Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa vin i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Gregory Lee - stock.adobe.com

Det här dricker italienarna själva till sin pasta

Vi svenskar gillar vin från Italien och italienska viner toppar försäljningen på Systembolaget.

Vinskribenten Åsa Johansson bor med sin familj i Toscana sen många år.

Här berättar hon om vad italienarna själva dricker till sin älskade pasta och bjuder dessutom på en guide över hur man äter maten på rätt sätt.

Italiensk pasta och ett gott glas vin. Finns det något bättre? 

Alla italienska regioner har sin specialpasta och var och en av oss sin egen favorit. I ett italienskt skafferi finns en mängd olika typer. För tro inte att man kan använda vilken pasta som helst till vilken sås som helst. Tvärtom. Gör man fel så kommer pastapolisen och kommenterar. En pastapolis bor i varje italienare. Och reglerna är många. 

Ät pasta med gaffel

Först och främst äter man all pasta enbart med gaffel. Penne och fusilli går an men med spagetti eller en lasagne är det svårare. Som utlänning har vi nog alla upplevt nervositeten när vi äter en stor tallrik spagetti tillsammans med ett gäng italienare. För det ser så enkelt och elegant ut när de rullar upp spagettin på gaffeln. Själv sitter man där och börjar rulla i ena hörnet och känner paniken sprida sig när man ser att det rör sig på andra sidan tallriken. När man väl fått upp ett alldeles för stort nystan med spaghetti hänger det långa ändar åt både höger och vänster. Tomatsås på tröjan är omöjligt att undvika. 

Att äta lasagne med enbart gaffel tar emot och ger till en början en känsla av att äta korv med mos i korvkiosken. Men man vänjer sig. ”Går lasagnen inte att skära med gaffel så lämnar man de hårda bitarna som ett subtilt meddelande till kocken att göra den mjukare nästa gång”, berättade allvarligt en italiensk vän en gång. 

Det dricker italienarna till sin pasta

Vad italienarna dricker till pasta? Valmöjligheterna är precis lika många som det finns pastasorter. Enkla regler att följa är att ju mer protein det är i såsen, desto mer tanniner i vinet. Och med en fet sås behövs ett vin med hög syra som höjer smakupplevelsen utan att tynga ner. Italienarna är inte lika strikta i vinvalet som de är när det gäller val och tillagning av pasta. Ett lättare rött vin med låga tanniner, som en frappato från Sicilien eller ett fylligare rosévin som Cerasuolo di Abruzzo, passar till fisksåser till exempel. Likväl fungerar ett fatlagrat vitt vin, som till exempel en Soave, perfekt till en ank-ragú. 

Al dente sprider smakerna i munnen

Kom ihåg att pastan också ska vara al dente, för då hävdar italienarna att den är mer lättsmält och sprider smakerna i munnen på ett bättre sätt. En perfekt kokt pasta är mer eller mindre okokt längst inne i mitten. Och bryt för guds skull aldrig av spagettin på mitten innan du lägger den i kastrullen. Då kommer pastapolisen med sirenerna påslagna.

När du kan alla regler så är det bara att njuta. För pasta passar i alla lägen och uppskattas av alla i familjen. Stora som små. Här kommer tre klassiker med passande viner som förvandlar en vardagskväll till en italiensk afton i ett nafs. 

Pasta al ragù di carne

Ragù betyder sås eller gryta på italienska. En klassiker i Toscana är ragù gjord på vildsvinskött men det finns många varianter. Till pasta med en mustig köttsås på vilt passar följande vin perfekt med sin syrlighet, fint behållna frukt och balanserade fatkaraktär. 

Vin: 2018, Fonterutoli Chianti Classico, Italien, nr 32229, 149 kr 

Pasta cacio e pepe

Pasta med en krämig ostsås och en massa svartpeppar. Mums! Till det passar detta vin alldeles utmärkt. En klassisk Valpolicella Ripasso som varken är en socker- eller fruktbomb. Däremot ett elegant, välgjort och perfekt matvin.

Vin: 2016 Catullo Ripasso, Italien, nr 92170, 199 kr

Pasta al frutto di mare

Till en pasta med havets frukter som innehåller mycket jungfruolja och vitlök passar ett vitt vin som handen i handsken. Som de här: 

Vin: 2018 Tenuta di Castellaro Bianco Porticello, Italien, 95024, 199 kr eller 2016 Marin Bianco, Italien, 2287, 145 kr