Sofia Ruhne är nybliven Vd på vingården Terreno i Toscana
1 av 2: Sofia Ruhne är nybliven Vd på vingården Terreno i Toscana
Svenkägda vingården Terreno ligger i vindistriktet Chianti Classico i Toscana.
2 av 2: Svenkägda vingården Terreno ligger i vindistriktet Chianti Classico i Toscana.

Sofia Ruhne: "Jag är i princip uppväxt i vingården"

Som yngst i en systerskara på fyra har nu Sofia Ruhne tagit över den operativa driften på familjens vingård Terreno i Toscana. Gunilla Hultgren Karell fick en pratstund med vinentreprenören. 

Var det självklart att det var du som skulle ta över?  

– Nej, det var inte självklart. Jag är i princip uppvuxen på Terreno, mina föräldrar köpte vingården när jag var sju år. Jag gick i skola i Sverige men så fort vi var lediga, var jag på vingården. 2011 flyttade jag hit mer eller mindre permanent för att under tre år bara hänga med i det dagliga arbetet och lära mig så mycket som möjligt och se om det var det här jag ville. Och det ville jag. Det är så mycket mer än druvodling och vinproduktionen;  vi gör olivolja, hyr ut hus, har en skog på 150 ha och så vidare och så vidare. Jag sätter mig in i allt pö om pö men jag måste erkänna att jag ännu inte så duktig på traktorerna … 

Druvorna som används för vintillverkning på The Winery Hotel i Solna kommer från vingårdar i Toscana, bland annat Terreno. Foto: The Winery Hotel

Hur är det att vara svensk vingårdsägare i Italien?

– Alltså, det flesta av våra grannar har ju ägt och drivit sina vingårdar i rakt nedstigande led i generation efter generation, vissa har 700 års erfarenhet av vin. Vi har nu varit på plats i 30 år, vilket vi tycker är jättelänge. Det är snarare det faktum att vi är nykomlingar än svenskar, som är anmärkningsvärt. Men vi har blivit väl mottagna och hjälper varandra i mångt och mycket. 

Sofia Ruhne

Ålder: 38 år

Familj: Gift och har en stor familj   

Gör: Vd på vingård

Aktuell: Har nyligen tagit över den operativa driften för vingården Terreno i italienska Toscana. 

Dricker helst: En god chianti classico med några år på nacken.   

Terreno är ju delägare i The Winery Hotel i Solna – är du engagerad även där? 

The Winery Hotel ska ju genomsyras av vin och design, så jag är med i den grupp som kallas Wine & Design, som ska säkerställa och utveckla konceptet. I Italien ser man ju vin som den del av kulturen, vinet är integrerat i vardagen och det är den känslan vi vill förmedla i hotellet. Jag är även ansvarig för vinproduktionen i hotellets lobby. 

LÄS OCKSÅ: The Winery Hotels populära takbar - en av världens bästa 

Vad är senaste nytt på vingården?

– I våras släppte vi ett nytt vin, Il Momento, gjort på druvan sangiovese. Det är inte ett chianti classico-vin utan lite lättare, mjukare. Ett vin för varje dag, som med fördel kan serveras lite kylt. Jag vill att det ska förmedla det okomplicerade Toscana med magiska råvaror, som man inte behöver göra så mycket med för att det ska smaka fantastiskt. Tar du en klunk är du i Toscana. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!