Här är festivalen där alla häller vin över varandra

Ett lila regn över vinbataljen i spanska Haro.

Foto: ABEL ALONSO / EPA

Ett lila regn över vinbataljen i spanska Haro.

De är beväpnade med hinkar, flaskor, färgsprutor och vattenpistoler – och snart har den pittoreska staden förvandlats till ett rosalila slagfält. 

Följ med till den spanska festivalen där deltagarna varje år häller tusentals liter vin över varandra.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Att spilla ut ett glas vin, som genererat irriterade fläckar på kläder eller soffor, har nog de allra flesta erfarenhet av. Att medvetet hälla vin på någon annan kanske inte är fullt lika vanligt, utan förekommer mest bland grälande par på film och i dramaserier på tv. 

Men det finns en plats i världen där det där med att kasta vin på varandra inte är något konstigt alls.

Varje år i slutet av juni, kring Sankt Petrus dag, anordnas nämligen vinfestivalen i Haro. En liten pittoresk stad på den vykortsvackra landsbygden i norra Spanien, och en central plats för landets vinproduktion. 

Festligheterna pågår i flera dagar, men festivalen är framför allt känd för sitt mycket udda inslag – det gigantiska vinkriget La Batalla del Vino de Haro. 

Det innebär att en hel stad sluter upp i en jättelik batalj där allt går ut på att halvt dränka sina kombattanter i rött vin. Låter det galet, som ett enda stort kaos? Det är precis vad det är, uppger Mirror.

Redan klockan sju på morgonen ansluter tusentals av stadens invånare, tillsammans med en mängd turister, till den parad som leds av stadens borgmästare. Målet är en historisk minnesplats några kilometer utanför staden där man samlas för en traditionell mässa. Men så fort ceremonin är över, startar kriget.

Ammunitionen betsår enligt Decanter av containrar med vin som fraktats med lastbilar, och festivaldeltagarna beväpnar sig med allt från hinkar, stövlar och flaskor till vattenpistoler för att fläcka ner sina motståndare. 

Som ni förstår är vinkriget i Haro inte för de som inte vill smutsa ner sig. För att delta måste man klä sig i vitt, och ingen går därifrån innan man utsatts för en långdusch i det lila regnet. Ung som gammal.  

Det är högst osannolikt att Prince tänkte på vinkriget i Haro när han skrev textraderna ”I only wanted to see you, bathing in the purple rain”, men än ett mer passande soundtrack än just ”Purple Rain” är nog svårt att hitta. 

Deltagare har själva förklarat att ingen kommer undan, om man befinner sig i området den aktuella dagen. Hud och hår färgas snabbt lila och man luktar i flera dagar efter att festivalen tagit slut. 

Foto: ABEL ALONSO / EPA SCANPIX

Deltagarna använder alla tillåtna vapen för att blöta ner sina motståndare.

Kanske är det inte så förvånande att festivalen äger rum i Spanien då spanjorerna verkar älska sina udda och minst sagt kladdiga folkfester. De flesta har säkert hört talas om La Tomatina i Buñol, som är en årlig festival där deltagarna kastar tomater på varandra. 

Vad som egentligen ligger till grund för uppkomsten av vinbataljen i Haro, finns det flera teorier kring. Vissa menar att den härstammar från en gränstvist mellan Haro och grannstaden Miranda del Ebro på 1200-talet. Andra kopplar uppkomsten till pilgrimer och firandet av stadens skyddshelgon som dog på 500-talet. Arrangemang som sedan på olika sätt utvecklats till dagens stora fest. Men helt säkert vet ingen.   

Det vi däremot vet är att det numera går åt tiotusentals liter vin för det stora vinslaget, i somras pratades det om hela 70 000 liter på cirka 12 000 deltagare. Men eftersom Haro ligger i La Rioja, ett område som just är känt för sina viner, så bör inte drycken i sig vara ett problem. Enligt vinmagasinet Decanter står kommunen för en viss del av ”ammunitionen” och deltagarna själva för en annan.  

Trots att slagfältet ser en aning makabert ut är La Batalla del Vino de Haro som sagt en riktig folkfest. Dock finns det nog många som tycker att det är slöseri med vin. Och visst, snacka om att ge vaskning ett nytt ansikte. 

Källor: Daily Mirror, Decanter, wine-fight.com, harowinefight.com 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!