En av världens mest populära druvor heter grenache i Frankrike och garnacha i Spanien.
1 av 3: En av världens mest populära druvor heter grenache i Frankrike och garnacha i Spanien. Foto: Shutterstock
Garnacha/Grenache är en lättodlad druva som sägs ha sitt ursprung i Spanien. I dag odlas den världen runt, från Sydafrika till Australien och USA.
2 av 3: Garnacha/Grenache är en lättodlad druva som sägs ha sitt ursprung i Spanien. I dag odlas den världen runt, från Sydafrika till Australien och USA. Foto: Shutterstock
Garnachaviner blandas oftast med andra viner, och används i till exempel roséviner och röda viner, som till exempel Châteauneuf-du-Pape.
3 av 3: Garnachaviner blandas oftast med andra viner, och används i till exempel roséviner och röda viner, som till exempel Châteauneuf-du-Pape. Foto: Shutterstock

Grenache/Garnacha - lär dig mer om den lättodlade druvan

Grenache eller garnacha är en lättodlad druva som ger vin med mycket fruktsyra och hög alkoholhalt. 

Därför är det är föga förvånande att den också är en av världens mest odlade druvor. 

Kärt barn har många namn brukar man säga, och den här blå druvan har ett par olika varianter. I Frankrike heter den grenache noir, och i Spanien garnacha tinto (garnatxa med katalansk stavning). På Sardinien kallas den för Cannonau. 

 

LÄS OCKSÅ: Tanniner gör mycket för ditt rödvin 

 

Populär att blanda

Den är känd för att vara lättodlad, och är föga förvånande en av de mest odlade på grund av det. 

Grenache är också en solkrävande druva som mognar sent, och ger viner med blekare färg och hög alkoholhalt, därför är den många gånger populär att använda i billigare viner. Druvan klarar sig dock på egen hand, och det finns till exempel grenache-viner av mycket hög kvalitet.

Smaken karakteriseras ofta av röda och mörka bär, som svarta vinbär och körsbär med inslag av läder, lakrits, kryddor och honung. 

 

SNABBFAKTA: GRENACHE/GARNACHA

Odlas i: Sydfrankrike, Sardinien, Spanien, Australien, Sydafrika och USA

 

Kända distrikt: Södra Rhône, Navarra, Priorat, Terra Alta

 

Smak: Svarta vinbär, lakrits, körsbär, honung, vitpeppar, kaffe, rostade nötter, läder, kryddor, svarta oliver och tjära

 

Passar till: De röda vinerna: rött kött, grytor och mäktiga rätter, samt kryddiga rätter från Mellanöstern. Rosévinerna: fisk-, skaldjur- och grönsaksrätter. Starkviner serveras som apertif.

 

Källa: Systembolaget

 

Viktig druva

Grenache gifter sig gärna med andra blå druvor i blandningar, och tillför fyllighet, alkohol och fruktig smak till vinet. 

I Spanien ingår garnacha ofta i Rioja, och i Frankrike är den den allra viktigaste av de 13 druvsorter som är tillåtna i Châteauneuf-du-Pape. 

En annan känd blend kallas för GSM, som är en  blandning av druvorna grenache, syrah och mourvèdre. 

 

LÄS OCKSÅ: Fem viner att testa innan du dör

 

Utmärkta roséviner

Kombinationen mycket fruktsyra och lite strävhet gör att viner av grenache även passar utmärkt till roséviner. Många av de mer kända rosévinerna av druvan kommer från Navarra i norra Spanien och Provence och södra Rhône i Frankrike.

Eftersom grenache har en relativt hög sockerhalt används den även i starkviner, som till exempel i franska Banyuls.

I Australien ökar druvan stadigt i popularitet, och den trivs också bra i det varma klimatet som ger fruktiga och smakrika viner. I Sydafrika och USA ingår druvan ofta i så kallade Rhôneblandningar.

 

Källa: Systembolaget