Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Vindistrikt>Italien>Toscana

Publicerad 6 dec 2018 09:00

Italienska Poliziano är Årets Vinhus 2018

Poliziano är ett vinhus beläget i södra Toscana.

Poliziano är ett vinhus beläget i södra Toscana.

1/2

Foto: Maurizio Rellini

Polizianos vinmakare Federico Carletti är en passionerad och målmedveten vinproducent, enligt Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell.

Polizianos vinmakare Federico Carletti är en passionerad och målmedveten vinproducent, enligt Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell.

2/2

Foto: Maurizio Rellini

Poliziano utsågs nyligen till Årets Vinhus 2018 vid Allt om Vins årliga prisutdelning Årets Vinare. Importören Johan Lidby Vinhandel var på plats och fick ta emot priset. 

I den tid då italienska viner av tveksam kvalitet sköljer in på den svenska marknaden, är deten lisa för själen när ett vinhus som Poliziano utnämns av Sveriges främsta vinskribenter till Årets vinhus 2018. Azienda Agricola Poliziano ligger i södra Toscana i Montepulciano, lite öster om Montalcino. Företaget är mer eller mindre liktydigt med ägaren Federico Carletti, som 1980 tog över vingården efter sin far. Pappan hade odlat vindruvor och sålt till lokala vinproducenter. Själv minns jag när jag stötte ihop med Federico Carletti för många, många år sedan på Vinitaly och provade hans röda viner. Vi var ett gäng som häpnade över de täta, mörka, precisa och djupa vinerna med precis allt på rätt plats. Så balanserade att man önskade att man kunde ta stora klunkar. Men så gör man inte på en mässa med många viner att prova. När några av Polizianos viner sedan dök upp Systembolaget var det bara att jubla.

LÄS OCKSÅ: Årets Vinare 2018 - hela vinnarlistan 

Federico Carletti är en passionerad och målmedveten vinproducent. Han har planterat om sina vingårdar med noggrant klonurval och som i övriga Toscana är det framför allt sangiovese som gäller, här kallad prugnolo gentile. Poliziano är en av de vinproducenter som verkligen företräder Montepulciano på det bästa sättet. Han vill visa vad som kan åstadkommas och vad som är ursprungstypiskt. 

Nu håller också Carletti på att ställa om vingårdarna för att få en ekologisk certifiering. När jag träffat honom är ”inte kompromissa” ett återkommande uttryck. Poliziano har även vingårdar i Maremma varifrån exempelvis vinet Mandrone di Lohsa kommer gjort av cabernet sauvignon, petit verdot och alicante. Den första varianten av nobile di Montepulciano från Poliziano släpptes 1983 under namnet Vigna Asinone Riserva. Numera heter vinet Asinone Nobile di Montepulciano. Asinone heter alltså vingården, ”stor åsna” eftersom vingården har formen av en åsnerygg. Vinet görs endast riktigt bra år och i höstas släpptes årgång 2015 på Systembolaget. De inköpta flaskorna tog snabbt slut.

Men det är också ett annat vin som gjort riktig succé i Sverige, nämligen Rosso di Montepulciano. Det är en enklare och billigare variant av Vino Nobile och normalt görs rosso-vinerna av druvor som inte nått upp till fullgod kvalitet för att användas till Vino Nobile. Men på Poliziano finns det utvalda vingårdar, som ger druvor med de rätta egenskaperna för att bli bra rosso-viner. Förutom sangiovese blandas det i 20 procent merlot i vinet. Lika mycket fokus alltså på de lite enklare vinerna liksom på de med högre kvalitet och prislapp. Det lönar sig att utforska vinerna från Poliziano. Förutom de viner, som finns i ordinarie och beställningssortiment, dyker det upp tillfälliga partier och hittills har det aldrig varit någon besvikelse.