Charterfavoriten Mallorca levererar viner i toppklass

Mallorca bjuder på sol, hav - och en hel del förstklassiga viner. Enligt Allt om Vins Mikael Mölstad är charterfavoriten hetare än någonsin.

Foto: Stock Adobe

1 av 3: Mallorca bjuder på sol, hav - och en hel del förstklassiga viner. Enligt Allt om Vins Mikael Mölstad är charterfavoriten hetare än någonsin.

Mallorca kan numera stoltsera med några av Medelhavets godaste viner.

Foto: Stock Adobe

2 av 3: Mallorca kan numera stoltsera med några av Medelhavets godaste viner.

3 av 3

Mallorca har på trettio år genomgått en rejäl make-over. Från vulgär massturism till en destination för familjer med intresse för mat, vin och kultur. För vinindustrin på ön har det inneburit en mindre revolution. På Mallorca produceras i dag nämligen några av Medelhavets bästa och mest intressanta viner. 

Andra har också läst

Vinproducenten Carlos Cabeza Oliver är mycket bestämd. Han ska producera Mallorcas bästa vin på inhemska druvor.

– Vi ska bli som ett mindre franskt château fast på Mallorca-vis, vi ska göra som förr fast med en modern inställning och ett globalt perspektiv.

Hans ”château” heter Oliver Moragues och är belägen på en av de många lantgårdar, kallad finca, som finns på Mallorca. Denna ligger utanför byn Alguida och heter Possessió Binicomprat. Den har varit i samma familjs ägo sedan 1511. Här är traditionen viktig när det gäller vinstilar och druvor. Lika viktigt är att arbeta hållbart – att värna om den biologiska mångfalden i vingårdar och omgivande skogar.

Carlos Cabeza Oliver är önologen i familjen och det är också han som ligger bakom bodegans framgångar på ön. Mest populära bland kännare är hans röda viner på den inhemska Callet-druvan: eleganta med balanserad frukt, tanniner och syra där alkoholhalten bara ligger på 12,5 procent.

Med familjens mer än femhundraåriga historia på gården har han perspektiv på verksamheten.

– Innan vinlusen slog till i slutet av 1800-talet var vi en av mer än tolvhundra fincor som producerade vin på Mallorca – i dag återstår kanske fyra, varav vi är en av dem, förklarar Carlos Cabeza Oliver. 

– Om inte utvecklingen tagit en annan väg efter phylloxeran hade vi kunna varit som ett Toscana i dag med historiska vinbodegor över hela ön.

Lång historia av vin och olivolja 

Faktum är att Mallorca sedan medeltiden varit en storproducent av vin och olivolja i Medelhavet. Öns söta Malvasiaviner var en gång berömda i Europa – nästan på samma nivå som de söta vinerna från Madeira. I princip allt lantbruk för export på ön byggde på att det producerades olivolja och vin.När phylloxeran började härja i Europa på 1860-talet var Mallorca länge förskonat. När det ena landet efter det andra drabbades av den illvilliga vinlusen som slog ut alla vingårdar vände sig allt fler till Mallorca för att handla vin. Det blev en storhetstid. En period fanns mer än trettio tusen hektar vinodlingar som producerade mer än hundra miljoner liter.

Till slut slog phylloxeran till även på Mallorca, men inte förrän på 1890-talet. Efter det var inget sig likt. Visserligen hade Mallorca tur som drabbades så sent eftersom man då visste vad som var botemedlet: att plantera om vingårdarna med plantor ympade på resistenta rotstockar. Men då hade de flesta tröttnat på denna nyckfulla bransch och en stor del av vingårdarna planterades med oliv- och mandelträd. Det trettio tusen hektaren var snart bara några tusen. När jag gästade ön frekvent under ett tiotal år från slutet av 1990-talet var Mallorca-vin inget stort tema för mig. Trots att jag jobbade med vinböcker. De stora kända på den tiden, José L Ferrer och Jaume Mesquida, producerade stora mängder bordsviner utan speciellt fokus på kvalitet. 

Foto: Stock Adobe

I dag är Mallorca mycket mer än rödvin i karaffer och sangria. Nu följer världens vinentusiaster nyfiket utvecklingen på charterön.

Bilder i huvudet av grisfest och sangria 

Jag hade även kvar bilder i huvudet på grisfester med forsande rödviner ur karaffer och baljor med sangria. Även om min enda referens var nidbilderna från filmen Sällskapsresan har jag förstått att sanningen låg ganska nära.

Lite bakom kulisserna utvecklades ändå en modernare vinindustri. En av de första att satsa stort var svensken Stellan Lundqvist. Den stenrike före detta oljemäklaren satte på 1980-talet vin-Mallorca åter på kartan (åtminstone för svenskar) när han drog igång sitt toppmoderna vinprojekt nära Andratx i sydvästra delen av ön. Bodegan kallades Santa Catarina och vinerna vann flera vintävlingar och exporterades i stora mängder. Verksamheten fick dock ett tragiskt slut när ägaren avled.

Men nu hade ändå transformationen på Mallorca börjat. Från bullrig och vulgär turistverksamhet på orter som Palma Nova och Magaluf till en familjevänlig destination för folk med mer äkta intresse för mat, vin och öns rika kultur. Fast vägen var fortfarande lång för att hitta avsättning för de inhemska vinerna.

– För bara femton år sedan fanns nästan inga mallorkinska viner på öns restauranger, det var bara spanskt från fastlandet som gällde, berättar Sylvia Ottman, marknadsansvarig på öns äldsta vinproducent Bodegas Ribas i byn Consell.

Satsar stort på kvalitetsviner 

Bodegas Ribas har producerat vin sedan 1711, familjen är nu i trettonde generationen. Deras viner rankas i dag högt bland vinkännare – i synnerhet som de satsar stort på att utveckla kvalitetsviner på de inhemska sorterna. De har bland annat stora gamla arealer av den blå druvan Manto Negro. De har också nyplanterat i stor skala och har i dag femtio hektar. När den nya vinanläggningen är klar kommer de kunna producera närmare 200 000 buteljer. Anläggningen är ritad av berömde arkitekten Rafael Moneo (liksom Moderna museet i Stockholm).

Just den anläggningen kommer dock inte att tillhöra de mest spektakulära på ön. Sedan ett tiotal år har nämligen ett flertal extremt rika investerare byggt sina drömprojekt. Det mest spektakulära är Can Axartrell utanför Pollensa. Där har familjen Schwarzkopf satsat miljoner av sina hårvårdspengar på en anläggning för att kunna producera öns bästa viner på inhemska druvor – även med internationella mått mätt. Vineriet ligger insprängt i ett gammalt stenbrott där bergsidorna kyler ner anläggningen. De jobbar med gravitation som innebär att druvorna pressas högst upp i byggnaden och hela processen flyttas sedan ner våning för våning utan att man behöver pumpa runt vinet. Can Axartrell har även satt i gång ett stort projekt tillsammans Universidad de Islas Baleares för experimentodling av gamla sorter. 

På bodegan Son Mayol nära Palma har de en annan inriktning. Deras två främsta viner görs på cabernet sauvignon och merlot där de båda franska druvorna har olika dominans. Den schweiziske ägaren har investerat stora summor efter att ha sålt ett flygbolag för privatjet. Anläggningen är state-of-the-art där taket på den smäckra arkitektritade byggnaden har en böljande form likt siluetten av bergen i bakgrunden.

LÄS OCKSÅ: Upplev Katalonien - ett av Spaniens mest spännande vindistrikt 

Bodegan byggdes upp med hjälp av vinmakaren Patrick Léon från Mouton-Rotschild. Idag styrs den önologiska verksamheten av den franska vinmakaren Marie Barbé. Hon har skyhöga ambitioner:

– Vårt mål är att producera världsklassviner, vi vet att vi har förutsättningar både med druvor, terroir och ett vineri utan kompromisser, säger Marie Barbé.

Det finns också intressanta kontraster på ön. Utanför staden Felanitx ligger bodegan 4 kilos (jodå, den heter så). Den startade som ett garageprojekt av Francesc Grimalt som tidigare jobbat på närliggande topproducenten Ànima Negra. Nu huserar 4 kilos i ett gammalt fårhus där de med enkla medel inrättat sitt lilla vineri. Genom sin kombination av underdog-attityd och kvalitet är 4 kilos blivit något av en kult-bodega. 

I Felanitx finns också bodegan Ànima Negra där man i dag producerar några av Mallorcas bästa viner. I den gamla mejeribyggnaden har de sedan 1994 utvecklat en verksamhet där de inhemska druvorna, de blå Callet, Manto Negro och Fogoneu samt den gröna Prensal, står i fokus. De satsar helt på en hållbar och naturlig vinodling där terroiren ska speglas i vinerna. Deras ÀN-viner finns på öns alla bästa restauranger.

Hållbart och ekologiskt 

En av de främsta företrädarna för hållbart och ekologiskt är annars Celler Jaume de Puntiró i byn Santa Maria. Toppvinet JP görs på närmare sjuttio år gamla stockar av Manto Negro. Deras vita görs på muscat. Bodegan grundades 1980 och drivs idag av Pere och Bernat Calafat. Filosofin är enkel:

– Vi har inte uppfunnit något, vi fortsätter i föräldrarnas fotspår och respekterar att naturen har sin gång – vinframställning är ingen matematik, menar Pere Calafat.

Samma inställning finns hos en av öns mest omhuldade vinmakare: Bàrbara Mesquida Mora. Hon kommer från en genuin vinmakarsläkt på Mallorca och har sedan 2012 en egen bodega under eget namn. Hon har blivit känd för sina kompromisslösa viner som många skulle kalla naturviner. Själv påpekar hon bara att hon använder vildjäst så ofta det går och tillsätter så lite svavel som möjligt. Med andra ord: så naturligt som druvor och terroir tillåter. 

Av de mer än femtusen hotellen och restaurangerna är det dock fortfarande få som fyller sina vinkällare med mallorkinska viner.

Framtidstron är stor bland Mallorcas i dag cirka nittio vinproducenter. Den inhemska efterfrågan ökar dramatiskt. Fler och fler européer, främst tyskar och engelsmän men även många svenskar, bosätter sig på ön. Och varje år landar hundratusentals turister på öns flygplats. Av de mer än femtusen hotellen och restaurangerna är det dock fortfarande få som fyller sina vinkällare med mallorkinska viner. Även om sextio procent av öns vinproduktion säljs lokalt utgör dessa buteljer bara fem procent av det som serveras på restauranger, barer och hotell. Det finns med andra ord potential på marknaden.

– Vinproduktion är så hett som det kan bli i dag, och det kommer att fortsätta länge, berättar Xavier Borràs som har vinhandel i Palma och är en av de stora kännarna av vinerna på Mallorca.

– Viner från de inhemska druvorna ökar stort och inte minst ökar efterfrågan på vita viner, förklarar Xavier Borràs.

Han menar att bästa druvan är Callet, som är tålig mot torka och kan ge fantastiska viner.

Stora kontraster mellan vinupplevelserna 

Hur mycket vinproduktionen på Mallorca än utvecklas kommer den aldrig att komma i närheten av Europas stora vinregioner – därtill är åkerarealen alltför begränsad på ön och priserna på mark alltför höga. Även myndigheterna är svårflörtade när det gäller att ge licens till nyetableringar. Men just kontrasterna gör vinupplevelserna på Mallorca desto större. Här finns stort och smått, lyxigt och gammaldags. Allt är synnerligen begripligt med små avstånd mellan bodegorna. Det finns till exempel en Ruta del Vino kring DO Binissalem. Mallorca som besöksmål för vinentusiaster har aldrig varit mer attraktivt.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om spanska druvan tempranillo  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 86 000 andra - läs Allt om Vin! Se erbjudande!