Siciliens huvudstad Palermo är ett allt populärare resmål för mat- och vinälskare. I närheten finns flera fina vingårdar.
1 av 2: Siciliens huvudstad Palermo är ett allt populärare resmål för mat- och vinälskare. I närheten finns flera fina vingårdar. Foto: Istock Photo
Orange vin är spännande - prova när du får chansen.
2 av 2: Orange vin är spännande - prova när du får chansen. Foto: Erik Augustin Palm

5 fantastiska vinutflykter på Sicilien

Siciliens huvudstad Palermo har mycket att erbjuda livsnjutare och vinkonnässörer. Allt om Vin tipsar om fem fantastiska vinutflykter i närheten som bjuder på något extra. 

Marlon Brando i legendariska filmen Gudfadern. Svårt att inte tänka på i utkanten av Palermo. maffians hemby. Foto: Pressbild

Centopassi - mycket mer än sicilianska maffian 

När du dricker ett glas Terre Rosse di Giabbascio från sicilianska Centopassi gör du inte bara dig själv en tjänst genom att insupa en prima ekologisk catarratto med kryddig näsa. Du slår även ett slag mot organiserad brottslighet i Palermo med omnejd, där denna förening av vinkooperativen Placido Rizzotto-Libera Terra och Pio la Torre-Libera Terra har verkat sedan 2002, då man övertog 93 hektar av böljande vinodlingar som den italienska regeringen hade konfiskerat från maffian Cosa Nostra. Och det är så klart på Centopassis huvudsakliga vingård – i utkanten av Palermo och Corleone, maffians hemby – som du helst bör tömma ditt glas. Gården står i centrum av Centopassis intagande vinfält, där lokalbor i dag arbetar lagligt (och fredligt). Det är onekligen lätt att låta Italien förpassas till filmiska klichéer: pastan, pizzan och maffians rike. Och det gäller i synnerhet Sicilien, där maffiakulturen började i slutet av 1800-talet. Men - det är fullt tillåtet att tjusas av tanken på Marlon Brando i Gudfadern vid ett besök till Centopassi, eftersom företaget utgör en av Palermo-regionens allra viktigaste krafter mot organiserad brottslighet. Du får äta maffia-kakan och behålla den. Eller rättare sagt; vinet. Och får dess smal inte en extra autenticitetsskjuts av vetskapen om maffiarötterna? Har du tur vankas det utöver vinprovning även provsmakning av färsk pasta och buffalo mozzarella.

Cantina Centopassi, Contrada Don Tommasi, San Cipirello

Körtid från Palermo: 40 minuter. 

 

LÄS OCKSÅ: Heta vinregionen Etna  

Alessandro di Camporeale - bildskönt och traditionellt 

Gubbarna är många i den sicilianska vinvärlden, varför ett besök till familjevinföretaget Alessandro di Camporeale är särskilt uppfriskande – det vill säga, utöver deras magnifika viner, som finns att köpa på Systembolaget; de två vita Benedé Catarratto och Kaid Sauvignon, samt de två röda Donnatá Nero d’Avola och Kaid Syrah. Företagets vineri – som är sällsamt bildskönt omgivet av 50 tunnland vin- och olivfält – byggdes år 2000, visserligen av tre gubbar – bröderna Natale, Rosolino och Antonino. Men i dag är det barnen till dessa som leder Alessandro di Camporeales viner in i framtiden. De tre unga kusinerna Anna, Benedetto och Benedetto tar emot vid ett besök, där Anna – ansvarig för vinturism – lär charma dig både med sin humor och kokkonst (där hon använder företagets egen olivolja). Och du får troligtvis en guidad tur genom vineriet och delar av vinfälten av Benedetto den yngre, som trots att han blott är 27 år sedan länge är företagets enolog, efter enologexamen och arbete på vingårdar i Australien och Chile. Att han ser ut som sångaren i ett popband ger därtill särskilt lyster åt Alessandro di Camporeales ungdomlighet. Men det är traditionella vintillverkningsmetoder som gäller här, om än med toppmodern utrustning. 

Cantina Alessandro Di Camporeale, Contrada Mandranova, Camporeale PA

Körtid från Palermo: 45 minuter

 

Dei Principi Di Spadafora - en vingård med utsikt i världsklass 

Att promenera in på vingården Azienda Agricola Spadafora känns först lite surrealistiskt – som att ett drömskt vykort eller resereportage plötsligt har fått liv och omslutit dig. Längor med pastellgula gästbostäder täckta av klätterväxter omringar själva vineriet, som i sin tur är målat i rött, gult och grönt, och var du än riktar blicken möts du av ljuva sicilianska vinfältsvyer. Så hisnande är lantegendomen tillhörande den anrikt nobla familjen Spadafora, vars rötter sträcker sig ända tillbaka till 1230, med ett släktträd fullt av hertigar, markiser, grevar och baroner. Idag ägs marken och gården till och med av en ”prins”, Francesco Spadafora – men som mest påminner om en livsnjutande skärgårdsbohem, med en rofylld värme och gästfrihet som är slående. Vingården innefattar omkring 95 hektar av vinodlingar, samt 20 hektar av olivodlingar. Till druvorna som Francesco och hans anställda odlar i dag hör grillo, chardonnay, catarratto och inzolia för vita viner, och för röda viner merlot, nero d’avola, cabernet och – Francescos specialitet – syrah. Ordnar du övernattning på vingården kanske du har turen att få äta middag med bohemprinsen i hans matsal, med utsikt på världsnivå.

 

Azienda Agricola Spadafora, Contrada Virzì-Monreale, Palermo

Körtid från Palermo: 25 minuter

 

Vandra genom Andrea Vescos vinfält och sedan provsmaka ett glas orange vin. Foto: Erik Augustin Palm

Rallo - med passion för naturviner 

Rallos motto ”djupt rotade i nutiden sedan 1860” är ännu mer korrekt efter att vinentreprenören Andrea Vesco köpte företaget 1997. Med ena foten i Rallos sedan länge hyllade, mer konventionella viner - som röda Il Principe och vita Carta D’Oro – och andra foten i en utpräglat innovativ riktning – läs naturviner – har herr Vesco gjort Rallo till ett av Siciliens mest intressanta och eklektiska vinmärken. Allra helst bör detta upplevas på en vinprovning på någon av Rallos tre vingårdar, uppdelade på tre druvsorter: Moscato vid Bugeber på ön Pantelleria, Grillo vid Piane Liqiode, intill Medelhavet i Marsala, och så de två favoriterna Catarratto och Nero d’Avloa vid Patti Piccolo längs Alcamos böljande höjder. Under Allt Om Vins besök till sistnämnda praktfulla gård, demonstrerade Andrea Vesco sin visionära ledarstil genom en lång passionerad utläggning om orange naturvin. Detta medan vi fick pröva Rallos kritikerrosade orange vin Baglio Bianco Catarratto, vars druvor växer rakt utanför fönstret. Att få höra chefen för ett stort sicilianskt vinmärkes hylla vinet som älskas av hipsters från Brooklyn till Berlin, är nästan i sig självt värt resan. Mest värt är det dock att kunna vandra genom Rallos vinfält och sedan sjunka ner i soffan framför vingårdens eldstad, med ett glas orange vin från samma terroir. Bellissimo!

Rallo S.p.A – Azienda Agricola, c.da Patti Piccolo, Alcamo 

Körtid från Palermo: 60 minuter

 

LÄS OCKSÅ: 5 italienska vinstilar att utforska  

Tenuta Rapitalà - vinproduktion på hög nivå 

Döper man sitt vinmärke till ”Guds vackra trädgård” har man en del att leva upp till. Och det gör – enligt vinkritiker, och undertecknad - Tenuta Rapitalà, vars odlingar ligger högt upp mellan de två städerna Camporeale och Alcamo på nordvästra Sicilien, mellan 300 och 600 meters från havsytan. På 255 tunnland, som sträcker sig från svallande höjder till en terroir på högsta punkt med bas i lera och sand, odlas här klassiska sicilianska druvsorter, liksom franska – vilket Tenuta Rapital var först med på Sicilien, med start för tre decennier sedan. De är en italiensk-fransk profil som är bokstavligt härrörande från Tenuta Rapitalàs grundare, den fryntlige greven Hugues de la Gatinais – som är franskfödd, och som efter att 1968 ha gift sig med Gigi Guarassi från Palermo, ärvde hennes familjs mäktiga lantegendom, som då delvis var förstörd efter en stor jordbävning i Belice-dalen. Besöker du vingården, lär du få höra greven - sannolikt synbart rörd - berätta historien om hur han med sin fru restaurerade gården och marken, för att 1976 göra den första druvskörden för en första buteljering. Idag är Tenuta Rapitalà bland annat kända för sin Alto Nero d’Avola, den kvintessentiella sicilianska druvan som i greve Gatinais och hans anställdas händer får en djupt silkesanstruken karaktär med smak av mörka bär och kryddig, elegant eftersmak. 

 

Tenuta Rapitalà S.P.A, Contrada Rapitalà, Camporeale

Körtid från Palermo: 50 minuter

 

Text och foto: Erik Augustin Palm 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!