Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Vindistrikt>Spanien>Katalonien

Publicerad 3 jun 2018 15:00

Här finns Kataloniens okända vinpärlor

 
Stränder och mysiga restauranger avlöser varandra längs kusten. Costa Brava är ännu en hyfsat hemlig pärla.

Stränder och mysiga restauranger avlöser varandra längs kusten. Costa Brava är ännu en hyfsat hemlig pärla.

1/2

Foto: Madeleine Morton

Bodegornas bästa viner kan i dag tävla i kvalitet med många storheter från de berömda vinområderna.

Bodegornas bästa viner kan i dag tävla i kvalitet med många storheter från de berömda vinområderna.

2/2

Foto: Madeleine Morton

Det är lätt att tro att allt spännande i Katalonien händer söder om Barcelona. Men det stämmer inte. 

Ett läckert landskap, fina stränder, spännande historiska platser och passionerade kockar gör Costa Brava – den vilda kusten – till en pärla för matälskare, livsnjutare och vinentusiaster. 

LÄS OCKSÅ: Upptäck vilda och vackra Ribeira Sacra

Costa Brava har två förgrundspersoner att tacka för sitt globala kändisskap. 

Den ena är surrealismens skapare Salvador Dalí. Den andra verkade i samma anda men inom gastronomin: Ferran Adrià. När den sistnämnde visionären öppnade sin restaurang El Bulli i mitten av 1990-talet började en ny tideräkning inom krogvärlden. Den lilla restaurangen på sin halvö i norra Costa Brava vände upp och ner på alla begrepp när det gällde hur gastronomi kunde tolkas: Lekfullt med nyskapande teknik där inget var heligt. Ferran Adrià omskapade smaker och rätters utseende på ett sätt som ingen hade upplevt tidigare. Många kallade det föraktfullt för det molekylära köket. Men det var betydligt mer nyskapande än så.

Under 15 års tid låg El Bulli i toppen på alla listor över världens främsta krogar. Ferran Adrià och hans bror Alberts inflytande på kockyrkets utveckling kan inte överskattas. Samtidigt kom Ferran att påverka hela vin- och matkulturen i Katalonien. Hela vinindustrin i regionen blev mer innovativ och kvalitetsinriktad. Och som med alla framgångsrika restauranger spred sig idéerna till nya restauranger som ringar på vattnet, när El Bulli-kockar öppnade eget. Alla i Costa Brava med Barcelona som centrum ville spela i den högsta kreativa divisionen när det gällde mat och dryck. Till och med de enkla tapasställena skruvade på ambitionerna med smakfulla nyskapande smårätter. Nu räckte det inte med serranoskinka, ostar och oliver på brödbitar.

LÄS OCKSÅ: Katalonien – ett av Spaniens mest spännande vindistrikt 

Cava ökade – och antalet Guide Michlein-stjärnor

Efterfrågan på cava växte med de nya restaurangerna och tapasbarerna – samtidigt som kvaliteten ökade. De stilla röda och vita vinerna utvecklade samtidigt nya stilar anpassade till den innovativa maten. Populära druvor från Frankrike, som cabernet sauvignon, merlot, syrah och chardonnay, började odlas vid sidan av de traditionella katalanska. När El Bulli stängde 2011 fanns 14 restauranger i Costa Brava med totalt 20 stjärnor i Guide Michelin. Den främsta arvtagaren till bröderna Adrià blev brödratrion Joan, Josep och Jordi Roca i Girona. Deras familjerestaurang El Celler de Can Roca övertog El Bullis mantel och ligger fortfarande i topp på den prestigefulla listan World’s 50 Best Restaurants.

Costa Bravas första storhetstid inträffade redan för flera tusen år sedan. Tack vare fenicier och romare var vinerna från den nordligaste vinregionen, Empordà, berömda kring hela västra Medelhavet. Hundratusentals liter vin skeppades varje år ut från hamnanläggningarna i de branta vikarna längs kusten. Vinkulturen fortsatte att blomstra under lång tid samtidigt som Costa Brava blev en allt viktigare del av Katalonien med sitt överflöd av jordbruksprodukter och sjömat. 

Konst och kreativitet har också varit en viktig del av livet i dessa gränstrakter mot Frankrike. Två storheter är Picasso och Miró – båda lika nyskapande inom bildkonsten som någonsin Ferran Adrià inom gastronomin. Den störste hjälten är dock Salvador Dalí som föddes och verkade i staden Figueres. Hans gränslösa surrealistiska verk slog världen med häpnad och gjorde Costa Brava till ett resmål för konst och kultur. I hemstaden Figueres finns hans museum, som visar att inget var honom främmande när det gäller konstnärliga uttrycksmedel. Allt från gigantiska tavlor och makabra installationer till örhängen och design av godisklubbor.

 Den medeltida staden Pals är en av höjdpunkterna i Costa Brava. Fantastisk arkitektur och ett förtrollande landskap som omger byn.

Den medeltida staden Pals är en av höjdpunkterna i Costa Brava. Fantastisk arkitektur och ett förtrollande landskap som omger byn.

1/2

Foto: Madeleine Morton

 Vin blir till i de stora utomhustankarna på vingården Mas Oller. Grenache-druvan är  vanligast här, lokalt kallad garnatxa.

Vin blir till i de stora utomhustankarna på vingården Mas Oller. Grenache-druvan är vanligast här, lokalt kallad garnatxa.

2/2

Foto: Mikael Mölstad

LÄS OCKSÅ: Cava – inte vilket bubbel som helst 

Vinerna som klarar långa resor på havet 

Vinregionen empordà på Pyrenéernas sluttningar mot Medelhavet överlevde alla krig och andra svåra tider i södra Europa. På andra sidan bergen ligger den franska regionen Roussillon. De båda regionerna har nära kulturella släktskap. Båda har katalanska som språk (även om språket inte är lika erkänt i Roussillon) och de mest kända vinerna har historiskt sett varit starka och söta. I Roussillon heter de Rivesaltes, Banyuls och de natursöta Vin Doux Naturel. Det senare vinet har sin direkta motsvarighet i sötvinet Garnatxa de l’Empordà på den spanska sidan. Alla dessa söta viner har varit stora exportframgångar då de klarar långa resor på havet utan att oxidera. De motsvaras av sherry, portvin och madeira från andra delar av länderna på den iberiska halvön.

När storhetstiden för de söta vinerna var förbi tog en omfattande produktion av bulkviner över. Tack vare gynnsamt väder och bra jordar kunde Roussillon och Empordà erbjuda så låga priser att dessa volymviner blev en framgång över Europa. Mycket av dessa lättdruckna viner hittade konsumenter bland de hundratusentals turister som invaderade Costa Bravas alla badorter under sommaren. Mest kända resorten är Tossa del Mar. 

Så klarar det distriktet klimatförändringarna

När efterfrågan av enkla viner minskade under 1990-talet skedde en stor uppryckning i kvalitet. Stora investeringar har sedan dess gjorts i vingårdar och vinkällare i hela regionen. Och sakta men säkert har en ny ekonomi kring vinindustrin byggts upp med en solid grund av kvalitetsinriktade producenter. I dag finns närmare 500 vinföretag i Empordà och mer än 2000 hektar vinodlingar. 

En fördel med empordà är att många odlingar ligger på högre höjd. Dessutom når kyligare nordliga vindar ofta hit. Allt detta gör att sommarhettan mildras och möjligheterna att producera bra viner på de klassiska spanska druvorna inte försvinner på grund av klimatförändringarna. Många berömda vinhus i södra Katalonien, bland dem Torres, har köpt vinmark i denna höglänta terräng för framtida bruk. Allt fler vingårdar satsar också på ekologisk produktion. Den mest kända är Terra Remota i Sant Climent Sescebes strax norr om Figueres.

De bästa röda vinerna görs på cariñena (lokalt kallad samsó – på franska carignan) och garnatxa (grenache). Tillsammans med dessa blå druvstorheter odlas även tempranillo, cabernet sauvignon, merlot och syrah. För de vita vinerna dominerar garnatxa blanca (grenache blanc) och de två cavadruvorna macabeu och xarel·lo. Även sauvignon blanc och chardonnay börjar bli populära.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om den populära druvan garnacha

Bodegornas bästa viner kan i dag tävla i kvalitet med många storheter från de berömda vinområdena i Penedès och Priorat. Både när det gäller friska vita viner och kraftigare rödviner. Empordà börjar också utveckla en tradition med mousserande vin med samma ambitioner som cava. Det berömda natursöta vinet Garnatxa de l’Emporda. produceras fortfarande och har blivit populärt igen – fast i dag hos finsmakarna.