I Milano finns utmärkta enotek för den som vill tillfredsställa nyfikna smaklökar. På de flesta serverar man även mat i någon form. För i Italien dricker man aldrig vin utan att äta något till.
På Enoteca Cotti i Milano går det, för den som uppskattar traditionella viner, att köpa äldre årgångar från sjuttio- och åttiotal av till exempel Barolo.
1 AV 2
I Milano finns utmärkta enotek för den som vill tillfredsställa nyfikna smaklökar. På de flesta serverar man även mat i någon form. För i Italien dricker man aldrig vin utan att äta något till.
Foto: SHUTTERSTOCK
2 AV 2
På Enoteca Cotti i Milano går det, för den som uppskattar traditionella viner, att köpa äldre årgångar från sjuttio- och åttiotal av till exempel Barolo.
Foto: SHUTTERSTOCK

Upplev Italien – ett paradis för vinälskaren

För den nyfikna vinälskaren är Italien ett paradis med alla sina olika druvsorter och färgstarka vinproducenter.

Allt om Vins Åsa Johansson guidar dig till några av de pärlor du absolut inte ska missa.

Åsa Johansson

Min florentinske svärfar brukar säga: Jag skulle aldrig dricka vin från en annan region än Toscana! Och visst, sammanfattningsvis kan man säga att de flesta hyllor i italienska vinbutiker speglar den traditionella italienarens behov med lokala viner till låga priser. Till svärfars stora lycka. De krävande vinälskarna måste veta vart de ska gå för att råda bot på sin aldrig stillande nyfikenhet. För trots att Italien är en av världens största vinproducenter så spenderar medelitalienaren dryga tolv euro per familj i månaden på vin. Mer eller mindre samma summa som för att köpa vatten. Vinbutiker och vinbarer riktar sig ofta till turister och de välsorterade spännande alternativen är färre än man skulle kunna tro. Men – det finns även utmärkta enotek för den som vill tillfredsställa nyfikna smaklökar. På de flesta serverar man även mat i någon form. För i Italien dricker man aldrig vin utan att äta något till. 

Milano

Signorvino – underbar amarone

Har vi köpt strumpor? Det kanske man undrar när man ska betala på Signorvino. För det står Calzedonia på kvittot. Ägaren till Signorvino är nämligen Sandro Veronesi som startade butikskedjan Calzedonia som säljer just strumpor. Signorvino ligger strax intill Milanos imponerande domkyrka. Man säljer enbart italienska viner, inga utländska viner och inga strumpor! De 1 500 etiketterna är klassiska italienska vinproducenter i olika prisklasser. Utbudet av viner från regionen Veneto är störst, prosecco, amarone, valpolicella, lugana och soave för att nämna några. De mest exklusiva vinerna är äldre årgångar av Amarone från producenter som Dal Forno och Quintarelli. 

Priserna är rimliga och inte alls uppumpade trots det lyxiga läget. Man serverar även mat på Signorvino. Menyn med olika italienska specialiteter är uppdelad region för region. Borden är utplacerade bland vinlådor och flaskor. Ett mysigt stopp mellan shopping och kultur i Italiens enda riktiga metropol. 

Piazza Duomo, Milano

Läs mer: Signorvino.com

Enoteca Cotti är ett av få enotek som verkligen är en butik utan mat- eller dryckservering. Foto: Enoteca Cotti

Enoteca Cotti - för den traditionella

Enoteca Cotti är en familjeägd vinbar vars sex skyltfönster man inte kan missa på hippa bargatan Via Solferino i centrala Milano. Dörrarna till Enoteca Cotti öppnades för första gången 1909. Sedan dess har mycket förändrats. Man har gått från att sälja bastflaskor med bulkvin till en sofistikerad vinlista i olika prisklasser. Utbudet är traditionellt med stora kända italienska producenter. ”Vårt sortiment har förändrats i linje med Italiens vinkultur och gått från kvantitet till kvalitet”, säger Giorgio Cotti. Vinbaren är uppdelad i olika salar. Varje sal har viner från en enskild italiensk region. De mest välfyllda är salarna med viner från Piemonte och Toscana. Med tanke på att vi är i norra Italien ägnar man så klart en hel sal till olika grappor. På Enoteca Cotti går det även att köpa äldre årgångar från sjuttio- och åttiotal av till exempel Barolo och Barbaresco . Ett av få enotek som verkligen är en butik utan mat- eller dryckservering.

Via Solferino 42, Milano

Läs mer: Enotecacotti.it

Eat´s – för den moderna

Elegant, ljust och modernt. Så skulle man kunna sammanfatta Eat´s lokaler i Milano. Föreställ dig en lyxigt designad saluhall. Bröd, fisk, kött, grönsaker, italienska specialiteter av alla sorter och sist men inte minst, vin! Personalen är hjälpsam och kunnig och gör det lättare att botanisera bland Eat´s  900 viner. Ett femtiotal går att prova på glas. På Eat´s kan man hitta lite av varje. Stora namn från Italien och klassificerad Bordeaux. Men även små biodynamiska producenter som italienska Elisabetta Foradori. Eller georgianska viner lagrade i amforakrukor. Både den traditionella och den mer nyfikne vinälskaren blir tillfredställd. Utöver vin har man även ett femtiotal olika kvalitets-öl från småbryggerier och man serverar enkla och eleganta rätter till vinerna.

Galleria del Corso, 4 , Milano

Läs mer: Eatstore.it

Trots att Italien är en av världens största vinproducenter så spenderar medelitalienaren – kanske bosatt i vackra Florens – dryga tolv euro per familj i månaden på vin. Foto: SHUTTERSTOCK

Florens

Cocquinarius – för den alltid uppdaterade

Irene och Francesco Schirru, syskonpar från Sardinien, driver denna mysiga vinbar i skuggan av Florens mäktiga domkyrka. Vinbaren är som ett vattenhål för den kvalitetstörstiga i Florens värsta turistdjungel. Vinlistan är ett potpurri av intressanta italienska viner. Ofta ligger Cocquinarius steget före Italiens stora vinguider med att hitta nya intressanta producenter. Här finns inga stora välkända vinhus utan istället mindre och ofta ekologiska producenter. Till exempel den unge Flavio Sobreros prisvärda Barolo. Eller Giovanni Scarfones viner från gården Bonavita i den pyttelilla  regionen Faro Doc på Sicilien. ”Vi försöker undvika viner som distribueras på stor skala”, berättar Francesco. Menyn består av mindre vällagade rätter gjorda för att passa både plånbok och enotekets viner. Självklart går det  bra att gå in och bara köpa med sig ett par flaskor. Ingen tar illa upp om man inte sätter sig ned och konsumerar något vid de inbjudande toscanska träborden. 

Via delle Oche 11/R, Florens

Läs mer: Coquinarius.com

LÄS MER: Upplev Frankrike – vinkulturens vagga

Le Volpi e L´Uva – för den ambitiöse

“Är man nyfiken på vin så kommer vi att ha det mycket trevligt”, skrattar sommelier Riccardo Comparino, en av vinbaren Le Volpi e L´Uvas tre delägare. Tillsammans med kollegan Ciro Beligni och önologen Emilio Monechi startade han Le Volpi e L´Uva 1992.  ”Vi saknade en vinbar i Florens där man kunde prova prisvärda viner av hög kvalitet som speglar en visst terroir. Så vi bestämde oss för att öppna en själva”, berättar Riccardo. Det kommer in cirka femton nya viner på vinlistan varje månad. Här är det Italien och Frankrike som gäller. Man har cirka 350 olika viner i hyllorna. På glas kan man välja mellan drygt fyrtiofem olika alternativ. Inga stora namn utan bara små ambitiösa producenter. Ibland finns enbart ett trettiotal flaskor av ett enskilt vin. Läget är strategiskt men samtidigt undangömt. Vinbaren ligger bakom Ponte Vecchio-bron. Trots det centrala läget är det svårt att hitta hit om man inte vet vart man ska gå. Man har bara ett par bord utomhus utöver stolarna vid bardisken. Man serverar utsökta franska och italienska ostar och charkuterier till vinerna. ”Vi har bara två Chianti, för trots att vi är florentinare är vi rätt trötta på Chianti”, skrattar Riccardo innan han fortsätter att hälla upp vin till sina förhoppningsvis nyfikna gäster. 

Piazza dei Rossi, 1, Florens

Läs mer: Levolpieluva.com

Enoteca Alessi är en av Florens historiska vinbarer som öppnade 1952. Foto: Enoteca Alessi

Enoteca Alessi – för Toscanafantasten

Detta är en av Florens historiska vinbarer som öppnade 1952. En lätt retrokänsla smyger sig på en när man öppnar Alessis dörrar. Stengolv, mörkt trä och långa bardiskar. Hyllor upp till taket fyllda till bristningsgränsen med viner, italienska delikatesser och olika kaffesorter. Hos Alessi blir vinfantasten varken förvånad eller besviken. Här hittar man Italiens stora och kända vinhus. Toscana är den mest välrepresenterade regionen.  Samlingen med Chianti och Chianti Classico imponerar. Likaså valet av viner från Bolgheri och Maremma i södra Toscana. Även äldre årgångar. Till exempel supertoskanare som Sassicaia och Ornellaia från tidigt sjuttiotal. Man har även Florens bästa spritavdelning. Karaffer, Riedelglas och champagne-sablar finns också för den som har plats i resväskan.

Via delle Oche, 27R-31R, Florens

Lär mer: Enotecaalessi.it

I Rom hittar du Salumeria Roscioli, ett Mecka för vin- och gastronomifantasten. Foto: SHUTTERSTOCK

Rom

Salumeria Roscioli – för gastronomifantasten

Salumeria Roscioli är en gastronomisk oas man aldrig vill lämna. Här finns allt livsnjutaren behöver för en lång tid framöver. Över tvåhundra sorters salami och skinkor. Fyrahundra olika typer av ostar. Lägg till konserver, marmelader och balsamvinäger. Vin? Självklart. Vinhyllorna inkluderar hela 2800 etiketter. Här finns exklusiva viner som till exempel Romanée-Conti 2006, Krug Clos d’Ambonnay 1996 och Barbaresco Riserva Etichetta Rossa Asili 1974 Bruno Giacosa. Men här finns även producenter i lägre prisklasser. Man ordnar också provningar, vinkurser och lite då och då möten med olika vinproducenter. Helt enkelt ett Mecka för vin- och gastronomifantasten.

Via dei Giubbonari 21, Rom

Läs mer: Salumeriaroscioli.com

LÄS MER: Bästa tipsen när du kombinerar mat och vin

Achilli al Parlamento – för den raffinerade

Strax bakom det italienska Parlamentet ligger denna sofistikerade lokal som håller lika hög standard på mat som på vin. Daniele Tagliaferri, ägare, beskriver faktiskt sin lokal som ”Vin-Restaurang”. En avsmakningsmeny ligger på dryga 100 euro per person utan viner. Achilli al Parlamentos internationella vinlista med 6000 olika etiketter är nästan lika välkänd som Colosseum i romerska vinkretsar. Letar du efter ett speciellt vin är det mycket möjligt att du hittar det här. Det är helt okej att bara köpa vin utan att äta något. Inredningen är elegant och servicen proffsig. Gästerna är välklädda så bäst att undvika sightseeing-klädsel. Annars får man räkna med att få irriterade blickar från italienska parlamentariker som antagligen sitter vid bordet bredvid. 

Via dei Prefetti, 15, Rom

Läs mer: Enotecalparlamento.com

Enoteca Constantini – För den klassiske

Enoteca Constantini är ett åttahundra kvadratmeter stort enotek nära Vatikanstaten. I de långa gångarna på nedre plan ligger franska och italienska klassiker i väntan på en ny ägare. Men även Spanien, USA, Portugal och England är representerade. Ett av Roms äldsta enotek som startades av familjen Constantini 1972. Fyratusen viner finns med på vinlistan och över tusen olika spritsorter. Strax intill ligger familjen Constantinis restaurang Il Simposio som är välbesökt både lunch- och middagstid. Här är det lätt att det blir det för mycket av det goda. Men man kan ju alltid gå till Vatikanen efteråt och be om förlåtelse. 

Piazza Cavour 16, Rom

Läs mer: Pierocostantini.it