Följ med till Österrike och vinbyarna där druvsorten Grüner Veltliner är kung.
Följ med till Österrike och vinbyarna där druvsorten Grüner Veltliner är kung. Foto: Getty Images

Reseguide: Följ med till Österrikes vinbyar

Du vet det inte än, men det här kan vara ditt nya favoritvin. Till skillnad mot sin populära granne riesling är Grüner veltliner inte lika känslig, utan beskrivs som en mer tjockhudad tuffing. Följ med till Österrikes vinbyar där denna druvsort är kung. 

Med leriga byxknän och ett fånflin ligger jag i sängen på mitt hotell i Langenlois och dricker en öl, ja en öl! Det har varit en lång dag i Kamptal. Willi Bründlmayer och hans medarbetare på Weingut Bründlmayer har överöst mig med sin kunskap och sin vinkärlek. Vi har provat oss igenom det mesta som den här legendariska producenten har i sin portfölj så det är inte att undra på att man är lite sliten – och sugen på en öl. 

Weingut Bründlmayer är kanske mest känd för sina perfekt balanserade och mycket karakteristiska riesling och ja, de är så bra som man kan förvänta sig, men jag har rest ned till vackra Kamptal och Wachau i Niederösterreich för att fördjupa mig i den lilla läckerbiten som går under namnet Grüner veltliner.

LÄS OCKSÅ: Bästa riesling-vinerna enligt experten

Österrikes nationaldruva

Den här druvan är en tjockhudad tuffing med relativ låg syra, lagom aromatisk och en förmåga att förvandlas till mycket trevliga viner. Grüner till skillnad från sin granne riesling är inte så känslig, den ruttnar inte så lätt på risigt väder och älskas i hela Österrike, ja det är nationaldruvan vi pratar om. Inte mindre än en tredjedel av alla vinodlingar i landet är Grüner veltliner. Druvan odlas främst i Wachau och Kamptal på de lägre terasser längs Donaus sluttningar där de växer främst i lössjord. De varma dagarna och svala nätterna hjälper till att forma den komplexa smaken i grünervinerna. 

Även utomlands så kliver gärna grüner fram som en ung Klaus Heidegger en gång gjorde i skidbackarna. I grannlandet Tjeckien heter druvan Veltlin eller Veltlínské Zelené, och i Ungerska Sopron där den är känd under namnet Zöldveltelini. Även nya världen exprimenterar med Grüner men det är Österrike som är den huvudsakliga producenten.

Vid sidan om druvor som chardonnay och sauvignon blanc skäms den inte för sig och den ger upphov till fantastiska viner. I Österrike dricker man den gärna ung, i en lättdrucken stil, lagrad på ståltank och med en härlig fräschör. Här hittar vi citrus, kryddor, många säger vitpeppar, jo, men jag lutar nog mer åt kryddor och örter. Det är ett härligt vin att dricka som det är, lätt kylt eller till skaldjur, vit fisk med en smörbaserad sås, eller varför inte en färskost från får, du vet den där som bara smakar örter, gräs och grädde. 

LÄS OCKSÅ: 5 mäktiga vinupplevelser i Tyskland 

Men … det går att göra Grüner veltliner i en mer komplex stil och som lägger lager på lager av sensoriska krumsprång i gommen. Det uppnår man genom att lagra de bästa vinerna på ek eller akaciafat och sedan låta vinet vila på flaskan i några år. Mer om det senare.

Grüner veltliner var bara för några år sedan en druva vars vin stod i skuggan av sin granne riesling, men Grüner når allt högre på vinhimlen. Mycket tack vare vingurun Janice Robinson som tillsammans med andra vinexperter under en blindprovning av österrikiska vitviner och kvalitets-chardonnay från hela världen, placerade sju österrikiska viner bland de tio bästa. De flesta Grüner veltliner. De österrikiska vinerna slog bland annat burgundiska storheter som Montrachet, Corton Charlemagne, Leflaive och Ramonet, inte illa.

Kamtal - tydlig hållbarhetsfilosofi 

Vi sitter i Willis Bründlmayer blå mazda-pickup och fyrhjular oss fram på extremt smala vägar utanför byn Langenlois, där min Volvo V50 hade gett upp för länge sedan. Träden bildar en tunnel över den vackra grusvägen. 

– Härifrån kommer vår ek och akacia som vi gör våra fat av, säger Willi. Jag brukar köpa in fat från frankrike för att utmana våran tunnbindare, men han vinner alltid skrattar han. 

I Bründlmayers gamla källare klappar Andreas på de stora faten. 

– I de här lagrar vi den bästa Grüner veltliner, den du gillade så mycket i provningen. Jag gillade allt, säger jag med den inre rösten, men svara Andreas att, jösses så bra Alte Reben och Ried Langenloiser Käferberg är. 

Jag frågar Andreas vilken som är hans filosofi när det kommer till att göra ett bra vin. 

– Det är väl som livet, det gäller hitta en balans av alla saker. Ett bra vin bör ha en fin balans av frukt, syra, densitet, elegans och finess. Det är det som är utmaningen för en bra ”vigneron”, hitta en bra balans utan att något sticker i väg och tar över. 

Willi Bründlmayer gillar lagerbete och gör fantastiska viner tillsammans med sitt team,  hans fru Edwige, hans äldsta son Vincent, samt Thomas Klinger och Master of Wine Andreas Wickhoff. 

Hos Bründlmayer har man anammat en hållbarhetsfilosofi som bland annat går ut på att man använder endast ekologisk gödsel. När man omplanterar gamla vingårdar, får de först  vila i fem år så att jorden ska hinna återhämta sig och få tillbaka sina näringsämnen och sin bördighet.

Den mycket sympatiske Will Bründmayer. Kungen av Kamptal. Foto: Jonas Larsson

Man praktiserar även det så kallade Lyra-systemet. Det är en uppbindningsmetod där rankorna binds upp som ett Y med kort stam för att druvklasarna ska komma närmare marken och sen under natten ta till vara den värme som lagrats där under dagen. Med Lyrametoden så får man även en bättre luftgenomströmning som motarbetar mögel och andra bladsjukdomar samt att balsen får bättre solexponering.

Vi kliver ur pickupen på Käferberg, en av de bästa vinlägena runt Langenlois. Det är otroligt vackert, solen bryter igenom molnen och lyser upp terasserna nedanför oss, så långt ögat når så är det vinstockar planterade på mödosamt uppbyggda stenterasser. Genom vinodlingarna går det vandringsleder med informationsskyltar uppsatta där du kan lära om vinerna och historien. 

Willi är som en uppslagsbok, vad jag än frågar så har han svar, det har varit en fascinerande dag. Jag frågar Willi om vad han anser är det viktigaste för att göra en riktigt bra Grüner veltliner.

– Uttaget är viktigt, det får inte för mycket frukt på varje stock. Med klimatförändringen så måste vi vara mer på tårna och iaktta vad som händer på markerna, frost kommer att bli vanligare och vanligare till exempel. Sen givetvis att vara noggrann, ha duktiga medarbetare och lång erfarenhet. 

Wachau - utan tillsatser 

Erich Krutzler ser så där sjukt lagom sliten ut som bara förmodligen han och The Marlboro Man kan bära upp. Skämt åsido, min tajmning för besöket hos en av de mest intressanta mindre producenterna i Wachau är riktigt dålig. Erich och Elisabeth, paret bakom Pichler-Krutzler har egentligen bättre saker för sig än att valla runt en frågvis svensk vinjournalist, dessutom är Elisabeth kronförkyld. Men icke desto mindre tar de en sig tid att förklara sin kärlek till vin och Wachau, för det är det som det handlar om. Visst, det är ett jobb också, men med en mördande konkurrens, höga förväntningar och en allt mer nischad vinproduktion så måste det till en hel del kärlek och en skaplig känsla för feeling för att göra ett bra vin som kan sticka ut i mängden. Robert Parker, vinvärldens Cassius Clay, har gett Erich och Elisabeth höga parkerpoäng, vilket är fullt begripligt när jag provar deras viner. 

Både Elisabeth och Erich kommer från vinmakarfamiljer och startat eget 2006 i bland terrasserna och vinrankorna i det historiska Wachau. Paret har en kompromisslös vinmakarfilosofi berättar Erich där vi vandrar runt bland vinrankorna på terrasserna som slutar ned mot det vackra Donau. Inga tillsatser, ingen chaptalisering hållbarhetstänk och alla vinerna återspeglar tydligt sin terroir. 

Vinerna ska drickas unga

Pichler-Krutzler gör grüner i två stilar, de som får jäsa och lagras på i första hand ståltank som Frauengärten  och Klostersatz (den sistnämnda ligger på stora ekfat de sista 6-7 månaderna), dessa viner ska drickas unga och har en fräsch och krispig ton. Den andra stilen är de som ska lagras i några år på flaska för att nå en mognad och komplexitet.  De ligger först på stora ekfat i 10-11 månader. Supperin, Loibenberg och Kellerberg är sådana viner.

Skördetid hos Pichler-Krutzler. Erich och Elizabeth har bråda tider. Foto: Jonas Larsson

De gör även ett lite annorlunda vin gynnsamma år, Grüner Veltliner Faß 43, senaste årgångar är 2011, 2012, 2013 och 2015. Det är en blend på Supperin och Kellerberg som lagras på 600 liters fat i 18-24 månader. Eftersom det lagras med minimalt med svavel så genomgår vinet en malolakitsk jäsning och smakar helt annorlunda än de andra Grüner, mycket spännande vin även om Erich är noga att påpeka att det inte är ett typiskt Pichler-Krutzler vin. Skönt att se att även seriösa vinmakare går utanför sin trygghets-zon ibland.

– Wachau liknar Bourgogne på det viset att vinlotterna ofta är pyttesmå och uppdelade, det är mycket ovanligt att en vinlott är större än en hektar. Vi skördar och vinifierar de olika lotterna separat och gör en assemblage, blandning. I till exempel Loibenberg som är ett av våra bästa lägen så blir det extra viktigt då en del av lotterna ligger nära skogskanten och har högre syra och måste då blandas med en annan lotts vin för att få rätt balans. Vi har många små tankar för att få bättre kontroll. Vissa jäser jag lite varmare och skördedatum är olika, så det är komplext säger Erich.

Grünerdruvor i stora lass. Foto: Jonas Larsson

– Vi skördar när kärnorna är bruna och skalen fortfarande har en spänst, vi vill inte att druvorna ska bli övermogna och förlora för mycket av sin syra förklarar Elisabeth. Vi ser mer på syra än sockerhalten när vi skördar. 

Pichler-Krutzler och de flesta andra vinmakare i dalen odlar Grüner veltiner på de lägre terrasserna då druvan behöver mer vatten än riesling som klarar magrare och stenigare jordmån och odlas därför högre upp. Ett varmt år som 2017 så jäser man hela klasar med stjälkarna kvar för att åstadkomma ett stramare och elegantare vin, man kompenserar för den lägre syran.

Jag vill gärna veta vilket vin de tycker är bäst, en ganska dum fråga, det är som att fråga vilken världens bästa låt är, svaret är som tur bättre än frågan.

– Det bästa vinet för mig är det som när du druckit ett glas så vill du ha ännu ett, då är det ett bra vin. När du utan problem kan dricka en hel flaska. På tyska kallar vi det ”trink fluss”, man vill bara ha mer, ett riktigt bra vin. När det är fruktigt eller för mycket alkohol så är det svårt att dricka ens ett glas, förklarar Elisabeth. Frågor på det? 

 

Snabbguide: Grüner Veltliner

Var: Österrike, främst i distrikten Wachau och Kamptal, Kremstal i Niederösterreich.

Utseende: Gulgrön ibland med bruna fläckar, tjockskalig klasstorlek cirka 15 centimeter.

 

Karaktärsdrag: I näsan känner man ofta doft av melon, gröna äpplen, mineral och kryddighet. På tungan i de unga ståltankslagrade vinerna hittar du citrus, päron, mineral grapefrukt och kryddor, många säger vitpeppar, Fatlagrad Gruner veltiner har en mer komplex stil där du kan hitta honung, rökighet och inte sällan en liten oljighet. Grüner veltliner är en medelaromatisk druva. Bra vin för lagring, åldras bra. 

Synonymer: Grüner Muskateller, Weissgipler, Veltliner grau, Grüner Manhardsrebe med flera.

 

Historia: Druvan hette fram till 1800-talets mitt Weißgipfler, och är en korsning mellan Savagnin (Traminer) och en obskyr druva som man av en slump hittade och DNA-testade och visade sig vara Grüner veltiliners ena stamfar. Den gavs arbetsnamnet , St. Georgener-Rebe, som är namnet på platsen den växer.  Det finns bara en enda vinstock kvar och den uppskattas att vara över 500 år gammal! Nu har man tagit sticklingar och försöker att ta fram nya stockar. Tur är väl det då någon knasboll vandaliserade den gamla stocken, den överlevde och är nu skyddad enligt lag.

 

Stilar: Dricks gärna som ung ståltankslagrad i hemlandet och har då en fräsch, kryddig stil med relativ låg syra. Fatlagrad blir den mer komplex och du hittar honung och rökighet de bättre vinerna har en god lagringsduglig.

 

Matmatchning: Unga viner funkar bra till skaldjur, vit fisk med en smörbaserad sås eller färskost från får. Fatlagrad går bra till schnitzel men även de till fisk med lite kraftigare tillbehör eller vitt kött, som kyckling och kalv, men undvik för feta såser. De unga är även härliga att dricka som dom är. Rökta charkuterier funkar finfint till pepprigheten och i de förekommande rökiga vinerna.

 

Några bra producenter: Bründlmayer, Pichler-Krutzler, Domäne Wachau, Weingut Jurtschitsch, Knoll och Leth.

Snackis: Visst, chardonnay, riesling, chenin blanc och sauvignon blanc är fantastiska druvor som i rätt händer ger fantastiska viner, men visst svänger de lite mer om Grüner, bara namnet. Att vinkonnässörer som Janice Robinson och Robert Parker höjer vinerna till skyarna hjälper givetvis till.

Bästa läget: I Wachau är det Kelleberg, svala nattvindar kyler ner druvorna, här gör strama mineralrika viner. Men även Loibenberg som har ett varmare klimat ger mer aromatiska viner. I Kamptal så anses Käferberg vara ett av de bästa läget. 

Bästa årgångarna de senaste åren: 2016,2013,2010 var alla år med gynnsamt väder som levererade viner av hög klass med bra syra och elegans. 

Resa hit 

Flyg till Wien och hyr en bil eller ta tåget till Dürnstein i Unesco-världsarvet Wachau.

Missa inte 

Ruinen av borgen där Rikard Lejonhjärta hölls fången. Besök sedan Langenlois en halvtimmes körning bort och besök Loisium, ett besökscentrum för vinindustrin i en futuristisk byggnad i utkanten av staden. Här kan man besöka vinkällare som är flera hundra år gamla. 

Krog och hotell

Loisum är både en utmärkt restaurang och ett bra hotell, hotellloisium.com. Du kan även bo på charmiga Vierzigerhof inne i Langenlois, vierzigerhof.com

Läs mer

austrianwine.com 

bruendlmayer.at 

pichler-krutzler.at 

 

Grüner veltliner på Systembolaget

2015 Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen, nr 70327 169 kr. 

2015 Bründlmayer Loiser Berg Grüner Veltliner , nr 99356 179 kr.

2015 Pichler-Krutzler Grüner Veltliner Klostersatz , nr 73106, 2015, 199 kr.

2015 Jurtschitsch Stein Gruner Veltiner, nr 73942, 139 kr.

2015 Leth Grüner Veltliner Brunnthal nr 83778, 139 kr

Text och foto: Jonas Larsson 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!