Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Italienska Poliziano är Årets Vinhus 2018

Poliziano är ett vinhus beläget i södra Toscana.

Foto: Maurizio Rellini

1 av 2

Polizianos vinmakare Federico Carletti är en passionerad och målmedveten vinproducent, enligt Allt om Vins Gunilla Hultgren Karell.

Foto: Maurizio Rellini

2 av 2

Poliziano utsågs nyligen till Årets Vinhus 2018 vid Allt om Vins årliga prisutdelning Årets Vinare. Importören Johan Lidby Vinhandel var på plats och fick ta emot priset. 

Andra har också läst

I den tid då italienska viner av tveksam kvalitet sköljer in på den svenska marknaden, är deten lisa för själen när ett vinhus som Poliziano utnämns av Sveriges främsta vinskribenter till Årets vinhus 2018. Azienda Agricola Poliziano ligger i södra Toscana i Montepulciano, lite öster om Montalcino. Företaget är mer eller mindre liktydigt med ägaren Federico Carletti, som 1980 tog över vingården efter sin far. Pappan hade odlat vindruvor och sålt till lokala vinproducenter. Själv minns jag när jag stötte ihop med Federico Carletti för många, många år sedan på Vinitaly och provade hans röda viner. Vi var ett gäng som häpnade över de täta, mörka, precisa och djupa vinerna med precis allt på rätt plats. Så balanserade att man önskade att man kunde ta stora klunkar. Men så gör man inte på en mässa med många viner att prova. När några av Polizianos viner sedan dök upp Systembolaget var det bara att jubla.

LÄS OCKSÅ: Årets Vinare 2018 - hela vinnarlistan 

Federico Carletti är en passionerad och målmedveten vinproducent. Han har planterat om sina vingårdar med noggrant klonurval och som i övriga Toscana är det framför allt sangiovese som gäller, här kallad prugnolo gentile. Poliziano är en av de vinproducenter som verkligen företräder Montepulciano på det bästa sättet. Han vill visa vad som kan åstadkommas och vad som är ursprungstypiskt. 

4 vintips från Poliziano

2015 Poliziano Rosso di Montepulciano, nr 70325, 133 kr

2015 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove, nr 2144, 155 kr

2015 Poliziano Vino Nobile di Montepulciano, nr 95680, 199 kr

2015 Poliziano Mandrone di Lohsa, nr 71281, 321 kr

Nu håller också Carletti på att ställa om vingårdarna för att få en ekologisk certifiering. När jag träffat honom är ”inte kompromissa” ett återkommande uttryck. Poliziano har även vingårdar i Maremma varifrån exempelvis vinet Mandrone di Lohsa kommer gjort av cabernet sauvignon, petit verdot och alicante. Den första varianten av nobile di Montepulciano från Poliziano släpptes 1983 under namnet Vigna Asinone Riserva. Numera heter vinet Asinone Nobile di Montepulciano. Asinone heter alltså vingården, ”stor åsna” eftersom vingården har formen av en åsnerygg. Vinet görs endast riktigt bra år och i höstas släpptes årgång 2015 på Systembolaget. De inköpta flaskorna tog snabbt slut.

Men det är också ett annat vin som gjort riktig succé i Sverige, nämligen Rosso di Montepulciano. Det är en enklare och billigare variant av Vino Nobile och normalt görs rosso-vinerna av druvor som inte nått upp till fullgod kvalitet för att användas till Vino Nobile. Men på Poliziano finns det utvalda vingårdar, som ger druvor med de rätta egenskaperna för att bli bra rosso-viner. Förutom sangiovese blandas det i 20 procent merlot i vinet. Lika mycket fokus alltså på de lite enklare vinerna liksom på de med högre kvalitet och prislapp. Det lönar sig att utforska vinerna från Poliziano. Förutom de viner, som finns i ordinarie och beställningssortiment, dyker det upp tillfälliga partier och hittills har det aldrig varit någon besvikelse.

Årets Vinhus 2018 - hela vinnarlistan

Årets vinhus röstas fram av den stora Årets Vinare-juryn där Sveriges främsta vinskribenter ingår. De vinhus som fått mindre än tio poäng redovisas inte. 

 

Poliziano 60 poäng 

Delas 55 poäng 

Louis Roederer 55 poäng 

Santa Duc 55 poäng 

Leitz 38 poäng 

Von Winning 38 poäng 

La Chablisienne 35 poäng 

Louis Jadot 32 poäng 

Leth 30 poäng 

JM Brocard 29 poäng 

Fonterutoli 28 poäng 

Palmer & Co 28 poäng 

Breuer 25 poäng 

Borgogno 24 poäng 

Guigal 22 poäng 

Penfolds 21 poäng 

Minuty 20 poäng 

Umani Ronchi 20 poäng 

Henriot 18 poäng 

Marques de Murrieta 16 poäng 

Tenuta dell'Ornellaia 16 poäng 

Ricasoli 15 poäng 

Château Mont-Redon 14 poäng 

Col d'Orcia 14 poäng 

Trimbach 13 poäng 

Fontanafredda 12 poäng 

Montirius 12 poäng 

Louis Michel 11 poäng 

Masi 11 poäng