, berättar Maya.

– Om du gillar arkitektur kan detta lätt bli ditt nya favoritområde. Här har det nämligen blivit en grej att bygga den mest spektakulära vinanläggningen. Du kan hitta byggnader av kända arkitekter som Frank Gehry som ritat Guggenheim museet eller Santiago Calatrava som skapat Turning Toso, säger Maya Samuelsson.

Bodega Ysios, ritad av Santiago Calatrava, var en av de första gårdarna i Rioja att kontraktera en världsarkitekt. Till höger, Riojas äldsta vinegendom Marques du Riscal, som anlitade arkitekten Frank Gehry.

Annars kan du åka hit och bara äta. Tapas, tapas och åter tapas. 

Ungefär två timmars bilkörning från Rioja finns en av Europas gastronomiska centrum, San Sebastian. Här ligger barerna vägg i vägg och hela bardisken är full av diverse olika pinchos att välja mellan. En specialitet är pulpo, bläckfisk. 

Även den betydligt mindre, men dock så charmiga, byn Logrono som ligger i Rioja erbjuder magiska matupplevelser.

Klassificering för röda viner i Rioja:

Crianza: Lagrad minst i 24 månader, varav 12 på fat

Reserva: Lagrad minst i 36 månader, varav 24 på fat

Gran Reserva: Lagrad minst i 60 månader, varav 36 på fat

 

Maya Samuelssons tips på traditionella och moderna viner från Rioja

Om du vill testa själv vad skillnaden är mellan traditionella och moderna riojaviner. 

De traditionella har lagrats på amerikanska ekfat som ger vinet smak av vanilj och de moderna på franska ekfat som ger strävare vin som har mer fruktkoncentration.

Traditionell Rioja-viner

 

Lat 42, Gran Reserva , nr 12679, 129 kr

Viña Tondonia, Reserva, nr 92688, 299 kr

 

Modern Rioja-viner

Bikandi, Ecologico Crianza, nr 2794, 99 kr

Roda, Bodegas Roda, nr 95211, 279 kr

LÄS OCKSÅ: Vinexpert slår hål på myterna om sake

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!