EXPRESSEN.SE

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Chianti Classico - ett av Italiens mest populära resmål

Chianti Classico är ett av Toscanas mest berömda resmål.

Foto: Adobe Stock

1 av 3

Sangiovese är kungen av rödvinsdruvor i Chiantis vingårdar.

Foto: Adobe Stock

2 av 3

Vin och mat går hand i livsnjutarnas Chianti Classico.

Foto: Adobe Stock

3 av 3

Vackert landskap, god mat & fantastiska viner. Inget italienskt distrikt kan som Toscana locka vinälskare från hela världen. 

Vinskribenten Åsa Johansson, som bor i regionen sedan 18 år, guidar dig till charmiga Chianti Classico 

Andra har också läst

Att hyra en bil ta sig ut på väg SR222, också kallad La Chiantigiana, är en bra start på en semester i Chianti Classico. Vinregionen söder om Florens har funnits sedan 1716 och har än idag den stolta svarta tuppen, il gallo nero, som symbol. Till skillnad från sin yngre och tupplösa granne Chianti!  Den gamla men ack så vackra vägen mellan Florens och Siena ringlar sig genom ett landskap som är så storslaget att man tappar andan. Speciellt på våren när allt är grönt och röd vallmo växer mellan olivträd och vinrankor. Eller under hösten när vinrankorna klär sig i höstskrud och gör att man bara måste stanna och i tystnad ta in allt det vackra. 

Besök de medeltida italienska byarna 

De medeltida pittoreska byarna, som Castellina in Chianti, Radda in Chianti och Panzano in Chianti är värda ett besök. Men än bättre är den pyttelilla byn Lamole som ligger på en av kullarna strax utanför Chianti Classicos största by Greve in Chianti. I Lamole finns intressanta vinproducenter som Lamole di Lamole, Fabbri och Castellinuzza e Piuca. Byns vingårdar ligger på sexhundra meters höjd och ger ofta friska och eleganta viner med en karaktäristisk doft av viol. Här ligger också en av Chianti Classicos bästa restauranger, il Ristoro di Lamole. Filippo Masini och Paolo Mantovanelli driver restaurangen sedan 25 år tillbaka och här blir man aldrig besviken. De bjuder på utsökt mat, en vinlista på över 700 olika sorters viner och en vidunderlig utsikt.

LÄS OCKSÅ: Toscana - där vinet smakar som godast 

- Hit kommer inga stora turistbussar för de kommer inte runt de skarpa kurvorna, skrattar Filippo medan han ställer fram fat efter fat med pecorino-ost med tryffelhonung, mjölkstinn mozzarella och högklassiga toscanska charkuterier. Sedan väntar hemlagad ravioli fyllda med päron och ricottaost och världens godaste tiramisu till efterrätt. Elegant och så hemtrevligt att man vill stanna ända tills solen sakta försvinner bakom kullarna.

En stjärna i Guide Michelin 

Vill du ha ett modernt inslag ska du ta en tur till Marchesi Antinoris superdesignade anläggning som öppnade 2012. Den är ritad av berömda arkitekten Marco Casamonti och studion Archea. Vinanläggningen är byggd in i berget och syns inte utifrån. Väl inne känns det som att gå igenom en vinkatedral där snirkliga trappor och finurliga broar tar dig förbi mängder av vinfat, terracottafärgade väggar och inglasade rum. På taket ligger restaurangen Rinuccio 1180 där du kan prova familjen Antinoris berömda viner som supertoscanarna Tignanello och Solaia medan du äter toscansk mat i modern tappning. 

LÄS OCKSÅ: Ripasso - supersuccén från Valpolicella

Vill man däremot fira ordentligt att man är på en av världens vackraste platser är restaurang il Pievano på Castello di Spaltenna strax utanför byn Gaiole in Chianti ett bra val. Man fick sin första stjärna i Guide Michelin år 2017. Att äta middag under stjärnklar himmel inne på slottsgården är ett minne för livet. 

En svenskägd vingård i Toscana 

Många av vinproducenterna erbjuder även boende. Till exempel den svenskägda gården Il Terreno som ligger en halvtimmes bilfärd från centrala Florens strax innan Greve in Chianti. Här ligger familjen Ruhnes vackra villa med omgivande vingårdar och olivlundar. Räkna med att den söta hunden Stella tar emot på gårdsplanen. Familjen Ruhne äger även The Winery Hotel i Solna där man gör vin i hotellets foajé på druvor från Toscana. 

- För att uppleva området på bästa sätt ska man stänga av sin GPS och köpa en traditionell papperskarta över Chianti Classico. Där är alla traktens små byar och vingårdar utsatta. Det bästa är att åka på de vita grusvägarna, då har man chans att upptäcka gömda juveler och uppleva de vackraste vägarna man kan tänka sig! Stanna i de pittoreska byarna och njut av utsikt, glass, ett glas vin eller gudomligt god pasta. Men man behöver man god tid på sig för vägarna är snirkligare än vad man tror, säger Sofia Ruhne.

Bo på vingård i Chianti Classico

En annan vingård, som ligger närmare Siena, är vackra Dievole. Uppfarten är magnifik, med höga cypresser som ståtar längs vägkanten. Intill huvudbyggnaden ligger ett litet kapell byggt i sten som ser ut som om det är taget från ett vykort i någon souvenirbutik. På Dievole kan man sova i fluffiga sängar, bada i pool med utsikt eller äta gott på gårdens restaurang. 

Ernst Kirchsteiger lagade mat på gården 

En annan svenskägd gård är La Querce Seconda. Linda Sandkvist och maken Niccoló har genom hårt arbete skapat en magisk plats nära San Casciano, sydväst om Florens. Deras goda viner och härliga olivolja upptäckte till och med folkkäre Ernst Kirchsteiger som kom och lagade mat på gården i ett av sina program från Toscana. På Querce Seconda kan man hyra snyggt inredda lägenheter veckovis. Att bo på vingård är en inkörsport till att verkligen få uppleva livet hos en vinproducent.

San Casciano Val di Pesa är en mysig by med bofast befolkning och är därför levande året om, fina butiker och mycket bra restauranger, däribland favoriten 'La Cantinetta del Nonno', säger Linda innan hon skyndar ut i vingården igen. 

Vinregionen Chianti Classico

Vinregionen Chianti Classico ligger mellan Florens och Siena och har funnits sedan 1716. I dag producerar 376 vinproducenter årligen cirka 35 miljoner flaskor vin från de dryga 7000 hektaren med vinodlingar. Kungen av toscanas druvor är sangiovese och den kommer till sin fulla rätt här i den toscanska jordmånen. En Chianti Classico måste innehålla minst 80 % sangiovese. På flaskorna måste områdets symbol, den svarta tuppen, finnas med.  Den berömda bastflaskan, il fiasco, är på väg tillbaka och sedd som ett kultföremål. Idag är ingen rädd att bli förknippad med forna tiders billiga och syrliga Chianti. Vinerna från Chianti Classico blir bara bättre och bättre för varje år och det är en genomgående hög kvalitet som imponerar.