Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Allt om Vin>Vindistrikt>Italien

Publicerad 9 okt 2017 10:25

Uppdaterad 3 jan 2018 16:22

Lär dig mer om de viktigaste druvorna i italienskt vin

Nebbiolo är en av de vanligaste druvorna i italienskt rött vin

Nebbiolo är en av de vanligaste druvorna i italienskt rött vin

1/3

Foto: Colourbox

Vilka är de viktigaste druvorna i Italiens vingårdar? Andreas Grube guidar dig.

Vilka är de viktigaste druvorna i Italiens vingårdar? Andreas Grube guidar dig.

2/3

Foto: Colourbox

Druvskörd på Etna, Sicilien. Ett av Italiens hetaste vinområden just nu.

Druvskörd på Etna, Sicilien. Ett av Italiens hetaste vinområden just nu.

3/3

Foto: Bruno Ehrs

Italien är ett av vinvärldens mest populära vinländer och det land som vi svenskar köper mest vin ifrån på Systembolaget. 

Men har du koll på vilka druvor som används i de kända vinerna? 

Andreas Grube ger dig en guide som lär dig mer. 

RÖTT VIN

Sangiovese

Den överlägset mest odlade druvan i Italien. Är framför allt kopplad till regionen Toscana där den är basen i bland annat Chianti och Brunello di Montalcino, men odlas så gott som överallt i landet. Kännetecknas av medelintensiv färg, hög syra, strama tanniner och smaker av körsbär, rönnbär, soltorkad tomat, örter och ibland läder.

Nebbiolo

Ser man till odlingsareal hamnar nebbiolo inte ens på topp tio. Men som ingrediens i både Barolo och Barbaresco är det är självklart en ytterst viktig druva. Druvorna är små och tunnskaliga och bjuder generellt på hög syra, rejäla tanniner och toner av röda bär, svampskog, örter, tryffel och rosor.

LÄS MER: Ny pärla: Njut av mat och vin i italienska Abruzzo  

Barbera

Druvsorten Barbera odlas i Piemonte, Italien

Foto: Claes Löfgren

Barbera är en av Piemontes stora druvor, som vanligen ger lite mer rättframma viner med saftig rödbärighet och en hel del mörka körsbär i smaken. Även en viss nyans av lakrits hör till kännetecknen. 

Corvina

Utgör tillsammans med molinara och rondinella basen i den klassiska Valpolicella-blenden – den signaturblend som ger allt från enkla bordsviner till förstklassig Amarone. Corvina i sig är en mycket aromatisk druva med hög syra och tjockt skal som skyddar den mot röta under torkningen av druvorna.

Montepulciano

Italiens näst mest odlade röda druva, men trots det något av en doldis. Växer framför allt i mellersta delarna av landet och jämförs inte sällan med syrah och bjuder på hyfsat fylliga viner med rödbärighet, örtighet och ofta även en lätt rökig nyans.

Aglianico

En spännande druva att hålla koll på. Har vuxit i popularitet och anses idag som en av södra Italiens mest intressanta och lovande. Ger, rätt hanterad, lagringsdugliga viner med doft och smak av mörka bär, tobak, pepparkrydda och ibland en lätt rökighet.

Primitivo

LÄS MER: Zinfandel - druvan med oförtjänt dåligt rykte 

Den italienska synonymen för druvan zinfandel, som ger framfusiga viner med fet kropp bra tryck i den mörkbäriga fruktigheten.

Nero d’Avola

Växer enbart på Sicilien, och är också en av druvorna som skapat ett rykte om den sydliga ön som intressant vinområde. Det är en druva med mörkt fruktkött som ger ytterst robusta och lagringsdugliga viner med toner av mogna körsbär, choklad, russin, och ibland lite tobak.

LÄS MER: Dofta och smaka - lär dig vinprovningens eget språk 

VITT VIN

Arneis

Sett till odlingsareal väldigt liten, men samtidigt en druva som blivit väldigt trendig och som går i bräschen för att återupprätta Italiens rykte som vitvinsland. En erkänt svårjobbad druva, men som med rätt hantverk ger aromatiska viner med balanserad syra och mycket smak av persika och mandel. 

Glera

Kallades fram till 2009 för Prosecco – och är den vita druvan i det lätta och päron- och citrusdominerade mousserande vinet med samma namn. Namnbytet kom sig av att man ville skydda Prosecco som ursprung, och numera är det bara bubbel från vissa angivna områden som får kallas Prosecco.

Garganega

Odlas framför allt i de nordöstra delarna av Italien, framför allt runt Verona, och är bland annat basen i det vita vinet Soave. Druvan är tacksam att jobba med, och karaktäriseras av citrus, plommon och lite mandel i doft och smak.

Catarratto

Italiens mest odlade gröna druva, som har sitt starkaste fäste på Sicilien. Ger vanligen rejält fylliga viner med stor kropp och med fokus på saftiga citrustoner.

Fotnot: Artikeln publicerades i Allt om Vin nr 9 2016.