Allt fler upptäcker Madeira – och blir hänförda

Isabel Borges och de flesta andra på de berömda madeirahusen har sedan länge insett att storhetstiden är över – den tid då var och varannan person i Europa drack madeira.

Foto: Mikael Mölstad

1 av 2: Isabel Borges och de flesta andra på de berömda madeirahusen har sedan länge insett att storhetstiden är över – den tid då var och varannan person i Europa drack madeira.

I dag är tanken att göra madeira till en omtyckt nischprodukt över världen. Mindre volymer ska ge högre kvalitet och bättre marginaler.

Foto: Mikael Mölstad

2 av 2: I dag är tanken att göra madeira till en omtyckt nischprodukt över världen. Mindre volymer ska ge högre kvalitet och bättre marginaler.

För de flesta är Madeira en populär och vacker semesterö. Få har koll på hur stort det berömda madeiravinet har varit. 

Men nu ska det bli ändring. 

En ny generation upptäcker det unika vinet från den gröna ön - och allt fler blir hänförda. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

När drack du ett glas madeira senast? 

Och har du någonsin gjort en madeirasås? 

Troligen inte. Få andra alkoholdrycker har hamnat så långt från trend och intresse. Nedgången i konsumtion är dramatisk. För 70-80 år sedan var det starkvin i två av tre glas vi svenskar petade i oss. Av all vinproduktionen på Madeira gick hela fyrtio procent till Sverige. Gamla Vin & Spritcentralen hade till och med egen produktion på ön. När Systembolagets lättvins-propaganda fick fullt genomslag på 1970-talet var de söta starkvinerna från Madeira bortglömda.

Nu är dock en mindre revolution på gång ute på klippön i Atlanten. Alltfler i världen är nyfikna på denna egenartade dryck.

– Sedan fem-tio år har vi märkt ett stort nyvaknat intresse för madeira från en yngre generation, där de som gillar drycken blir väldigt entusiastiska, förklarar Isabel Borges på en av de stora privatägda madeirahusen HM Borges.

Storhetstiden för madeira är över

Isabel Borges och de flesta andra på de berömda madeirahusen har sedan länge insett att storhetstiden är över – den tid då var och varannan person i Europa drack madeira. Istället satsar de nu på att göra madeira till en omtyckt nischprodukt över världen. Mindre volymer ska ge högre kvalitet och bättre marginaler.

– Vi har blivit mycket bättre på att marknadsföra oss som ett spännande alternativ till mat. Förr dracks madeira nästa bara före eller efter maten, säger Isabel Borges.

Foto: Mikael Mölstad

Madeira är på alla sätt en märklig ö. Vacker och dramatisk. Och läget i Atlanten, på samma breddgrad som Marocko, är klimatmässigt speciell.

Madeira till mat – populärt i USA, Japan och Kina

Det är framför allt USA, Japan och Kina som har tagit till sig den nya trenden med madeira till mat. Den fräscha halvtorra varianten är till exempel populär i Japan bland många yngre när det serveras traditionell mat. De torra varianterna ses som en bra kompanjon till tapasmat och bufféer på andra håll.

Storhetstiden för den berömda madeirasåsen är också över. Denna världssuccé uppfanns på 1800-talet av en fransk skeppskock som skulle göra Boeuf Bourgignon under ett stopp på ön. Snart gillade hela Frankrike och stora delar av Europa denna sås med smak av söt madeira. Bulkexporten av billig såsmadeira var enorm och madeirahusen undrade hur mycket sås man kunde göra – ända tills de upptäckte att mycket av den billiga såsmadeiran tappades om på flaskan och såldes som fin madeira till betydligt högre priser. Motdraget var genialt: de blandade i peppar och salt i såsmadeiran.

Det bästa sättet att få fler att gilla madeira är att låta folk prova, menar Maria da Luz Aguiar hos producenten Henriques & Henriques. 

– Många unga har ju aldrig hört talas om drycken så de blir mycket förvånade när de får smaka och vi berättar att madeira är världens mest unika dryck, säger Maria da Luz Aguiar.

De flesta håller nog med om madeiravinets unika historia och tillverkningsätt. Ursprunget handlar helt om öns Madeiras läge i Atlanten sydväst om Portugal. Ön var under århundraden en av de viktigaste bunkringshamnarna för handelsskeppen på väg ut i världen. Vin ingick förstås i lasten och för att klara resorna förstärktes det lokala vinet med sprit – som de flesta populära starkviner på den tiden.

Foto: Mikael Mölstad

När Systembolagets lättvins-propaganda fick fullt genomslag på 1970-talet var de söta starkvinerna från Madeira bortglömda.

På Madeira upptäcktes dock ytterligare en fördel. När det starka vinet blivit långsamt uppvärmt och sedan nedkylt blev det ännu hållbarare. Detta sattes i system på 1700-talet och på ön byggdes värmeugnar för att i stor skala göra vinerna stabila genom denna värme-kyla-metod. Idag hade man kallat det för pastörisering.

– Madeira är det enda vin som kan stå öppet i stort sett hur länge som helst, åtminstone i flera månader utan att förändras, jag har själv testat, förklarar Maria da Luz Aguiar på Henriques & Henriques.

Alla Madeirafans håller med henne. Det visar sig också ofta att madeiraviner från 1700-talet är högst levande och drickbara – många kan till och med betecknas som fräscha. På auktioner är intresset för dessa gamla buteljer enormt. 2016 såldes till exempel en butelj Terrantez Madeira årgång 1715 för 39 000 dollar – motsvarande 350 000 kronor.

Terrantez var den vanligaste vita druvan

På 1700-talet var Terrantez den vanligaste vita druvan för att göra madeiravin. I dag är den nästan utrotad. Under 1900-talet har i stället de så kallade ädla druvorna Sercial, Verdelho, Boal och Malvasia tagit över som råvara till de finaste madeiravinerna. Var och en av dessa druvor har sedan getts en egen stil i smak och söthet. Från de torra Sercialvinerna till de rejält söta Malmsey eller Malvasia (se separat lista). Alla dessa druvor är gröna och vinerna är därför ljusa ofta med en guldaktig brun ton. De flesta som druckit madeiravin undrar säkert över detta faktum och vill påstå att madeiravin är rött. Vilket inte är konstigt då åttiofem procent av all madeira görs på den blå druvan Tinta Negra. På dessa flaskor har druvnamnet inte fått sättas ut. Därav är druvan okänd för alla utom kännarna.

Men nu ska det bli ändring. Tinta Negra ska ut i rampljuset och få stå för sig själv. Idag får producenterna också sätta ut Tinta Negra på etiketten. Många vinprovare menar att druvan är minst lika bra, om inte bättre, än de vita druvorna som förr ansågs så ädla. Madeira Tinta Negra görs nu i olika söthetsgrader med samma typ av spritförstärkning och samma pastörisering genom uppvärmning. På Madeira pratar nu alla om att madeiraviner på Tinta Negra är framtiden. Det är här det finns volymer och en stabil kvalitet.

En märklig ö – vacker och dramatisk

På 1700-talet var  sätt en märklig ö. Vacker och dramatisk. Läget i Atlanten, på samma breddgrad som Marocko, är klimatmässigt speciell. Här rusar de atlantiska vädersystemen runt vilket ger hetta, blåst, regn och kyla om vartannat. Hela ön är extremt bergig och grön. Allt växer överallt och det finns inte mycket plats för att anlägga vingårdar. De flesta är därför små och ligger utspridda över hela ön. På många ställen växer druvorna på branta bergsluttningar – på andra håll i små vingårdar i dalgångarna mellan bergsvägar och byar.

Nästan alla odlingar är privata. De många madeirahusen köper alltså in druvor från en stor mängd familjeodlare. Det minsta druvköpet hos HM Borges kommer till exempel från en gammal dam som brukar leverera åttio kilo om året. Den största odlingen de handlar ifrån ägs också av en äldre dam. Men från hennes vingård kommer runt 20 000 kilo druvor.

Madeirahusen samlas i huvudstaden Funchal 

I princip alla madeirahus ligger samlade i eller kring öns huvudstad Funchal – även om allt fler lägger sina produktionsanläggningar utanför stadens gamla centrum. I gamla staden kan man dock fortfarande upptäcka och uppleva allt om madeiravin. Som turist är det enkelt att promenera mellan de olika provningslokalerna hos de kända madeirahusen som HM Borges, Pereira d’Oliveira och inte minst Madeira Wine Company med Blandy’s, Cossart Gordon, Leacocks och Miles. Hos Madeira Wine Company kan du även prova det mesta av deras produktion – och även gå på rundtur. Det finns också ett intressant madeiramuseum i de gamla källarna hos producenten São Francisco.

Har du riktig tur under en promenad i det gamla Funchal möter du Ronaldo. Den berömde fotbollsspelaren kommer nämligen från staden och återvänder gärna. I Funchal är han större än någon annan av stadens berömda söner och döttrar.

De flesta på Madeira tror till och med att han är mer känd än vinet madeira i världen. De har säkert rätt. Och den dag han lägger fotbollsskorna på hyllan är det därför många som vill att han ska starta en ny karriär som ambassadör för landets berömda vin.

Fem typer av madeira

Tinta Negra

Åtta av tio madeira görs på denna druva. Finns i alla söthetsgrader,

Sercial

Torr eller nästan torr. Ofta nötig med skalfrukt och hög syra.

Verdelho

Restsockerhalt 30-50 gram per liter. Ofta fet, rökig frukt med hög syra.

Bual (Boal)

Restsockerhalt 50-70 gram per liter. Ofta hård, mörk och russinfruktig.

Malmsey (Malvasia)

Restsockerhalt 70-110 gram per liter. Ofta knäckig, nötig och chokladfruktig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer