I Syracusa avnjuts risbollar den 13 december, så kallade arancini.
1 av 2: I Syracusa avnjuts risbollar den 13 december, så kallade arancini. Foto: Sarah Djerf
Varje år den 13 december firas på Siracusa sägnen om Lucia.
2 av 2: Varje år den 13 december firas på Siracusa sägnen om Lucia. Foto: Stock Adobe

Fira Lucia som på Syracusa med gott vin och god mat

Vem var Sankta Lucia egentligen? Vad åt hon och vilket vin drack hon till? Läs om Sveriges mest älskade helgon och lär dig fira henne som på Sicilien.

Sägnen om Lucia 

Lucia var en rik och adlig kvinna. Hon föddes i Syracusa på Sicilien år 283. Hennes far dog ung och hennes mamma var svårt sjuk. För att rädda mammans liv viger hon sitt eget till kristendomen. Hon ger bort alla sina ägodelar och pengar till hjälp för de fattiga. Mannen som hon bortlovats till, men som hon inte längre vill gifta sig med, blir rasande.

De kristna sågs inte på med blida ögon på den här tiden och hon hotas med att tvingas prostituera sig men vägrar. Sägnen säger att hon gör sig så tung att ingen lyckas förflytta henne och anses därför vara en häxa. De försöker bränna henne på bål men hon tar inte skada av elden. De skär då ut hennes ögon och ett spjut sticks genom hennes hals. Det var den 13 december år 304. Hon förklaras till ljusets helgon av kyrkan och kallas ofta ögonens beskyddare.

LÄS OCKSÅ: Så fixar du den godaste glöggen till Lucia  

Vintersolståndet - årets mörkaste 

Det sicilianska helgonet har egentligen ingenting med det svenska luciafirandet att göra utan råkade bara infalla samma dag. I Sverige inföll vintersolståndet – årets mörkaste dag – den 13 december under medeltiden och vår första Lucia var inte inspirerad av ett helgon utan av djävulen, Lucifer. För att komma undan djävulens onda krafter åts det enorma mängder mat för att hålla sig vaken hela natten.

Maten på Sicilien 

Sicilien har på grund av sitt läge i medelhavet invaderats ett flertal gånger av många olika folkslag. Alla invasioner har lämnat efter sig influenser av olika slag. Den arabiska matkulturen bidrog bland annat med de exotiska kryddor som numer är vanligt förekommande i det sicilianska köket. Så, trots att Lucia från Syracusa egentligen inte har något med vårt svenska firande att göra har vi iallafall en sak gemensamt – saffran.

Så firas Lucia den 13 december 

Den 13 december firas helgonet Lucia storslaget i Syracusa. Den här dagen ska varken bröd eller pasta förtäras. Istället fylls magen med arancini – friterade saffransrisottobollar fyllda med till exempel köttfärs och ärtor eller aubergine, ost och tomat. Till dessert serveras ofta cuccìa – kokt vete med ricotta, chokladbitar och kanderad frukt eller en söt variant av risbollarna arancini med kanel eller choklad, rullade i socker.

Sött och aromatiskt vin

I området kring Syracusa har det i alla tider odlats vin. Det sägs till och med att det var här som Italiens äldsta vin tillverkades. Enligt önologen och historikern Saverio Landolina Nava härstammar druvsorten Moscato di Siracusa från den antika druvsorten Biblia som introducerades i området av stadens mytomspunna tyrann – Pollis.  Om så är fallet har Moscato di Siracusa rötter som går tillbaka till någon gång mellan år 1300 – 1200 f.kr. Så, om Lucia någon gång skålade i vin var det kanske ett sött och aromatiskt vin producerat av just den här historiska druvsorten.

Än i dag tillverkas vin av Moscato di Siracusa. Produktionen är liten och det handlar främst om dessertvin som framställs av druvor som torkat innan pressning. Utöver detta finns det både rött och vitt vin inom kvalitetsbetäckningen DOC Siracusa. De främsta röda druvsorterna är Nero d’Avola och Syrah.

LÄS OCKSÅ: Etna - en glödhet vinregion  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday med 70% rabatt på 25 olika titlar! Se erbjudande