Italienarna älskar att grilla, precis som svenskarna.
1 av 2: Italienarna älskar att grilla, precis som svenskarna. Foto: Dasha Petrenko / Dasha Petrenko - stock.adobe.com
Åsa Johansson är vinskribent och boende i Italien.
2 av 2: Åsa Johansson är vinskribent och boende i Italien.

Det här dricker italienarna själva till grillad mat

Vi svenskar gillar vin från Italien och landets viner toppar försäljningen på Systembolaget.

Vinskribenten Åsa Johansson bor med sin familj i Toscana sen många år.

Här berättar hon om vad italienarna själva dricker till något annat som vi i Sverige tycker mycket om – grillad mat. 

Italienarna älskar att grilla. Över hela landet grillar man så det står härliga till. Grillsäsongen varar ända från april till oktober. I Toscana äter man den stora t-bonesteken, la bistecca alla fiorentina, som är gjord på den toscanska biffsorten la chianina. Steken väger minst ett kilo, är fem centimeter tjock och ska grillas tre minuter på varje sida. Det är en vacker ritual att se någon lägga köttet på grillen och varsamt vända på det vid exakt rätt tidpunkt. En konst, hävdar toscanaborna. 

Som att svära i kyrkan

Endast tre minuters grilltid betyder att köttet mer eller mindre är rått på insidan, men be för guds skull inte att få din bistecca genomstekt. Det är som att svära i kyrkan. Något man inte gör. Inte ens ovetandes turister brukar få sin vilja igenom på Florens restauranger. För som alltid i Italien så har gästerna inte alltid rätt, utan man får helt enkelt lära sig att tycka om det som italienarna själva tycker om (och det brukar bli jättebra).

Italienarna älskar att grilla salsiccia

I Piemonte har man biffsorten la razza piemontese som ger mört kött med lite fett. Den gör man helst råbiff på men det går även att lägga den på grillen. Men italienarna älskar också att grilla salsiccia, den kryddiga italienska korven som är så smakrik. Varje region och varje slaktare har sin egen version och sin egen hemliga kryddblandning för att göra ”sin” salsiccia. 

Glöm bearnaise och tsatsiki

Man grillar även revbensspjäll, kyckling, fläskkotletter och grönsaker. En viktig regel är att man inte får marinera eller krydda köttet innan det läggs på grillen. Salt, peppar och citron har man på efteråt. Annars torkar köttet ut och att marinera köttet med en massa kryddor är att fuska, för då döljer man köttets smak och kvalitet. Samma sak gäller såser. Glöm bearnaisesås eller tsatsiki, är det kött man äter så är det kött för hela slanten. Inte en massa annat trams. 

Till grillat kött passar tanninrika viner perfekt. Det är för att tanniner är minusladdade och binder plusladdade komponenter – som proteiner. Och proteiner finns det gott om i kött så det där vinet som kan tyckas strävt på egen hand kommer att ändra karaktär om du äter något proteinrikt till. Prickar du rätt så höjs kvalitén både på kött och vin och du får en mat- och vinupplevelse som heter duga på köpet. 

Till grillade grönsaker passar det mesta. Vitt, rosé eller lättare röda viner. Och förresten, ruckar du på de tuffa italienska matreglerna och lagar en god sås till det grillade köttet, så passar det med ett vin med högre syra som balanserar upp fettet. 

Här kommer mina favoriter till en riktig italiensk grillkväll:

2017 Chianti Classico Poggerino, Italien, 95518, 179 kr

En härlig Chianti Classico gjord av Piero Lanza som är en mästare på sangiovese i Radda in Chianti strax söder om Florens. Bigarråer, plommon, choklad, vildmynta och en mängd mogna tanniner som passar perfekt till en bistecca alla fiorentina.

2016 Brancaia, Italien, 75501, 142 kr

Druvorna sangiovese, merlot och cabernet sauvignon är i fint samspel i det här vinet från Toscana. Året 2016 är en riktigt bra årgång med lagom syra och mogna tanniner. I glaset mogna hallon, körsbär, krydda och välintegrerade tanniner i detta saftiga och karaktärsfulla vin som passar perfekt till en italiensk grillkväll.

2016 Langhe Nebbiolo Pio Cesare, Italien, 7306, 179 kr

Den historiska gården Pio Cesare i Piemonte gör härliga viner på druvan nebbiolo. Druvan ger viner som är ljusa till färgen med men mycket smak och stark personlighet. Här är det mycket mogna lingon, söta kryddor, balanserad syra och mycket tanniner som kräver proteiner på tallriken. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!