Upptäck Toscanas orörda vinbyar

  
”De flesta som kommer till Toscana provar Brunello i Montalcino, det gör det här området extra spännande”

Foto: Massimiliano Rella

1 av 4: ”De flesta som kommer till Toscana provar Brunello i Montalcino, det gör det här området extra spännande”

En äldre man gör ett fiskespö.

Foto: Massimiliano Rella

2 av 4: En äldre man gör ett fiskespö.

Det finns flera vingårdar både nära havet och inåt landet.

Foto: Massimiliano Rella

3 av 4: Det finns flera vingårdar både nära havet och inåt landet.

Naturen och arkitekturen förenas.

Foto: Massimiliano Rella

4 av 4: Naturen och arkitekturen förenas.

Många som reser till Toscana missar de pittoreska byarna längst kusten. Florens-baserade vinskribenten Åsa Johansson inspirerar dig till en smakfull upptäcktsfärd i Toscanas mest orörda landskap. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Jag visste inte mycket om den toskanska kusten innan jag kom hit för elva år sedan, berättar Helena Lindberg som är önolog på Lodovico Antinoris gård Tenuta Biserno, strax utanför byn Bolgheri. Jag kände till supertoskanare som Ornellaia och Sassicaia men inte så mycket mer!

Men det finns mycket att upptäcka. Längs den toskanska kusten kan man välja och vraka. Här finns alltifrån vilda, långa vita sandstränder i söder till lyxiga badorter i norr. Stjärnrestauranger blandas med lokala trattorior strax intill havskanten. Den toskanska kusten är också hemort för de berömda supertoskanarna med världskändisar som Sassicaia och Ornellaia. Men det finns även mindre gårdar och yngre vinproducenter som gör det värt att åka hit. 

LÄS OCKSÅ: Upplev Italien – ett paradis för vinälskaren 

Till skillnad från andra delar av Toscana trivs inte kungen av regionens druvor, sangiovese, speciellt bra längs kusten. Det gör däremot cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, syrah och petit verdot. 

– På grund av värmen blir det ofta höga sockerhalter och tanninernas mognad kan lätt halka efter, så den största utmaningen är att få balans i vinerna, berättar Helena.

Foto: Massimiliano Rella

En av gatorna i staden Castiglione della Pescaia.

Markisen Mario Incisa della Rocchetta placerade Toscana på vinkartan

Det finns mycket att välja mellan bland kustens viner och man får smaka sig fram för att hitta sin egen favorit. Man gör även vita viner, ofta på druvorna viognier och vermentino. 

– Varje år ger nya utmaningar. Vi försöker förstå de toner som naturen ger och vårt mål är att skapa musik med hjälp av dessa, säger Axel Heinz, vinmakare på berömda gården Tenuta Ornellaia.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om de viktigaste druvorna i italienskt vin 

Banditer och malariamyggor fanns det gott om i södra Toscana fram tills på 1800-talet. Pirater som angrep kusten var heller inget ovanligt. Sumpmarkerna gjorde området otillgängligt och fattigt. Invånarna byggde byar uppe på topparna av kullarna så att vinden skulle blåsa bort de farliga malariamyggorna. 

På 1800-talet började man dränera marken genom att plantera pinjeträd längs kusten, men det var så sent som på femtiotalet som arbetet slutfördes. Sakta men säkert började man odla grödor i den bördiga marken. Men det var först 1968 när den första årgången av Sassicaia kom ut på marknaden som allt fler producenter började intressera sig för området. Markisen Mario Incisa della Rocchetta hade satt den toskanska kusten på världens vinkarta och man tog upp konkurrensen med vindistrikt som Bordeaux och Kalifornien. 

LÄS OCKSÅ: Upplev Frankrike – vinkulturens vagga 

Trots att man rustat upp och byggt nytt så har man lyckats bevara den vilda natur som karakteriserar Maremma. Det är inte ovanligt att se Toscanas egna cowboys i butteri, som självsäkert vaktar skockar med de stora vita buffelliknande Chianina-korna.  Det är bara Clint Eastwood som saknas för att man ska känna sig som i vilda västern.

Foto: Massimiliano Rella

Hamnen i staden Baratti, nära Livorno.

Maremma, mer än sol och bad

I Maremma får man inte missa naturreservatet il Parco dell´Uccellina som utan tvekan har Toscanas vackraste stränder. De kilometerlånga vita sandstränderna kantas av den ärtgröna pinjeskogen. Här behövs ingen parfym, doften av vild rosmarin och lavendel räcker och blir över. 

– Men Maremma är så mycket mer än bara stränder. Här finns en massa kultur. Till exempel de etruskiska utgrävningarna i havsbyn Populonia eller de många konserter som man anordnar under sommaren i de mysiga byarna i och omkring Bolgheri, berättar Helena Lindberg.

LÄS OCKSÅ: Etna förför i vin- och matparadiset Sicilien 

Man behöver inte gå hungrig i Maremma för här finns flera av kustens bästa restauranger. En favorit är La Perla del Mare precis intill strandkanten där kocken Deborah Corsi lagar fiskrätter som får det att vattnas i munnen. Eller det designade strandhuset il Bucaniere där duktige Fulvio Pierangelini står vid rodret. 

– Man ska även prova vinbaren Enoteca Tognoni i Bolgheri, det är slamrigt och bullrigt, god mat och hyllor fyllda med bra viner som man även serverar på glas, säger Helena.

Foto: Massimiliano Rella

En tjur i naturreservatet il Parco dell´Uccellina.

Allt fler vinproducenter i området

Drar man sig bort från kusten och åker inåt land stöter man på en helt annan typ av natur. Här är kullarna låga och mjuka efter havet som en gång i tiden skrapat av alla hårda kanter. Fälten med solrosor och majs ligger som ett lapptäcke mellan byarna. Olivträd och vingårdar behövs väl knappt nämnas. Klart de finns där också. Det skulle precis se ut som man tänker sig Toscana om det inte vore för trenden i området att bygga ultramoderna vinanläggningar. För sedan supertoskanarnas framgångshistoria tog ordentlig fart i början på åttiotalet har allt fler vinproducenter investerat i området. De producenter som kommit hit har inte sparat på krutet. 

LÄS OCKSÅ: Etna förför i vin- och matparadiset Sicilien 

Rocca di Frassinello är en sådan anläggning ritad av arkitekten Renzo Piano. Även om byggnaden är ultramodern så har man ändå inte glömt bort lokala traditioner. Huvudbyggnaden är tegelröd precis som de traditionella husen i Maremma. Uppe på taket sticker ett högt torn upp som Renzo Piano byggt som en påminnelse om de många medeltida tornen i området. Det som dock imponerar mest av allt är vinkällaren där vinerna lagras. Den är byggd som en amfiteater där ekfaten ligger och vilar på trappstegen i väntan på att innehållet ska bli klart och buteljeras. 

Foto: Massimiliano Rella

Vingården Petra.

Vingårdarna uppvisar spektakulär arkitektur

En annan imponerande vingård, nära byn Suvereto, är Petra. Arkitekten Mario Botta överraskade de flesta när han byggde Petra 1997. Han tog ut svängarna rejält i det annars så konservativa Toscana. Huvudbyggnaden består av två flyglar med en stor cirkel i mitten. Mitt i cirkeln går en trappa som verkar stiga rakt upp i himlen. 

– Vinturismen är inte särskilt utvecklad berättar Helena. De flesta som kommer till Toscana åker till Chianti Classico eller provar Brunello i Montalcino, det gör att området är extra spännande fortsätter hon.

LÄS OCKSÅ: Ny pärla: Njut av mat och vin i italienska Abruzzo 

Det finns även yngre och nya producenter som gör bra viner men till lägre priser än sina berömda föreslagare. Till exempel Borgo Ciro som gör utmärkta viner från sina vingårdar med utsikt över havet eller ekologiska Sassotondo som gör intressanta viner, bland annat på druvan ciliegiolo. 

–Bästa tiden att komma hit är maj, juni eller vackra september. I juli och augusti är stränderna proppfulla och det är för varmt för att göra utflykter, råder Helena. 

Så upptäck världsberömda viner i ett fortfarande orört landskap medan solen fortsätter att lysa över vackra Toscana.

7 vingårdar att besöka

Tenuta Biserno – www.biserno.it

Tenuta Ornellaia – www.ornellaia.com

Sassicaia – Tenuta San Guido – www.tenutasanguido.com

Petra – www.petrawine.it

Rocca di Frassinello – www.roccadifrassinello.it 

Borgo Ciro – www.borgociro.it

Sassotondo – www. sassotondo.it

Av: Åsa Johansson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer