God mat, underbart vin och vackra vyer. Toscana är en riktig pärla för livsnjutare.
1 av 2: God mat, underbart vin och vackra vyer. Toscana är en riktig pärla för livsnjutare. Foto: Adobe Stock
Hyr bil under vinresan och kom så nära vingårdar och vackra vägar som möjligt. Ett av tipsen i Allt om Vins snabbguide.
2 av 2: Hyr bil under vinresan och kom så nära vingårdar och vackra vägar som möjligt. Ett av tipsen i Allt om Vins snabbguide. Foto: Adobe Stock

5 tips som gör vinresan till Toscana ännu härligare

Möta våren i Toscana - en riktig dröm för många livsnjutare och vinälskare. Men hur får du till vinresan så att den blir personlig och minnesvärd? Här är de bästa tipsen. 

Ta dig runt med bil 

Med en bil tar ni er runt på bästa sätt bland byar, vingårdar och städer och ni är inte begränsade i valet av sevärdheter att besöka. Det finns prisvärda möjligheter att hyra bil på flygplatsen både i Pisa, Florens och Rom. Ett tips är att till exempel flyga till Pisa, hyra bil där bila genom Toscana, flyga hem från Florens och lämna bilen där.

Fråga lokalbefolkningen 

De som bor i området är de som bäst kan visa er runt. Italienare är kanske inte kända för att älska att prata engelska, men det de förlorar i språkkunskaper tar de igen i hjälpsamhet och kroppsspråk. Var inte rädd för att fråga om alltifrån favoritrestaurang till bästa vägen till närmsta vingård.

Upplev livet på en vingård 

Att bo mitt ibland grönskande vinrankor och hantverket som ligger bakom en flaska vin gör semestern inte bara härlig utan även lärorik. Många vingårdar har så kallad agriturismo-verksamhet vilket innebär boende, restaurang och egen odling av oliver, druvor eller andra frukter och grönsaker. Terreno är en vingård i den lilla byn Greve mitt i det prestigefulla vindistriktet Chianti Classico. Här finns flertalet lanthus för uthyrning, möjlighet till inblick i gårdens verksamhet, vinprovning och restaurang. 

Terreno är en svenskägd vingård i Toscana som erbjuder mysig logi och vinupplevelser. Foto: Petter Backlund/The Winery Hotel

LÄS OCKSÅ: Terrenos viner - en succé 

Blanda stad och landsbygd

Att köra runt på slingriga vägar bland cypresser och kullar är underbart men i Toscana finns även vackra städer. Konst och kulturstaden Florens, medeltidsstaden Siena och Pisa med sitt lutande torn är några städer att inte missa.

Planera in frihet

Att vara påläst och att ha en bra plan för resan är bra men ännu bättre är om den även innefattar frihet. Inget är så kul som att gå runt i en stad eller köra runt på landsbygden utan ett specifikt mål i sikte. Det är oftast då som man upplever de mest oväntade sakerna som sedan blir till minnen för livet. 

LÄS OCKSÅ: Upplev Chianti Classico - Toscanas hjärta 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!