En ikonisk vinmakare – med tradition i fokus

Foto: Martin Botvidsson

1 av 2

Maria Teresa Mascarello för vidare arvet från sin far och slåss för de gamla värderingarna och vinmakningsprinciperna.

Foto: Martin Botvidsson

2 av 2: Maria Teresa Mascarello för vidare arvet från sin far och slåss för de gamla värderingarna och vinmakningsprinciperna.

Tradition, tid och passion. Maria Teresa Mascarello för vidare arvet från sin far och slåss för de gamla värderingarna och vinmakningsprinciperna.

På kuppen har hon blivit något av en levande legend i Barolo.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Maria Teresa Mascarello må vara liten och späd som en fågelunge, men i samma sekund som hon kliver in i rummet förvandlas jag till en liten skolpojke. Hennes framåtlutade energi, den pigga intensiva blicken bakom glasögonen, det bestämda handslaget. Hela hon utstrålar pondus. Vänlig men bestämd och med granskande ögon som tycks kunna se rakt igenom mig. Men också med yvigt kroppsspråk och ett skratt som konstant lurar bakom det fokuserade allvaret.

Hon tar emot med öppna armar och ödmjuk nyfikenhet. Men för att boka in ett möte och ta sig hit, till det lilla vineriet på Via Roma 15 mitt i byn Barolo, är det bara telefonkontakt som gäller. Vineriet har ingen hemsida, ingen e-postadress, ingen Facebook. 

Hon föddes in i vinbranschen

– Jag väljer bort allt som kan dra fokus från själva vinproduktionen. Jag reser inte runt på vinmässor, jag gör ingen PR. Jag behöver inte leta efter nya kunder och möjligheter. Men alla som vill är välkomna hit till mig, jag tar emot alla som vill komma på besök, säger Maria Teresa.

Maria Teresa Mascarello föddes in i vinbranschen: Hennes far Bartolo Mascarello tog över det lilla familjeföretaget i mitten av 40-talet och gjorde vineriet till en av de mest ikoniska producenterna i Barolo. Fram till sin död 2005 var han en av de ivrigaste försvararna av tradition och han vägrade konsekvent att följa trender och strömningar. Ett synsätt som Maria Teresa har ärvt och vårdar.

– Vi har aldrig följt trender, vi gör vårt vin precis på samma sätt som vi alltid gjort. Och det har varit ett medvetet val att fortsätta vara en liten producent, vi är lika stora i dag som vi var från början, säger hon.

Och ja, litet är det. Bartolo Mascarello förfogar över fem hektar vinmark i Barolo, fördelat på fyra olika vingårdslägen: Cannubi, San Lorenzo, Rue och Rocche del Annunziata. Produktionen är bara cirka 30 000 flaskor om året, varav drygt hälften är Barolo och resten fördelas mellan Dolcetto, Barbera och det mousserande röda vinet Freisa.

– Som vinmakare är det viktigt att ha överblick och ha full koll på precis varenda ranka. Därför kan vi inte bli större, då skulle jag inte hinna med själv.

LÄS MER: Underbara Toscana – där vinet smakar som godast 

Maria Teresa var tveksam i början

I dag är Maria Teresa en lika beryktad och legendarisk vinmakare som hennes pappa en gång var. Men det tog ett bra tag innan hon bestämde sig för att ge sig in i branschen. 

– Jag ville inte ha med vin att göra överhuvudtaget. Jag började inte dricka vin förrän jag var ungefär nitton år gammal, och jag hade definitivt inga planer på att jobba med vin. Men till slut blev det så att jag ändå bestämde mig för att köra, jag var ju enda barnet. Så jag började jobba på kontoret 1993 och sedan blev jag mer och mer aktiv i själva vingården, berättar hon.

I dag är vinet i hennes liv, hennes allt, hennes sammanhang – till och med hennes familj.

– Jag har inga egna barn, och heller inga syskon. För mig är arbetarna här min familj. Det är viktigt för mig att behålla vineriet på samma nivå som förut och att behålla familjestorleken och familjekänslan. Att göra vin är mitt liv, säger hon.

Här görs vin på traditionellt vis

I tider när många vinmakare väljer att experimentera med franska barriquer och att göra mjukare viner gjorda för tidig konsumtion står Cantina Bartolo Mascarello fast vid de gamla värderingarna: Hit in bakom Mascarellos väggar når inte förändringens vindar – här görs vin på samma sätt som det alltid har gjorts. Och i den processen är tid och tålamod två av de absolut viktigaste nycklarna till framgång. 

– Jag är stolt över de viner vi producerar här och jag vill visa upp det allra bästa som nebbiolodruvan kan frambringa. Och den mår bäst när den får tid på sig att utvecklas i sin egen takt, vinet får ligga tills det blir klart, säger Maria Teresa.

Hon väljer alltid att stjälka av druvorna, och hon använder enbart naturligt jäst vid jäsningen.

Skalmacerationstiden är lång och efter jäsning får vinerna ligga länge på stora traditionella fat av slavonsk ek. Barolovinerna ligger tre år på fat innan buteljering, och pumpas bara över en gång om året. 

– Vad gäller arbetet i vingården har vi inga system eller regler vad gäller till exempel tid för skörd eller beskärning. Alla år och månader är unika så det handlar om att röra sig ute i vingården hela tiden för att känna av vad som är rätt för respektive år. 

Trots att samtliga Bartolo Mascarellos fem hektar ligger i erkänt kvalitativa topplägen väljer Maria Teresa, givetvis också det enligt familjens vinmakartradition, att blanda druvorna i vineriet. Mascarellos filosofi menar nämligen att det ger bättre balanserade och mer konsistenta viner.

– Slutresultatet är bättre än summan av delarna, menar hon.

LÄS MER: Upplev Italien – ett paradis för vinälskaren

"Jag är väldigt stolt över mina viner"

Efter en rundtur i det enkla, avskalade och skinande rena vineriet – en rundtur som går snabbt, det är verkligen småskaligt här – slår vi oss ner i ett provsmakningsrum för att prova några av de senaste årgångarna.

Maria Teresa tar tid på sig när hon skär av folien och drar korkarna ur flaskorna. Nästan andaktsfullt slår hon upp den rubinröda vätskan i glasen. Hon sticker näsan i glaset och skrattar till.

– Jag gillar verkligen det här. Jag är väldigt stolt över mina viner, säger hon.

Och även om hon själv förespråkar att Mascarellos viner smakar bäst efter minst tio, gärna tjugo år, tycker hon att det är intressant med den utveckling man får uppleva av ett ungt vin i glaset. 

– Vi har viner från mitten av 50-talet i vårt referensbibliotek. De vinerna är fullkomligt superba i dag, så de här vinerna tål onekligen att lagras.

Maria Teresa öppnar en flaska Barolo från 2011. Den bjuder på rena fräscha dofter av rosor och röda bär och en smak av hallon, rosor och svamp, med mjuka men tydliga tanniner. Fokus ligger på elegans och finess snarare än kraft och muskler.

– Jag vill inte ha viner med för mycket mörka bär och marmeladtoner. Syran är det absolut viktigaste i vinet, jag söker inte efter alkohol. När det gäller nebbiolo gäller det att få koncentration i druvorna och därför är det viktigt att druvorna växer på hög höjd.

Nebbiolo är vineriets största och klarast lysande stjärna. Inte minst Barolon är majestätisk, tydligt färgad av sin terroir. Men huset jobbar också framgångsrikt med andra druvor och andra, kanske mer lättillgängliga, viner. Dolcetton bjuder på fantastisk finess, saftiga bär och kryddor, och är ett klunkvin som utan problem kan njutas redan i sin ungdom. Man gör även en Freisa, ett mousserande rött – eller ”vår champagne”, som Maria Teresa med glimten i ögat uttrycker det – som levererar framfusig frukt, fräsch syra, rökig mineralitet och färska örter. 

Även när det gäller portföljen är det traditionen som är grunden:

– Freisa är en druva som hör regionen till, och här oss har vi alltid haft en viss mängd av den druvan. Jag vill självklart föra traditionen vidare och fortsätta göra annat än Barolo, säger Maria Teresa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Ladda ned Allt om Vins app och låt experterna guida dig Se erbjudande!