Vin från svala berg eller varm kust? Så olika smakar de italienska vinerna.
1 av 2: Vin från svala berg eller varm kust? Så olika smakar de italienska vinerna. Foto: JFL Photography - stock.adobe.com
Åsa Johansson bor sen många år i Italien. Hon är en återkommande skribent i Allt om Vin.
2 av 2: Åsa Johansson bor sen många år i Italien. Hon är en återkommande skribent i Allt om Vin.

Så olika smakar italienska viner - från berg och kust

Vi svenskar gillar vin från Italien. Italienska viner toppar försäljningen på Systembolaget.

Vinskribenten Åsa Johansson bor med sin familj i Toscana sen många år.

Hon kommer regelbundet rapportera om vinlandet Italien här på Allt om Vin.

Här tipsar hon om fylliga viner från den italienska varma kusten och vin med frisk syra från de svala höga bergen.

-Montagna o mare? 

Berg eller hav? Det brukar italienarna fråga varandra inför semestern. Ofta är det antingen eller. Antingen älskar man havet, värmen och solen eller så söker man sig till högre höjder, där det är svalare och mindre svettigt. 

Och det finns mycket att välja mellan för det mesta av Italiens yta är just berg, kullar och kust. 

-Nästan all ost från Italien är gjord på får- eller getmjölk för det är så lite plattmark att det inte finns plats för kor att gå och beta på, berättar en toskansk fårostproducent. 

Fylliga viner från kusten

Han har rätt. Alperna ståtar i norr och Apenninerna går som en ryggrad genom hela Italien. Och hela landet, förutom den nordliga gränsen, är kantad av det ljusblå vackra medelhavet. Berg och hav skapar utmärkta förutsättningar för vinproduktion. Ju högre upp man kommer desto svalare blir det, något som hjälper till att behålla en frisk syra i vinerna. Längs kusten är det lägre höjder och varmare klimat även om havsvindar ofta hjälper till att behålla fräschör i vinerna. Och precis som inför semestern kan man som vinälskare vara mer åt det ena eller det andra hållet. Föredrar du fylliga viner med mjuka tanniner och lägre syra så är du den soliga typen. Är du däremot mer montagna så gillar du lättare och stramare viner med högre syra. Eller kanske båda? 

LÄS OCKSÅ: Rött vulkanvin från Sicilien 

Och det finns mycket att välja mellan i Italien. För er svalare typer så är viner från Etnas höga höjder ett måste. Här ligger några av Europas högst belägna vingårdar på över tusen meters höjd. Etnas viner liknar mer de i Bourgogne än de man förknippar med varma Sicilien. Eller Alto Adige i nordväst. Här får man ofta ont i nacken när man tittar upp på vinrankorna som växer på de branta sluttningarna medan en och annan skidåkare susar förbi. Och varför inte prova en Nebbiolo från norra Piemonte, de är mindre kralliga och sträva än sina kusiner i Barolo och Barbaresco. 

Italiens svar på Bordeaux

Havsviner finns det också gott om, till exempel en fyllig Cannonau från Sardinien som fått njuta av havsutsikt under hela sin uppväxt. Eller varför inte prova ett riktigt härligt havsvin, som en Vermentino från Ligurien, Toscana eller Sardinien som blir allt mer populärt i Italien och som passar utmärkt till fisk. Eller en vit Verdicchio från vackra le Marche på den italienska östkusten. En klassiker är även de röda vinerna från regionen Bolgheri, som ligger intill havet i södra Toscana. Det är Italiens svar på Bordeaux där man använder sig av internationella druvsorter som Merlot och Cabernet Sauvignon. 

LÄS OCKSÅ: Det här dricker italienarna själva till pizzan 

Åsa Johansson tips på viner från höga italienska berg och varma hav som finns på Systembolaget just nu.

Berg

Ferrari, nr 7721, 165 kr

Omdöme: Ett mousserande, friskt och äppeldoftande vin från Trentino där andra jäsningen sker på flaska, precis som i Champagne. Passar som aperitif eller till lättare rätter. 

Gattinara, nr 2372, 199 kr

Omdöme: Ett stramt och kryddigt vin gjort på Nebbiolo från norra Piemonte och området Gattinara. Passar till mustig mat som grytor och rött kött. 

Hav

Cantina Lunae Colli di Luni, nr 2067, 129 kr

Omdöme: Friskt, fruktigt och ett riktigt havsvin är denna Vermentino från vackra Ligurien. Passar till vårprimörer och lättare rätter.

Cannonau di Sardegna, nr 2004, 129 kr

Omdöme: En fyllig, kryddig och välbalanserad Cannonau från Sardinien som passar perfekt till grillat. 

Il Seggio, nr 2547, 199 kr

Omdöme: Massor med mogen frukt, vaniljdoft och mjuka tanniner i detta vin från Bolgheri vid den toskanska kusten. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!