1 av 2 Foto: ©Schönfelder - stock.adobe.com
Sardinien bjuder betydligt mer än långa vita sandstränder. För dig som tycker om vin finns det mycket att utforska där.
2 av 2: Sardinien bjuder betydligt mer än långa vita sandstränder. För dig som tycker om vin finns det mycket att utforska där. Foto: Adobe Stock

Medelhavspärlan Sardinien - en gömd vinskatt

Italienska Sardinien har på senare år blivit ett populärt resmål för Sveriges livsnjutare. Långa vita stränder och ljuvlig avkoppling - men det alla inte vet är att ön levererar fantastiska viner. 

Medelhavets näst största ö Sardinien är kanske mest känd för sina långa vita stränder och som ett lyxigt resmål under sommarmånaderna. Men det är också ett riktigt vinparadis som fortfarande är okänt för de flesta. 

– Först och främst måste vi förklara var Sardinien ligger. Det är det nog inte alla som vet, säger Giovanni Pinna som är chefsenolog på Sella & Mosca. En imponerande ekologisk vingård med femhundra hektar strax utanför den vackra hamnstaden Alghero på Sardiniens nordvästra kust. Kring Alghero är det vanligast att prata katalanska, och inte italienska, eftersom Alghero tillhörde Spanien fram till 1726. På stadens många restauranger serveras inte för intet tapas och ”hummer alla Catalana”. Det är svårslaget att sitta på en av stadens många uteserveringar med ett glas vermentino i handen och blicka ut över havet medan solen går ner. 

Sardinien ligger norr om Sicilien men har egentligen inget gemensamt med sin sydliga granne. Medan Sicilien har sitt geologiska ursprung i Nordafrika så har Sardinien lossnat från den europeiska jordplattan. Jordmånen och terrängen påminner därför mer om den i södra Frankrike än den sicilianska.

LÄS MER: 5 fantastiska vinutflykter på Sicilien  

Sardinien har två tusen kilometer kust och är med sina otroligt vackra stränder och det kristallblåa havet ett drömresemål för både italienare och utländska turister under somrarna. Under vintern ligger större delen av ön i dvala och livet fortsätter med samma lugna lunk som det antagligen gjort sedan tusentals år tillbaka. Längs kusten är jordmånen sandstens- och kalkstensrik medan inåt land är det bergigt och stenigt med mycket granit. Men ön har en myriad av olika sorters jordmån som bildar ett lapptäcke av olika förutsättningar för vinproducenterna. 

– Vi har ett fantastiskt klimat här på Sardinien. Vi ligger mitt i Medelhavet, omgivna av hav, det blåser friska vindar som gör att vi undviker fukt, vi har mycket sol och en stor variation av jordmån och fantastiska druvsorter. Allt detta gör Sardinien till en perfekt plats för vinproduktion, säger Giovanni Pinna inlevelsefullt och andas knappt mellan meningarna.

Man hör att han är stolt. Precis som befolkningen på Sardinien. De kan verka svårflirtade vid en första anblick men visar man respekt så blir du snabbt en del av familjen.

LÄS OCKSÅ: Mallorca levererar viner i toppklass  

Att resa på Sardinien betyder att man ska vara beredd på att bli hänförd. Det är vilt. Det är vackert. Det bor en och en halv miljon personer på Sardinien. De två största städerna är Cagliari i syd och Sassari som ligger mer centralt. För varje person på ön så finns det tre får. Det märker man när man reser inåt land där man titt som tätt stöter på stora skockar med vita fluffiga får. Sardinen är en stor ostproducent, den härliga fårosten pecorino sardo får man inte missa när man är här. Svårare att få tag på, men inte omöjligt, är den numera förbjudna osten casu marzu. Den har levande larver i osten som ger en unik smak, sägs det. 

Flera duktiga vinkooperativ 

Sardinien har dryga 26 000 hektar med vinodlingar men hela 31 000 gårdar som producerar druvor. Så medelstorleken på vingårdarna är 0.8 hektar. Det är därför inte konstigt att det finns stora kooperativ som samlat de mindre gårdarna under sig. Många väldigt duktiga kooperativ ska tilläggas, som Argiolas och Santadi, som gör vad de kan för att föra öns viner utanför Sardiniens gränser. Sardinien har en mängd intressanta druvor, både gröna och blå. Det är sex stycken som dominerar öns odlingar.

– Kungen av druvor är cannonau med sina dryga femtusen hektar. Det är samma druva som grenache i Frankrike och som garnacha i Spanien, men den kommer ursprungligen härifrån Sardinen (säger sarderna). Man har hittat kärnor från cannonau i en nuraghe, säger Giovanni Pinna övertygat.

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om grenache-druvan 

Nuraghe är boplatser från bronsåldern som ser ut som igloo, fast de är gjorda i sten. Dessa ser som man lite överallt på Sardinen. Man vet inte med säkerhet vilka folkslagen var som byggt de många nuraghe eller varifrån de kom. Man är inte heller överens om hur cannonau kom till Sardinien. På ön hävdar man att druvan kommer från just Sardinien och sedan togs med till den Iberiska halvön. Åker man till Spanien eller Frankrike får man andra versioner. I vilket fall gör man fantastiska viner på druvan till ofta skamligt bra priser. Sella & Mosca gör en underbart god cannonau som heter Dimonios. Det är en fest i mörk frukt och härliga söta kryddor och lena tanniner. Något stramare, med högre syra och härlig elegans är vinet Balentía från producenten Adriano Dessena vars gård ligger längre inåt land i byn Benetutti. Men det finns mycket gott att välja mellan.

Intressanta druvsorter

Mer okända druvsorter, men inte mindre intressanta, är till exempel den blå druvan monica som har låga tanniner och låg syra, dofter av röda bär, örter och tobak. Den kan liknas vid en bra Chianti och ska drickas ung. På Sardinen växer också carignano, samma druva som carignan i Frankrike och cariñena i Spanien. Det mest kända området för denna druva är Carignano del Sulcis DOC där många vinrankor överlevt vinlusen i den sandiga jordmånen nära havet. Vinerna är fantastiskt goda, speciellt de gjorda på druvor från riktigt gamla stockar. De övertygar med eleganta silkeslena tanniner invävda i mörka, djupa frukttoner med inslag av kanel och kryddnejlika. 

Drottning på Sardinen är i dag den gröna druvan vermentino som blir allt mer populär. Arealen ligger i dag på cirka tre tusen hektar men förväntas öka. De mest kända vinerna kommer från området Gallura i nordöstra Sardinen där rankorna växer i granitrika jordar. Vinerna gjorda på vermentino är friska med mycket frukt, som mogna päron och gröna äpplen. En favorit är den underbara biodynamiska producenten Cantina Dettori som gör karaktärsfulla viner på vermentino som är något utöver det vanliga. 

Komplexa viner med nötiga toner 

Den gröna druvan vernaccia ger också karaktärsfulla viner på Sardinien och har inget gemensamt med vernaccia gjord på fastlandet. Kring kuststaden Oristano lagrar man vinerna i kontakt med syre, precis som när man gör Sherry. Det bildas ett flor, en bakteriehinna på vinet som ger det en speciell karaktär. Vinerna är komplexa med sina nötiga toner och aromer av torkad frukt. För den som tycker om den här typen av viner är Vernaccia di Oristano en riktig pärla. 

Söder om Alghero ligger den vackra byn Bosa och vägen dem emellan är en av de vackraste i världen. Den snirklar sig fram precis intill det ljusblå havet medan branta klippor klädda i grönt och gult sträcker sig upp mot himlen. Kring Bosa finns en pytteliten areal med malvasia di bosa, en aromatisk druvsort som man vinifierar i en mängd olika stilar. Ovanligt och nischat. 

– Malvasia di bosa håller på att försvinna, i dag finns det bara tjugo hektar kvar. Alla satsar på vermentino men jag gör allt jag kan för att traditionen ska fortsätta, säger eldsjälen Gilberto Arru som arbetar med vin och som öppnat ett litet vinmuseum i byn Magomadas. 

LÄS OCKSÅ: Så blev Italien ett så framgångsrikt vinland 

Det är något speciellt med Sardinien. Kanske är den alltid närvarande vinden som verkar vilja viska något till dig. De färgstarka människorna. Den vilda naturen. De trubbiga klipporna eller det kristallblå havet. Sardinen är en skatt man inte får missa, inte minst på grund av öns fantastiska viner. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande