Vinerna från Etnas sluttningar blir sällsamt friska. ”Som att dricka bergsvatten”, skriver vinskribenten Åsa Johansson.
Vulkanisk jordmån är den speciella terroir som är kännetecknande för bland annat Etna på Sicilien.
1 AV 2
Vinerna från Etnas sluttningar blir sällsamt friska. ”Som att dricka bergsvatten”, skriver vinskribenten Åsa Johansson.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Vulkanisk jordmån är den speciella terroir som är kännetecknande för bland annat Etna på Sicilien.
Foto: Åsa Johansson

Vulkaniska viner från Sicilien smakar extra friskt

Druvor som växer i vulkanisk jord blir viner med en sällsam friskhet. Det skriver vinskribenten Åsa Johansson i sin guide till de vita friska vinerna. Följ med till Etnas sluttningar där både vinrankor och apelsiner växer och frodas. 

Åsa Johansson

Som att dricka bergsvatten. Det är min personliga känsla efter att ha smakat vin från Campi Flegrei, ett område norr om Neapel, Italien. Det säger jag också till Gerardo Vernazzaro där vi sitter vi köksbordet på gården Astroni. Vesuvius, som begravde Pompeij, ligger inte långt härifrån och det pyser grå svavelrök från den vulkaniska jorden. Här gör Gerardo utmärkta viner tillsammans med sin fru Emanuela. Druvorna falanghina och greco växer i vulkanisk jordmån och vinerna doftar timjan och örter samtidigt som de smakar sälta och citron. De har en friskhet som gör att det vattnas i munnen. Jag tycker ofta extra mycket om viner från vulkanisk jord.

LÄS OCKSÅ: Här är de viktigaste druvorna i italienskt vin 

Viner med en extra dimension 

Vulkaniska viner rör sig i ett smak- och doftspektrum som gör vinerna extra intressanta. Det är som om dessa viner har en extra dimension. Kanske beror det på sältan, friskheten och den svårbeskrivna känslan av lätthet i munnen som dessa viner för med sig? Det kan säkerligen diskuteras om sältan man ofta känner verkligen kommer från den vulkaniska jordmånen där druvorna växer, eller inte. Det är i alla fall ett typiskt inslag i vulkaniska viner. Friskheten, som för tankarna till bergsvatten blandas upp med mer örtiga, jordiga toner. Frukt finns där men den tar oftast inte över.

 

Vinregioner med vulkaniska viner

Det finns ett par vinregioner i Italien som alla gör utmärkta vita viner. Bland annat dessa: Pitigliano i Toscana. Soave och Gambellara i Veneto. Irpinia och Campi Flegrei i Kampanien. Vinerna från Etna på Sicilien. 

Den första goda egenskapen med vulkanisk jordmån är att den är mager. Det är precis vad man vill ha när man odlar druvor för vinproduktion. Den magra jorden, tillsammans med andra faktorer som stressar vinrankorna, gör att vinrankorna koncentrerar sig på att producera druvor i stället för blad och skott. Druvorna får samtidigt ett tjockare skal, något som är positivt. För det är i skalet aromer, färg och tanniner sitter. Fruktköttet innehåller huvudsakligen vatten, syror och socker.

Etnas sluttningar ger förutom friska druvor även fantastiska apelsiner. Foto: Åsa Johansson

Vulkaniska jordar på hög höjd 

Samtidigt som jorden är mager så behåller den vulkaniska jordmånen ofta vatten bättre än en del andra jordar. Det gör att vinrankorna aldrig utsätts för alltför extrem vattenstress i den annars torftiga jorden.  Många vulkaniska jordar ligger på högre höjder och kan fånga mycket solljus. Då arbetar vinrankans blad effektivt och fotosyntesen blir optimal. Den afrikanska kontinentalplattan trycker mot den eurasiska i nordvästlig riktning. De möts i Italien. Detta har genom årtusendena gjort Italien till ett av de mest jordbävningsdrabbade länderna i Europa. Kontinentalplattornas rörelse har också gjort att en mängd vulkaner fötts på den italienska halvön. Vulkanisk jordmån finns på fler ställen än man kan tro i Italien. Inte bara på de mest kända platserna med vulkanisk jord, som vulkanen Etna på Sicilien eller på Vesuvius sluttningar strax intill Neapel. Nej, den vulkaniska jordmånen sträcker sig från norr till söder. Från nordliga Veneto till sydliga Basilikata. Från Kampanien till Toscana. Vinerna från dessa områden, i det här fallet de vita, är några av de bästa Italien har att erbjuda.

LÄS OCKSÅ: Etnas viner förför vinälskare från hela världen

Det finns många olika typer av vulkaniska jordar. Det finns de som har mycket järn, som till exempel i Soave, i regionen Veneto i nordöstra Italien. Här växer den gröna druvan garganega på kullarna med vulkanisk jord. De ligger kring den medeltida byn Soave som gett sitt namn till vinregionen. Vinerna från de bästa producenterna har lätt blommig doft med typiska vulkaniska toner av sälta, flinta och en hög fin syra. Filippi–Villa Visco är en duktig producent som gör en cru som heter Castelcerino. Den är ett utmärkt exempel på vad man kan göra i Soave i dag.

Från aska till stenblock 

Vulkanen Etna, en av världens mest aktiva vulkaner, ståtar på den östra sidan av Sicilien med sina 3350 meter. Här finns en mängd olika typer av vulkanisk jordmån. Från vulkanisk aska till stora svarta stenblock. Etnas röda viner har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Men även vulkanens gröna druva carricante ger komplexa, intressanta viner som är värda att prova. Du får inte missa de vita vinerna från Etna-specialisten Salvo Foti på gården i Vigneri.

De vita vinerna från området Irpinia kring staden Avellino och Benevento i Kampanien håller alltid hög kvalitet. Här odlar man de gröna druvorna fiano, greco och falanghina. Ett av Italiens bästa vita viner är från gården Pietracupa. Här gör Sabino Loffredo ett vitt vin på druvan greco som heter Greco di Tufo. Har du tur är det inte slutsålt!

 

Vinrankorna som överlevde vinlusten

I vinregioner med vulkanisk jord man kan stöta på vinrankor som överlevde vinlusen som invaderade Europa i slutet på 1800-talet. Vinlusen trivs inte i den vulkaniska jordens pH-värde. Annars är det enda skyddet att ympa på europeiska druvsorter på amerikanska rötter som är resistenta mot vinlusen. Det är en upplevelse att se tvåhundraåriga vinrankor, på till exempel Etna, som fortfarande producerar druvor.