Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer
EXPRESSEN.SE

Håkan Larsson: Upptäck doldisen från Dourodalen

Doldisen Duroum är värd att lyftas fram, enligt Håkan Larsson. Häll gärna på karaff ett par timmar innan servering.

Foto: Stock Adobe

1 av 2

Många av Portugals främsta rödviner görs i vackra Dourodalen.

Foto: Stock Adobe

2 av 2

Håkan Larsson om ett av sina portugisiska favoritviner, både generöst och elegant. 

Andra har också läst

KRÖNIKA

När portugisiska Duorum lanserades 2008 hyllades det av en enig kritikerkår. Konsumenterna hängde på, till den grad att vinet tidvis saknades på hyllorna. Och eftersom minnet är kort och törsten stor valdes andra viner, vilket ledde till att det utmärkta vinet till slut föll ur sortimentet.

Men Duorum finns kvar i beställningslistan, där jag själv fortsatt både prova och köpa vinet. Och efter min senaste provsmakning, på vinets födelseort, kan jag konstatera att det är dags för comeback.

LÄS OCKSÅ: Följ med till Sebutal

När portugisiske vinlegendaren João Portugal Ramos ville utvidga sitt territorium från Alentejo till Douro valde han bästa tänkbara partner: José Maria Soares Franco, som i decennier ansvarat från Douros mest berömda rödvin, Barca Velha. Tillsammans har de skapat en underskön vingård i Douros östligaste delar, där de traditionella druvorna vårdas: touriga franca, touriga nacional, souzão, tinta roriz… 

Duorum är packat med mörk frukt, kryddor och fat, och har en distinkt, matlängtande struktur. Generöst som många rödviner härifrån, men också elegant på ett sätt som inte är så vanligt. Underbart till vintriga grytor efter ett par timmar på karaff, men blir ännu godare med tre-fyra år i källaren. 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på Allt om Vin - Sveriges största vinmagasin med vintips, inspiration och fördjupande reportage.  

2015 Duorum Colheita, nr 74432, 149 kr.