Pelaverga piccolo – en busig druvprinsessa

Pelaverga är en historisk druva i Verduno i nordvästra Barolo.

1 av 2: Pelaverga är en historisk druva i Verduno i nordvästra Barolo.

Kraft, djup och komplexitet är något vi ofta kopplar samman med Piemonte och Barolo

2 av 2: Kraft, djup och komplexitet är något vi ofta kopplar samman med Piemonte och Barolo

Kung Barolo och drottning Barbaresco i all ära, men det finns en annan, ofta bortglömd, stjärna i Piemonte som nu är på väg att bli en riktig trenddruva: pelaverga piccolo. 

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Kraft, djup och komplexitet är något vi ofta kopplar samman med Piemonte och Barolo. Kungen Barolo och drottningen Barbaresco. Och i jämförelse med dessa båda giganter får väl pelaverga piccolo, eller kort och gott pelaverga som den kallas för i dagligt tal, ses som den busiga lillprinsessan.

Pelaverga är en historisk druva i Verduno i nordvästra Barolo. Tyvärr har den länge levt en perifer tillvaro, men nu har den börjat få ett rejält uppsving i popularitet och antalet vinproducenter som jobbar med den blir allt fler.

"Jag älskar att jobba med pelaverga"

En av de vinmakare som gått i bräschen för utvecklingen är Mario Andrion på Castello di Verduno, som gör både ett rött och ett vitt vin på pelaverga.

– Jag älskar att jobba med pelaverga, det är en kul och annorlunda druva, inte minst för Baroloregionen. Vinerna blir lätta och friska med massor av röda saftiga bär som hallon och smultron, silkiga tanniner och tydlig vitpepparkrydda, säger han.

I en region som ofta är synonym med lång lagring och tyngd blir pelaverga en tydlig kontrast med sin framfusiga flirtighet och ungdomliga fräschör.

– Pelavergaviner är väldigt eleganta men också gjorda för att avnjutas i vilket sammanhang som helst. Här i trakten brukar man säga att pelaverga är som ett afrodisiakum, och det ligger väl något i det. Det är väldigt lustfyllda och förföriska viner, säger Mario Andrion.

Det är också förklaringen till att Castello di Verdunos röda pelaverga har fått namnet Basadone, vilket något grovhugget kan översättas med ”tjejtjusare” eller ”den som kysser damer”.

I Verduno i dag har pelaverga fått en förnyad status, både för att det är en rolig och lekfull druva att jobba med, men också för att det finns så mycket tradition och historia kring druvan.

G.B. Burlotto gör en pelaverga av rang

Även välkända Verdunoproducenten G.B. Burlotto gör en pelaverga av rang, och vinmakaren Fabio Alessandria tillhör också skaran som gläds åt druvans renässans:

– Med rätt hantverk ger pelaverga fullkomligt fantastiska viner. Lättklunkade, fräscha och rättframma. Men trots enkelheten är det viner med väldigt mycket karaktär och tydlighet, och det är en druva som verkligen är bra på att spegla Verdunos terroir, och den finess och mjukhet som finns här, säger han.

Pelaverga är en historisk druva i Verduno i nordvästra Barolo.

Men visst, även om pelaverga är en druva på frammarsch är produktionen fortfarande förhållandevis liten. Till exempel gör G.B. Burlotto bara cirka 20 000 flaskor om året. Något som man däremot försöker ändra på.

– Min ambition är att producera mer pelaverga framöver. Jag äskar själv att dricka pelaverga, och jag tycker att vinerna druvan ger är ett bra komplement och en kul kontrast till det vi producerar i övrigt, både hos G.B. Burlotto i synnerhet men också Barolo i allmänhet, säger Fabio Alessandria.

Även bland de mindre och yngre vinmakarna är pelaverga ett viktigt inslag, varav några värda att nämna är exempelvis Diego Morra, Massara och Terre del Barolo.

Pelaverga är alldeles lysande att dricka på egen hand, gärna hyfsat svala, cirka 14 grader. Men de är också perfekta som partner till mycket i matväg. Häll upp i stora kupor och drick exempelvis till chark- och ostbrickan eller en enklare pastarätt som carbonara. Eller varför inte till en fetare fisk som lax.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!