Jordmån och klimat i Soave skapar nästintill perfekta förutsättningar för att göra viner av hög kvalitet.
1 av 2: Jordmån och klimat i Soave skapar nästintill perfekta förutsättningar för att göra viner av hög kvalitet. Foto: isaac74 - stock.adobe.com
Åsa Johansson är en av vinskribenterna i Allt om Vin.
2 av 2: Åsa Johansson är en av vinskribenterna i Allt om Vin.

3 utmärkta viner från italienska distriktet Soave

Vi svenskar gillar vin från Italien. Italienska viner toppar försäljningen på Systembolaget.

Vinskribenten Åsa Johansson bor med sin familj i Toscana sen många år.

Hon kommer regelbundet rapportera om vinlandet Italien här på Allt om Vin.

Här berättar hon om vindistriktet Soave, i norra Italien, som har nästan perfekta förhållande för att skapa kvalitetsviner. Och så tipsar hon om några av hennes favoritviner därifrån.

Eld, vatten och goda viner i vulkaniska Soave

”Det liknar Visby”, säger många svenskar när de besöker Soave för första gången. Mycket riktigt så påminner ringmuren kring den medeltida byn Soave, strax nordöst om Verona, om vår egen gotländska pärla. Utanför Soaves ringmur ligger lummiga kullar klädda med vinrankor och här gör man fantastiskt goda viner på druvan garganega. En druva vars namn alltid får mig att tänka på trollkarlen Gargamella i smurfarna. 

Men i Soave behövs det inga trollkonster för att göra goda viner. Man har tillgångar så det räcker och blir över. Inte minst jordmån och klimat som skapar nästintill perfekta förutsättningar för att göra viner av hög kvalitet.

Låg under vatten

För miljontals år sedan låg Soave under vatten i en tropisk lagun. Det simmade stora fiskar i vattnet och gigantiska snäckor låg på botten. De galet stora fossilerna finns samlade i ett museum som är ett måste att besöka när man åker till området. Vulkaner som fanns lite här och var sprutade lava och jag tänker att det måste ha varit ett dramatiskt paradis med eld, vatten och farliga djur.

LÄS OCKSÅ: Drick vin som en italienare och njut av maten  

När vattnet sedan drog sig tillbaka förvandlades havsbotten till bland annat kalksten och svart vulkanisk basalt uppe på kullarna. Det är två jordmåner som man förknippar med kvalitetsviner. Det har man tagit vara på i Soave och nyligen skapade man 33 så kallade cru i området. Det betyder att 33 vingårslägen har så speciell jordmån att den har stark inverkan på vinets karaktär och smak. Därför får man i dag skriva ut vingårdens namn på etiketten, precis som i Bourgogne, Alsace och Barolo.

Druvan garganega

De torra stilla vinerna från vingårdar med kalksten har ofta blommig doft, medelhög syra och en trevlig eftersmak av bittermandel. Har druvan garganega istället fått växa i en vulkanisk jordmån så brukar vinerna ha mer örtiga dofter och inslag av citrus och tropiska frukter. Det här är viner som man kan lagra, och precis som en Chablis eller Riesling utvecklar Soave med tiden komplexa aromer av honung, nötter och rökiga toner. 

Men i Soave gör man inte bara stilla viner, för på druvan garganega kan man göra en mängd olika viner. Alltifrån torra och syrliga, till bubbel och dessertviner. Vilket vin du väljer beror på vad du ska äta. Ju enklare mat, desto enklare vin. Och tvärtom. Men riktigt gott är att avsluta en måltid med det söta dessertvinet Recioto di Soave och en bit grönmögelost. Det är faktiskt så gott att man nästan kan tro att det är trolleri som ligger bakom. 

Soves 33 cru är följande: Castelcerino, Colombara, Froscà, Fittà, Foscarino, Volpare, Tremenalto, Carbonare, Tent, Corte Durlo, Rugate, Croce, Costalunga, Coste, Zoppega, Menini, Monte Grande, Ca ‘del Vento, Castellaro, Pressoni, Broia, Brognoligo, Costalta , Paradiso, Costeggiola, Casarsa, Monte di Colognola, Campagnola, Pigno, Duello, Sengialta, Ponsarà, Roncà – Monte Calvarina.

LÄS OCKSÅ: Röda och vita fyndviner under 80 

Vinskribent Åsa Johanssons favoritviner från Soave

Masi Levarìe, Soave Classico , 2019, nr 6997, 89 kr

Omdöme: En pålitlig Soave med klassiska blommiga dofter och ett avslut med toner av bittermandel från duktiga producenten Masi, som också gör goda Valpolicella och Amarone.

Pieropan, Calvarino,  nr 75741, 219 kr, BS, kan beställas på Systemet

Omdöme: Pieropan är en nästintill kultförklarad producent i Soave. Det här vinet kommer från vulkanisk jordmån och är elegant, örtigt och stramt med lång eftersmak.

Gini Soave Classico, nr 75000, 189 kr, BS, kan beställas på Systemet 

Omdöme: En favoritproducent, Gini, som har hundraåriga rankor som ger druvor av klass. Något som känns i gårdens balanserade viner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Lär dig mer om vin - just nu 4 nr för endast 169 kr. Köp nu!