Här de viktigaste druvorna i italienskt vin
Italien är ett av vinvärldens mest populära vinländer och det land som vi svenskar köper mest vin ifrån på Systembolaget. Men har du koll på vilka druvor som används i de kända vinerna?
RÖTT VIN
Sangiovese - hög syra och strama tanniner
Den överlägset mest odlade druvan i Italien. Är framför allt kopplad till regionen Toscana där den är basen i bland annat Chianti och Brunello di Montalcino, men odlas så gott som överallt i landet. Kännetecknas av medelintensiv färg, hög syra, strama tanniner och smaker av körsbär, rönnbär, soltorkad tomat, örter och ibland läder.
Nebbiolo - Toner av röda bär och örter
Ser man till odlingsareal hamnar nebbiolo inte ens på topp tio. Men som ingrediens i både Barolo och Barbaresco är det är självklart en ytterst viktig druva. Druvorna är små och tunnskaliga och bjuder generellt på hög syra, rejäla tanniner och toner av röda bär, svampskog, örter, tryffel och rosor.
LÄS MER: Ny pärla: Njut av mat och vin i italienska Abruzzo
Barbera
Barbera är en av Piemontes stora druvor, som vanligen ger lite mer rättframma viner med saftig rödbärighet och en hel del mörka körsbär i smaken. Även en viss nyans av lakrits hör till kännetecknen.
Corvina - aromatisk druva med tjockt skal
Utgör tillsammans med molinara och rondinella basen i den klassiska Valpolicella-blenden – den signaturblend som ger allt från enkla bordsviner till förstklassig Amarone. Corvina i sig är en mycket aromatisk druva med hög syra och tjockt skal som skyddar den mot röta under torkningen av druvorna.
Montepulciano - en doldis med lätt rökig nyans
Italiens näst mest odlade röda druva, men trots det något av en doldis. Växer framför allt i mellersta delarna av landet och jämförs inte sällan med syrah och bjuder på hyfsat fylliga viner med rödbärighet, örtighet och ofta även en lätt rökig nyans.
Aglianico - en av södra Italiens mest intressanta druvor
En spännande druva att hålla koll på. Har vuxit i popularitet och anses i dag som en av södra Italiens mest intressanta och lovande. Ger, rätt hanterad, lagringsdugliga viner med doft och smak av mörka bär, tobak, pepparkrydda och ibland en lätt rökighet.
Primitivo - Mörka bär och framfusiga viner
LÄS MER: Zinfandel - druvan med oförtjänt dåligt rykte
Den italienska synonymen för druvan zinfandel, som ger framfusiga viner med fet kropp bra tryck i den mörkbäriga fruktigheten.
Nero d’Avola - Toner av mogna körsbär och choklad
Växer enbart på Sicilien, och är också en av druvorna som skapat ett rykte om den sydliga ön som intressant vinområde. Det är en druva med mörkt fruktkött som ger ytterst robusta och lagringsdugliga viner med toner av mogna körsbär, choklad, russin, och ibland lite tobak.
LÄS MER: Dofta och smaka - lär dig vinprovningens eget språk
VITT VIN
Arneis - Mycket smak av persika
Sett till odlingsareal väldigt liten, men samtidigt en druva som blivit väldigt trendig och som går i bräschen för att återupprätta Italiens rykte som vitvinsland. En erkänt svårjobbad druva, men som med rätt hantverk ger aromatiska viner med balanserad syra och mycket smak av persika och mandel.
Glera - Vita druvan i prosecco
Kallades fram till 2009 för prosecco – och är den vita druvan i det lätta och päron- och citrusdominerade mousserande vinet med samma namn. Namnbytet kom sig av att man ville skydda prosecco som ursprung, och numera är det bara bubbel från vissa angivna områden som får kallas prosecco.
Garganega - Vanlig framför allt runt Verona
Odlas framför allt i de nordöstra delarna av Italien, framför allt runt Verona, och är bland annat basen i det vita vinet Soave. Druvan är tacksam att jobba med, och karaktäriseras av citrus, plommon och lite mandel i doft och smak.
Catarratto - Fäste på Sicilien
Italiens mest odlade gröna druva, som har sitt starkaste fäste på Sicilien. Ger vanligen rejält fylliga viner med stor kropp och med fokus på saftiga citrustoner.
LÄS OCKSÅ: Framgångssagan om vinlandet Italien