Verdicchio är en av de italienska doldisarna.
Upptäck Italiens minst kända vita och röda viner.
1 AV 2
Verdicchio är en av de italienska doldisarna.
Foto: Adobe Stock
2 AV 2
Upptäck Italiens minst kända vita och röda viner.
Foto: Adobe Stock

5 spännande vinstilar från Italien att hålla koll på

Allt är inte barolo eller amarone. Det finns många fler vinstilar från Italien att upptäcka. Vinskribenten Åsa Johansson ger dig fem vinstilar att hålla ögonen på. 

Åsa Johansson

Verdicchio - Italiens bästa gröna druva 

Verdicchio är utan tvekan Italiens bästa gröna druva, tillsammans med fiano och garganega. Det kanske kommer som en chock för många som först och främst förknippar verdicchio med ett neutralt vin i en grön amforaformad flaska. Verdicchio växer i regionerna Lazio, Veneto (där druvan i Lugana kallas turbiana) och Lombardiet. De bästa vinerna kommer från regionen Le Marche mot det Adriatiska havet. På Verdicchio kan man göra en mängd olika typer av viner, från stilla vita till mousserande och ekfatslagrade. 

Mina personliga favoriter är de stilla vinerna från Le Marche som Verdicchio di Matelica och Verdicchio di Castelli di Jesi. Vinerna kring byn Matelica har högre syra, större kropp och mer alkohol än de från Jesi som är lättare och mer blommigare i doften. 

Viner: En klassiker som man måste prova är Villa Bucci, ett vin med ikonstatus! En annan favorit är rebell-producenten Corrado Dottori. På sin biodynamiska gård La Distesa gör han ett av de mest intressanta vinerna på verdicchio som heter Gli Eremi. 

Aglianico  - tuffa tanniner och hög syra 

Aglianico kallar man ofta ”söderns Barolo” och precis som nebbiolo har druvan tuffa tanniner, hög syra och klarar många års lagring i källaren. Kanske har vinerna gjorda på aglianico aldrig fått samma uppmärksamhet som sin berömda kusin i norr därför att vinerna görs i några av de mest svårtillgängliga delarna av södra Italien, i regionerna Kampanien och Basilikata. Kanske också för att vinframställningen inte alltid hållit hög kvalitet, något man i dag har blivit mycket bättre på. Speciellt den yngre generationen av vinmakare har tagit produktionen av aglianico ett steg längre, till exempel i området Taurasi. Vinerna har en annan positiv egenskap, de kostar inte lika mycket som Barolo och Barbaresco!

LÄS OCKSÅ: Tanniner - viktigt för ditt rödvin 

Viner: Producenten Caggiano var den första att göra viner från enskilda vingårdar och att plantera moderna vingårdar med aglianico. Deras Vigna Macchia dei Goti, Taurasi är ett måste. Producenten Mastroberardino har gjort mycket för att behålla södra Italiens inhemska druvsorter och deras Aglianico Campania IGT är exemplarisk.

Passito di Pantelleria - förstklassigt dessertvin 

Att sälja dessertviner är en stor utmaning i dagsläget. Det verkar vara helt passé att njuta av ett glas sött vin efter en vällagad måltid. Personligen föredrar jag ofta ett glas dessertvin med en chokladpralin eller en bit ost i stället för en mäktig dessert. 

En av mina absoluta favoriter är de gyllengula eller bärnstensfärgade vinerna från den lilla ön Pantelleria, söder om Sicilien. Här får druvan zibbibo (moscato di Alessandria) ligga och torka i den heta solen i flera veckor innan den pressas. Namnet kommer från arabiskans, zibib, som betyder just russin. Det var antagligen romarna som tog med druvan zibibbo till Pantelleria från Egypten, Även om det finns delade meningar om druvans ursprung. Ian d´Agata skriver i sin bok ”Native Wine Grapes from Italy” att en del forskare tror att druvans ursprung är Sicilien eller Grekland. Han skriver också att en del forskare tror att zibibbo är en korsning mellan moscato bianco och druvan axina de tres bias. En annan version är att det är en korsning mellan moscato bianco och black marocco. 

Pantelleria är det bärnstensfärgade vinet från ön med samma namn. Foto: Bruno Ehrs

Resultatet är ett sött vin som i bästa fall vägs upp av en hög syra som gör att det blir en härlig harmoni mellan sött och syrligt. Passito di Pantelleria doftar torkad aprikos, torkade fikon, vilda örter, dadlar och sol!

Viner: Producenten Donna Fugata gör två fantastiska passito di Pantelleria, Kabír och Ben Rye som är en fantastisk inkörsport till denna gyllengula värld. Även vinet Bukkuram Il padre della vigna från producenten De Bartoli är fantastiskt gott.

LÄS OCKSÅ: Italien som vinland - en framgångssaga  

Franciacorta - Italiensk svar på distriktet Champagne

När hela världen skriker efter mer Prosecco går jag emot trenden och tipsar om Italiens svar på Champagne som är Franciacorta. I området väster om Gardasjön växer pinot noir och chardonnay och man arbetar precis som i Champagne med en andra jäsning i flaskan, till skillnad från Prosecco där den andra jäsningen i de flesta fall sker i trycktank. Metoden när den andra jäsningen sker på flaska kallas i Italien för Metodo Classico. Vinerna från Franciacorta håller i dag mycket hög kvalitet men området har tyvärr inte varit tillräckligt duktigt på att marknadsföra sig. Förhoppningsvis sker det en förändring gällande kommunikationen framöver. Under tiden njuter vi av högklassiskt bubbel från Italien!

Viner: Franciacorta Brut Collezione Grandi Cru 2011, Cavalleri. Franciacorta Extra Brut Cuvée Annamaria Clementi Riserva, Ca’ del Bosco och Franciacorta Brut Collezione Grandi Cru, Cavalleri

Fiano och Garganega - gröna druvor i skuggan av Verdiccio 

Fiano och Garganega är två av Italiens mest intressanta gröna druvor, tillsammans med Verdicchio. Druvan Fiano hade nog inte funnits i dag, och gett upphov till några av Italiens bästa vita viner, om det inte varit för gården Mastroberardino. Antonio Mastroberardino hittade en vingård med Fiano på 1940-talet i området Irpinia, öster om Neapel. Deras första vin gjort på druvan lanserades 1945 men levde fram tills slutet på 1970-talet ett liv i skuggan. Sedan dess har mycket hänt och i dag görs fantastiska viner på druvan, som precis som verdicchio kan användas till en mängd olika viner. 

Ett annat vitt vin som är otroligt gott och som inte har något att göra med forna tiders billiga vita viner är Soave, från regionen Veneto. De bästa av områdets gårdar ligger uppe på kullarna där jordmånen består av vulkanisk basalt eller kalksten. Här, strax utanför den medeltida byns vackra ringmur, gör man i dag komplexa viner på druvan garganega. Även dessa viner är mycket prisvärda.

Viner: Alla viner gjorda på druvan Fiano från producenten Pietracupa är ett måste. Även vinerna på Fiano från gården Mastroberardino. Från Soave tipsar jag gärna om gården La Cappuccina, en ekologisk gård som genomgående håller hög kvalitet. Cantina Filippi med vinet Vigne della Brá är utmärkt och så även gården Gini Vini vars vin Salvarenza Vecchie Vigne, Soave Classico är gjort på druvor från hundraåriga vinrankor.

Text: Åsa Johansson

 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på Allt om vin just nu – få hem fullmatat magasin varannan månad med allt om olika viner och god mat.